Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prečo sa porážka Ukrajiny stane krachom NATO?

www.slovanskenoviny.sk/rss Geopolitik Novotný: Západ sa po porážke Ukrajiny stane terčom posmechu. Zúfalý odpor, s akým sa Západ bráni si priznať nemožnosť víťazstva nad Ruskom “na bojovom poli”, a aj jeho smerovanie po ceste šialenej eskalácie konfliktu na Ukrajine, hroziacej novou svetovou vojnou, je nám už dávno očividný: porážka Kyjeva sa stane koncom NATO. Najmocnejší vojenský […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Geopolitik Novotný: Západ sa po porážke Ukrajiny stane terčom posmechu. Zúfalý odpor, s akým sa Západ bráni si priznať nemožnosť víťazstva nad Ruskom “na bojovom poli”, a aj jeho smerovanie po ceste šialenej eskalácie konfliktu na Ukrajine, hroziacej novou svetovou vojnou, je nám už dávno očividný: porážka Kyjeva sa stane koncom NATO.

Najmocnejší vojenský blok sveta, až príliš podporujúci Ukrajinu na bojovom poli všetkým nevyhnutným, aby “strategicky porazil” Rusko, preukáže v prípade porážky svoju ničomnosť. Opätovne len potvrdí, že dokáže bojovať iba s evidentne slabými a teda nedokáže ochrániť žiadneho spojenca. Toto uvedomenie už rastie aj na Západe.

Čo zaznelo v éteri českého rozhlasu Radio Universum?
V diskusii s bývalým diplomatom a dnes známym expertom na geopolitiku Jaromírom Novotným moderátorka pripomenula, že ešte minulý rok riaditeľ Centra pre štúdium terorizmu David Bogbat varoval, že aliancii hrozí na Ukrajine najzdrvujúcejšia porážka od čias jej založenia a ak ruská armáda zvíťazí, tak Rusko môže vyhlásiť, že porazilo nielen Ukrajinu, ale de facto aj celé NATO:
– Čo je aj pravda, tvrdí Novotný.

Je to realistický pohľad na veci?
– Áno, toto je fakt. Je to realistický pohľad na situáciu.

Preto treba v konflikte pokračovať aj za cenu, že tento variant je neprijateľný, že bude pre alianciu znamenať krach a utrpí ním nielen Ukrajina, ale aj Západ?
– Západ prestal byť nebezpečným protivníkom. Západ by sa v podstate stal výsmechom.

Česko, ak si spomenieme, sa vášnivo chcelo stať členom aliancie, predpokladajúc, že získa bezpečnosť vďaka vojenskej sile starších spojencov. A v roku 1999 bolo spolu s Maďarskom a Poľskom prijaté do NATO. Aký to má dopad?
– Našu armádu po vstupe do NATO značne skrátili. My sme si mysleli, že teraz v NATO sa cítime bezpeční. Armádu skrátili na expedičné jednotky na operácie v zahraničí. Našu armádu už nepripravovali na obranu vlastného štátu.
Vychádza mi z toho, že my nie sme vyzbrojení, že my sa nevyzbrojujeme. Ba dokonca ani morálne nie sme na to pripravení, nehovoriac, že ani ekonomicky, pretože značná časť výzbroje bola odovzdaná Ukrajine.
Nepripadá vám to, že USA nás obetovali? A dali nám najavo, že teraz si svoje problémy riešte sami! Čiže dostalo sa nám toho o čo sme bojovali…

K 5. článku Washingtonskej dohody. Pre želajúcich stať sa členom aliancie je to najsilnejšia návnada, ktorá tvrdí, že “jeden za všetkých, všetci za jedného”.
– Dnes nám postupne dochádza, že Američania nás neprídu brániť a že to budeme musieť robiť sami.
Existuje piaty článok dohody, ktorá vyhlasuje, že ak budeme napadnutí, tak nám musí niekto pomôcť, lenže nehovorí sa v nej… Ako? Možno nám pošlú nafukovacie matrace, balenú vodu atď. Oni nie sú povinní poslať nám zbrane a taktiež nie sú povinní za nás bojovať. Lenže mnohí si dodnes myslia, že 5. článok je práve o tom.

Najpanickejší záver ohľadne členstva v NATO.
– Európa vošla do problémov, východná Európa, Balkán. NATO zbombardovalo balkánsky štát, bývalú Juhosláviu. Od tých čias tam tlie knôt… Tu nejde nepostaviť si otázku: súčasná Ukrajina sa trhá do aliancie, ktorá nie je schopná ochrániť svojich členov, pretože túži dostať sa do rovnakej kaše? Cudzie skúsenosti jej nič nehovoria?

Ak si už v samotných európskych štátoch NATO zložili ružové Okuliare ohľadne 5. článku Washingtonskej dohody, čo vťahuje do aliancie Ukrajinu, Gruzínsko a teraz už aj Moldavsko? Žiada sa im, aby ich USA obetovali svojim záujmom, rovnako ako Česko?
V rade európskych štátov už mnohí pochopili, že kvôli konfliktu na Ukrajine, kvôli protiruským sankciám trpí v prvom rade Európa, ktorá zažíva úpadok a už 20 rokov má hospodársky rast nižší ako majú USA.

Tu sa nedá nespomenúť ober-diplomata EU Josepha Borrella. Jeho tri významné zdroje európskeho blahobytu obsahovali okrem lacného plynu z Ruska a lacných tovarov z Číny aj dáždnik vojenskej bezpečnosti, ktorý údajne roztvorili nad svojimi európskymi spojencami USA. To umožňovalo namiesto vojenských výdajov navyšovať spotrebu a sociálne zabezpečenie. Tomu však nastal koniec. Dnes si, láskavo, zabezpečte svoju obranu sami. Čo sa dá k tomu dodať? “Európa sa sama dostala do tejto kaše.” Pričom dnešnou podmienkou prežitia NATO je pochybné prežitie kyjevského režimu.

armadnymagazin.sk

Príspevok Prečo sa porážka Ukrajiny stane krachom NATO? je zobrazený ako prvý na .

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie