Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prečo sú uhorky horké? Jedna hlúpa chyba a je po šaláte. A pritom stačí urobiť len jedno

23.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PhotoJuli86). Prečo sú uhorky horké? Tento problém sa netýka len tých, ktoré ste si nazbierali z vlastného kríka, ale aj tých, ktoré ste si kúpili v obchode. Často je to spôsobené jednoduchou chybou, ktorú možno ľahko odstrániť. Na čo si dať pozor a ako sa zbaviť horkosti uhoriek? Ako […]
Menej ako 1 min. min.

23.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PhotoJuli86).

Prečo sú uhorky horké? Tento problém sa netýka len tých, ktoré ste si nazbierali z vlastného kríka, ale aj tých, ktoré ste si kúpili v obchode. Často je to spôsobené jednoduchou chybou, ktorú možno ľahko odstrániť. Na čo si dať pozor a ako sa zbaviť horkosti uhoriek?

Ako sa zbaviť horkosti uhoriek?
Foto: shutterstock/PhotoJuli86

Uhorky sú jednoznačne zeleninou, ktorá sa spája s chuťou leta. Niet divu, že práve vtedy po nich siahame najčastejšie a práve vtedy začíname pripravovať zaváraniny na zimu. Jediná chyba však môže zničiť chuť uhoriek, šalátu, uhoriek s nízkym obsahom soli alebo nakladaných uhoriek.

Prečo sú uhorky horké? Všetko kvôli jednej látke

Charakteristická horkosť uhoriek je spôsobená prítomnosťou kukurbitacínu, látky, ktorá sa vylučuje, keď rastlina „bojuje o prežitie“ a je vystavená stresu a nepriaznivým podmienkam. Zvyčajne sa hromadí v stopkách uhoriek. Najväčšiu horkosť majú plody, ktoré dozrievali v období sucha, mrazu a nedostatku slnka. Pri zelenine pestovanej vo vlastnej réžii stačí nezabudnúť na zalievanie, dostatok slnka a hnojenie. Horké uhorky sa často prinášajú aj z obchodu a tu už zmena v záhrade nepomôže. Čo potom?

Horkosť uhoriek spôsobuje aj nedostatok zalievania a slnka.
Foto: shutterstock/elizaveta66

Ako sa zbaviť horkosti uhoriek? Použite osvedčenú metódu

Chcete čerstvé, pevné, šťavnaté a osviežujúce uhorky, ale keď ich nakrájate do šalátu alebo sendviča, dostanete mimoriadne nechutný a horký exemplár? Problém môže spočívať vo veľmi jednoduchej chybe, a to v spôsobe lúpania uhorky.

Kukurbitacín sa zvyčajne hromadí v tejto tmavej časti uhorky. Ak sa chcete zbaviť horkosti, postupujte podľa babičkinej metódy a uhorku vždy lúpte od svetlej strany k tmavej a nikdy nie naopak. Zabránite tak šíreniu nepríjemnej chuti po celej uhorke. V krajnom prípade môžete tmavý koniec aj jednoducho odrezať a hodiť do kompostu.

Na zníženie horkosti uhoriek ich namočte do studenej vody.
Foto: shutterstock/New Africa

TIP! Ak chcete znížiť horkosť uhoriek pred ďalším spracovaním, môžete ich na niekoľko hodín namočiť do studenej vody. Vďaka tomu budú mať lepšiu chuť a tie s nízkym obsahom soli, v karí alebo nakladané budú perfektné.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nakladané uhorky v pohári opäť splesniveli? Používam triviálny trik mojej babičky, vždy vyjdú chrumkavé a bez syčania

Nakladané uhorky sú minulosťou. Vložte túto sezónnu zeleninu do pohára a pripravte si uhorky ako vždy. Výsledok vám vyrazí dych

The post Prečo sú uhorky horké? Jedna hlúpa chyba a je po šaláte. A pritom stačí urobiť len jedno appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie