Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prečo sú niektoré orechy horké a ako rozpoznať dobré od zlej kvality

Orechy patria medzi obľúbené potraviny vďaka ich vysokému obsahu zdravých tukov, bielkovín a vlákniny. Sú bežnou súčasťou našich jedál a používajú sa v rôznych receptoch, od sladkých dezertov až po zdravé šaláty a omáčky. Napriek tomu sa občas stáva, že niektoré orechy majú nepríjemne horkú chuť, čo môže byť signálom zlej kvality alebo nesprávneho skladovania. […]
Menej ako 1 min. min.

Orechy patria medzi obľúbené potraviny vďaka ich vysokému obsahu zdravých tukov, bielkovín a vlákniny. Sú bežnou súčasťou našich jedál a používajú sa v rôznych receptoch, od sladkých dezertov až po zdravé šaláty a omáčky. Napriek tomu sa občas stáva, že niektoré orechy majú nepríjemne horkú chuť, čo môže byť signálom zlej kvality alebo nesprávneho skladovania. Prečo sú teda niektoré orechy horké a ako rozpoznať dobré orechy od tých nekvalitných?

Orechy sú výživné plody, ktoré sú cenené pre svoj vysoký obsah zdravých tukov, bielkovín a vlákniny. Sú bohaté na esenciálne mastné kyseliny, vitamíny (najmä vitamín E), minerály ako horčík a vápnik, a antioxidanty, ktoré podporujú celkové zdravie srdca a mozgu. Orechy, ako sú mandle, vlašské orechy, lieskové oriešky či kešu, sú obľúbenou súčasťou zdravej výživy po celom svete. Ich textúra a chuť sa líšia v závislosti od druhu, pričom niektoré majú jemnú, sladkú chuť, zatiaľ čo iné môžu byť výraznejšie a hutnejšie. Vďaka svojej všestrannosti sa orechy používajú nielen ako snack, ale aj v rôznych sladkých a slaných receptoch.

Prečo môžu byť orechy horké?

Horkosť orechov môže byť spôsobená viacerými faktormi. Niektoré druhy orechov majú prirodzene jemne horkú príchuť, avšak ak je horkosť výrazná alebo nepríjemná, môže ísť o príznak, že orechy sú staré alebo sa pokazili.

Oxidácia tukov – Jedným z hlavných dôvodov, prečo sú orechy horké, je proces oxidácie tukov. Orechy obsahujú vysoké množstvo nenasýtených tukov, ktoré sú citlivé na kyslík, teplo a svetlo. Keď orechy oxidujú, tuky sa začnú rozkladať a tento proces spôsobuje nepríjemnú horkú chuť. Oxidované orechy majú často horký, zatuchnutý alebo olejnatý zápach.

Oxidácia je najčastejším dôvodom horkosti najmä pri orechoch, ktoré neboli správne skladované alebo sú staré. Tento proces môže prebiehať aj u mletých alebo nasekaných orechov, ktoré sú viac vystavené vzduchu.

Žltnutie orechovŽltnutie je ďalším faktorom, ktorý môže prispieť k horkosti orechov. Keď orechy zožltnú, znamená to, že tuky v nich začínajú degradovať, čo vedie k strate ich sladkej chuti a vzniku horkosti. Takéto orechy by sa už nemali konzumovať, pretože môžu obsahovať toxíny a iné látky, ktoré nie sú prospešné pre zdravie.

Pleseň a vlhkosť – Ak sú orechy vystavené vysokej vlhkosti, môžu začať plesnivieť. Pleseň môže byť niekedy viditeľná voľným okom, ale často je neviditeľná a prejavuje sa len ako zmenená chuť. Plesnivé orechy môžu mať horkú alebo zatuchnutú chuť a ich konzumácia môže byť nebezpečná. Orechy napadnuté plesňou môžu produkovať aflatoxíny, čo sú látky, ktoré môžu byť toxické.

Šupka orechov – Niektoré druhy orechov, ako napríklad vlašské orechy, majú prirodzene horkú šupku. Šupka obsahuje triesloviny, ktoré môžu mať horkú príchuť. Väčšina ľudí preferuje orechy bez šupky práve kvôli jemnejšej chuti. Preto ak narazíte na horkosť u orechov so šupkou, nemusí to nevyhnutne znamenať, že sú zlé, ale je to prirodzená vlastnosť týchto orechov.

Dĺžka skladovania – Dlhodobé skladovanie orechov môže viesť k zhoršeniu ich kvality. Aj keď sú orechy správne skladované, môžu po čase stratiť svoju sviežosť a začať oxidovať. Staré orechy majú často horkú chuť, preto je dôležité sledovať dátumy spotreby a správne ich uchovávať.

Ako rozpoznať kvalitné orechy?

Aby ste sa vyhli nepríjemnej horkosti a mohli si vychutnať čerstvé a chutné orechy, je dôležité vedieť, ako rozpoznať dobré orechy od tých nekvalitných. Nasledujúce kroky vám pomôžu vybrať len tie najlepšie orechy.

Kontrola vzhľadu – Prvým krokom, ako rozpoznať dobré orechy, je ich vzhľad. Kvalitné orechy by mali byť lesklé a mať jednotnú farbu. Ak si všimnete, že sú orechy zmenené, majú žltkastý alebo tmavý odtieň, môžu byť už pokazené. Orechy by tiež nemali byť vráskavé alebo suché, pretože to môže naznačovať ich starobu.

Pri niektorých druhoch orechov, ako sú mandle alebo lieskové orechy, je dobré pozrieť sa, či na povrchu nie sú žiadne škvrny alebo praskliny. Orechy, ktoré majú poškodenú šupku, sú náchylnejšie na oxidáciu a kazenie.

Skúška vôneVôňa je ďalším dôležitým ukazovateľom kvality orechov. Čerstvé orechy majú jemnú, sladkú a orieškovú vôňu. Ak však orechy voňajú zatuchnuto, olejnato alebo nepríjemne horko, pravdepodobne už nie sú vhodné na konzumáciu. Oxidácia tukov v orechoch spôsobuje zmenu vône, ktorá je jasným signálom, že orechy sú pokazené.

Ak máte možnosť, je dobré orechy pred kúpou ovoňať, najmä ak nakupujete na váhu v obchodoch s potravinami. Nepríjemný zápach je varovným signálom, že orechy už nie sú čerstvé.

Skúška chuti – Ak si nie ste istí kvalitou orechov, skúste ich malý kúsok ochutnať. Čerstvé orechy majú sladkú, jemnú a orechovú chuť bez akýchkoľvek nepríjemných príchutí. Ak však orech chutí horko, kovovo alebo nepríjemne olejnato, znamená to, že tuky v orechoch už začali oxidovať a orech je pokazený.

Hmatová kontrola – Pri skúmaní orechov môžete zistiť ich kvalitu aj pomocou hmatu. Čerstvé orechy sú pevné, hladké a príjemne krehké. Ak sú orechy mäkké alebo majú neprirodzenú štruktúru, môže to znamenať, že sú už staré alebo napadnuté vlhkosťou. Mäkké orechy majú tendenciu rýchlo horknúť, preto je najlepšie sa im vyhnúť.

Kontrola balenia – Ak kupujete balené orechy, nezabudnite skontrolovať dátum spotreby. Orechy by nemali byť skladované príliš dlho, preto je dôležité kupovať len tie balenia, ktoré majú dostatočne dlhú dobu trvanlivosti. Tiež si preverte, či je balenie neporušené a vzduchotesné, pretože vzduch a svetlo môžu urýchliť proces oxidácie.

Ako skladovať orechy, aby nestratili kvalitu?

Správne skladovanie orechov je kľúčom k tomu, aby si zachovali svoju chuť a výživové hodnoty. Ak chcete, aby vaše orechy zostali čerstvé čo najdlhšie, dodržiavajte tieto zásady:

Vzduchotesné nádobyOrechy by mali byť skladované vo vzduchotesných nádobách, aby sa minimalizoval kontakt s kyslíkom. Sklenené nádoby alebo plastové nádoby s tesniacim viečkom sú ideálne na skladovanie orechov. Vzduchotesné nádoby tiež pomáhajú chrániť orechy pred vlhkosťou a zabraňujú absorbovaniu pachov z iných potravín.

Chladenie a mrazenie – Najlepším spôsobom, ako predĺžiť trvanlivosť orechov, je skladovať ich v chladničke alebo mrazničke. Nízke teploty spomaľujú proces oxidácie a chránia orechy pred horkosťou. V chladničke môžu orechy vydržať až 6 mesiacov, zatiaľ čo v mrazničke môžu zostať čerstvé až 1 rok.

Skladovanie na tmavom mieste – Ak nemáte možnosť skladovať orechy v chladničke, uchovávajte ich na tmavom a chladnom mieste, ako je špajza alebo skriňa. Vyhnite sa priamemu slnečnému svetlu, ktoré môže urýchliť oxidáciu tukov a spôsobiť horkosť orechov.

Kupovanie v malých množstvách – Aby ste predišli skladovaniu orechov príliš dlho, je lepšie kupovať ich v menších množstvách, ktoré spotrebujete v primeranom čase. Čerstvé orechy majú vždy lepšiu chuť a kvalitu, preto je dôležité dopĺňať zásoby pravidelne.

Horkosť orechov je jasným signálom, že sa začali kaziť v dôsledku oxidácie tukov, žltnutia alebo nesprávneho skladovania. Ak sa chcete vyhnúť nepríjemnej horkosti a vychutnať si len čerstvé a kvalitné orechy, dbajte na ich správne skladovanie a kontrolu kvality pred konzumáciou. Používaním vzduchotesných nádob, skladovaním v chladničke a kupovaním menších množstiev môžete udržať orechy v optimálnom stave a vychutnať si ich lahodnú chuť po dlhú dobu.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Prečo sú niektoré orechy horké a ako rozpoznať dobré od zlej kvality je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie