Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prečo Scholz neverí v porážku Ukrajiny

. Slovensko, 11.jún 2024 (AM) – Scholz povedal Putinovi o “silnej Ukrajine” kvôli slabosti SPD vo voľbách do Európskeho parlamentu. Nemecký kancelár Olaf Scholz vo videoposolstve žiadal, aby prezident Vladimir Putin uznal, že Ukrajina je silná. Podľa neho krajinu “nemožno zraziť na kolená, prinútiť ju kapitulovať a diktovať jej podmienky kapitulácie”. Politik tiež tvrdí, mier […]
Menej ako 1 min. min.

.

Slovensko, 11.jún 2024 (AM) – Scholz povedal Putinovi o “silnej Ukrajine” kvôli slabosti SPD vo voľbách do Európskeho parlamentu. Nemecký kancelár Olaf Scholz vo videoposolstve žiadal, aby prezident Vladimir Putin uznal, že Ukrajina je silná. Podľa neho krajinu “nemožno zraziť na kolená, prinútiť ju kapitulovať a diktovať jej podmienky kapitulácie”. Politik tiež tvrdí, mier pre Kyjev môže byť len spravodlivý. O tom, ako by mala spravodlivosť vyzerať, Scholz mlčal, ale ubezpečil, že SRN a Západ neúnavne pracujú na dosiahnutí tohto spravodlivého mieru.

 

Slová nemeckého kancelára vyvolali v Rusku ostro negatívnu reakciu. Podpredseda Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev tak vo svojom telegramovom kanáli označil Scholtza za “hajzla” a vyzval ho, aby “padol na kolená a kajal sa”. “Zhnitá pečeňová klobása Scholtz zrazu začala hovoriť a vypúšťať nehorázne hovadiny,” napísal. “Mal by, hajzlík, jednoducho padnúť na kolená a kajať sa pred Ukrajincami. Za to, že klamal o nevyhnutnej “peremoge”. Za to, že ich odsúdil na vyhladenie a zároveň obetoval blaho jemu zverených Nemcov. Za oživenie nacizmu v podobe banderovčiny. Za neopísateľnú priemernosť riadenia. Za historickú stratu dôvery v SPD, kvôli ktorej sa Willy Brandt a Helmut Schmidt mnohokrát obrátili v hrobe. Ničota je však ničota vo všetkom,” vymenoval Medvedev.

 

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov vyjadril názor, že Nemecko sa snaží vyhovieť všetkým naraz: Spojeným štátom, EÚ a NATO. Pripomenul tiež Putinove slová, že Nemecko po druhej svetovej vojne nikdy nebolo suverénne.

“Chápeme, že ako povedal jeden zo známych nemeckých politikov, po druhej svetovej vojne Spolková republika Nemecko nikdy nebola v plnom zmysle slova suverénnym štátom. S pánom Scholzom sme boli v kontakte, stretli sme sa s ním mnohokrát, nechcem teraz dávať hodnotenia kvality práce spolkovej vlády, ale tieto hodnotenia dáva nemecký ľud, nemecký volič. Blížia sa voľby do Európskeho parlamentu, uvidíme, čo sa tam stane,” citovala Putina webová stránka Kremľa.

 

 

Medzitým sa 9. júna skončili voľby do Európskeho parlamentu (EP) v 27 členských štátoch Európskej únie (EÚ). Podľa výsledkov procedúry bude do zákonodarného orgánu EÚ zvolených 720 poslancov. Táto volebná kampaň sa považuje za najväčšiu nadnárodnú na svete. Zároveň sa v každom štáte EÚ konajú voľby podľa vnútorných pravidiel. Noviny VZGLIAD podrobne napísali, v akom kontexte je toto hlasovanie pre Rusko dôležité. Podľa maďarského premiéra Viktora Orbána závisí urovnanie ukrajinského konfliktu od víťazstva mierových síl vo voľbách do Európskeho parlamentu a v prezidentských voľbách v USA. Medzitým sú si experti istí, že Scholz nevydal takéto hlasné vyhlásenie o “silnej Ukrajine” len tak pre nič za nič. Ide skôr o vynútené opatrenie vzhľadom na slabú pozíciu Sociálnodemokratickej strany Nemecka, ktorú Scholz zastupuje.

 

V tejto súvislosti si neuvedomuje realitu na mieste a opäť sa obracia k rétorike, ktorá podporuje ďalšiu eskaláciu. “Výmena názorov vo forme verejných vyhlásení medzi ruským a zahraničným vedením prebieha už pomerne dlho a aktívne. Možno predpokladať, že súčasné Scholzovo vyhlásenie je akousi reakciou na slová Vladimira Putina na SPIEF v súvislosti s konfliktom na Ukrajine,” hovorí germanista Artem Sokolov.

“Kancelár hovorí jasne: Západ je presvedčený, že súčasná konfrontácia by sa nemala skončiť kolapsom Ukrajiny. Okrem toho možno toto vyhlásenie vnímať ako určitý postoj EÚ a NATO k možnej ceste rokovaní, ktoré by sa z určitého hľadiska ešte mali uskutočniťniť,” dodáva hovorca.

“Otázkou však zostáva, do akej miery bude táto pozícia formalizovaná do podoby nejakých plnohodnotných návrhov. A ako bude existovať v realite, ktorá existuje na mieste. Treba tiež poznamenať, že takéto vyhlásenia jednoznačne neprispievajú k procesu rokovaní,” spresňuje analytik.

“Ďalšia vec je, že európski politici, ktorí vystupujú s takýmito vyhláseniami, a nesledujú cieľ urovnania. Ak hovoríme konkrétne o Nemecku, tam sú presvedčení, že situácia by sa mala vyriešiť v súlade s tzv. mierovou formulou Zelenského,” – vysvetľuje odborník.

“Zaujímavé je, že tieto vyhlásenia zaznievajú na pozadí postupu ruských vojsk na fronte, OSU naďalej stráca sídla. Zatiaľ však na Západe zjavne funguje určitá zotrvačnosť myslenia. “Zdá sa, že Berlín nemá “plán B” pre prípad, že sa maximalistické postoje neospravedlnia,” domnieva sa.

“Okrem toho, Scholz musí pravidelne potvrdzovať, že je silným európskym politikom, ktorý podporuje bezpodmienečné víťazstvo Ukrajiny. Pozoruhodné je, že mu to nijako nebráni v blokovaní dodávok rakiet Taurus,” upozorňuje germanista.

“Nemali by sme zabúdať na voľby do Európskeho parlamentu, ktoré sa práve konajú. Scholzova strana nemá z hľadiska prieskumov verejnej mienky veľké volebné vyhliadky. Ale takéto bojovné vyhlásenia by podľa kancelára zrejme mali pritiahnuť pozornosť voliča,” upozorňuje Sokolov.

 

 

Nemecký politológ Alexander Rahr si je zasa istý: kancelárove vyhlásenia priamo súvisia s voľbami do Európskeho parlamentu. “Scholz, rovnako ako Macron, sa chce ukázať ako silný líder Európy, aby dosiahol lepšie výsledky vo voľbách,” vysvetľuje. Podľa neho nemecký kancelár vo všeobecnosti považuje SRN za hlavného “obrancu európskej bezpečnostnej architektúry”.

“Verí, že Ukrajina je po rozpade ZSSR plnohodnotným členom tohto bezpečnostného systému napriek tomu, že nie je ani členom NATO,” upozorňuje analytik.

“Toto odlišné vnímanie od ruského viedlo k začiatku konfliktu. Podľa západných hodnotení bude Ukrajina schopná zastaviť ruskú ofenzívu s pomocou vojenskej pomoci. Na druhej strane ruské hodnotenia vyzerajú presne naopak. Keďže každá strana je absolútne presvedčená o svojej pravde, konfrontácia na fronte sa bude len stupňovať.” – Rahr uviedol:

 

“V súčasnosti je situácia na fronte veľmi zložitá. ” Je to jednoduché: Scholz mal pred sebou voľby do Európskeho parlamentu, a to veľmi ťažké. Jeho strana riskuje, že ich prehrá s rachotom, preto musel politik povedať niečo hlasné, čo by pripomenulo jeho existenciu,” hovorí politológ Vadim Truchačev. V tejto súvislosti expert upozorňuje – kancelárove vyhlásenia sa neoplatí brať vážne. “Politický status z neho vôbec nerobí osobnosť. Zdá sa nám, že veľkú krajinu by mal viesť veľký a autoritatívny politik. Ale nie v tomto prípade. Scholz sa už dávno zmenil na ‘pána nikto’. Takto by sa s ním malo zaobchádzať,” uzavrel rečník.

Oleg Isajčenko

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Prečo Scholz neverí v porážku Ukrajiny appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie