Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prečo zelenina nerastie? Biele škvrny na listoch uhoriek, fialové listy paradajok

28.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Aaron J Hill). Zdravú a bohatú úrodu považujeme za sen každého záhradkára. Bohužiaľ, nezriedka ju sprevádzajú mnohé problémy. Výsledkom môže byť nekvalitná zelenina. Často je to spôsobené chybami menej skúsených záhradkárov. Prečo zelenina nerastie a čo sa s tým dá robiť? Sú fialové listy paradajok príznakom choroby alebo plesne?Foto: […]
Menej ako 1 min. min.

28.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Aaron J Hill).

Zdravú a bohatú úrodu považujeme za sen každého záhradkára. Bohužiaľ, nezriedka ju sprevádzajú mnohé problémy. Výsledkom môže byť nekvalitná zelenina. Často je to spôsobené chybami menej skúsených záhradkárov. Prečo zelenina nerastie a čo sa s tým dá robiť?

Sú fialové listy paradajok príznakom choroby alebo plesne?
Foto: shutterstock/Aaron J Hill

Problémy po výsadbe zeleniny

Záhrada je ideálnym miestom na pestovanie vlastného ovocia a zeleniny. Vlastné zemiaky, cibuľa, paradajky alebo uhorky môžu chutiť oveľa lepšie ako tie z obchodu a celý proces ich pestovania je mimoriadne uspokojivý. Mali by ste však vedieť, že jednotlivé rastliny majú špeciálne požiadavky. Tie musíte zohľadniť, aby mali zabezpečili správne podmienky na pestovanie.

Nie je zriedkavosťou, že sa záhradkári po vysadení zeleniny stretávajú s rôznymi problémami. Medzi takéto problémy patrí slabý rast rastlín a nekvalitná úroda. Niekedy bývajú plodiny náchylné aj na choroby alebo ničivú činnosť škodcov.

Prečo zelenina nerastie?

Príčin vyššie uvedených problémov môže byť naozaj veľa. Zvyčajne môžu byť problémy s plodinami zdrojom vysokej demotivácie záhradkárov. Niet sa čomu čudovať – väčšina z nich vo svojich záhradách tvrdo pracuje v snahe získať čo najlepšiu úrodu. Vzhľadom na to, prečo sa zelenine nedarí?

Ukazuje sa, že jednou z hlavných chýb je nezabezpečenie správnych pôdnych podmienok pre zeleninu. Úrodnosť pôdy je mimoriadne dôležitá. Je to faktor, ktorý ovplyvňuje výživové potreby rastlín. Úrodnosť pôdy možno zlepšiť používaním prírodných hnojív, ako je kompost, hnoj alebo biohumus.

Prečo zelenina nechce rásť? Jedným z dôvodov je zlé zavlažovanie.
Foto: shutterstock/PhotoJuli86

Ďalším dôvodom, prečo zelenina nerastie, je nepoužívanie striedania plodín. Striedanie plodín zahŕňa systematickú zmenu miesta pestovania rôznych druhov zeleniny. Pri dodržiavaní tejto zásady sa vyhnite tomu, aby ste na tom istom záhone vysádzali tie isté rastliny za sebou. Každý rok by malo toto miesto meniť (rastlina sa môže vrátiť na pôvodný záhon po troch sezónach). Týmto spôsobom môžete zabrániť vzniku rôznych chorôb, a tak dosiahnuť väčšiu a zdravšiu úrodu. Treba však vedieť, že zelenina z tej istej čeľade by sa nemala vysádzať za sebou. Príkladom takejto čeľade sú zeleniny, ako sú paradajky, zemiaky alebo baklažán.

Zelenina môže zlyhať aj v dôsledku nesprávneho zavlažovania záhonov. Polievanie vodou priamo na listy alebo plody rastliny môže prispieť k rozvoju hubových ochorení. Okrem toho nadmerné zavlažovanie zvyčajne vedie k hnilobe koreňov.

Biele škvrny na listoch paradajok a uhoriek

Jednou z najčastejších príčin úbytku zeleniny sú rôzne choroby. Tie môžu viesť k úhynu rastliny v pomerne krátkom čase. Nie je zriedkavosťou, že záhradkári môžu na listoch paradajok a uhoriek pozorovať biele alebo sivasté škvrny. Čo môže byť ich príčinou?

Ukazuje sa, že zdrojom týchto zmien je často múčnatka. Ide o ochorenie spôsobené hubami Erysiphe cichoracearum a Sphaerotheca fuliginea. Počiatočným príznakom ochorenia sú biele alebo sivé škvrny. Časom infikované listy zvädnú a rastlina odumrie.

V boji proti múčnatke musíte použiť biopreparáty. V ťažších prípadoch musíte použiť silnejšie špecifikácie obsahujúce fungicídy.

Biele alebo sivasté škvrny na listoch paradajok a uhoriek znamenajú, že ich napadla múčnatka.
Foto: shutterstock/matunka

Fialové listy paradajok

Niekedy si záhradkári všimnú aj fialové listy paradajok. Býva to spôsobené chorobou, ktorá môže zdecimovať úrodu?

Príčina môže byť o niečo menej závažná. Paradajky, ktorých listy sú fialové, môžu mať problémy s príjmom fosforu z pôdy. Fosfor je veľmi dôležitý prvok, ktorý je potrebný pre správny rast rastliny. Ak sa tento príznak objaví uprostred vegetačného obdobia, je to znak toho, že pôda môže obsahovať malé množstvo tohto prvku. V takom prípade môžete použiť hnojivo obsahujúce tento prvok.

Existuje aj ďalší dôvod, prečo listy paradajok fialovejú. Je to chlad, ktorý môže tiež spôsobiť tento príznak. V takom prípade musíte dbať na to, aby sa rastliny na noc prikryli.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Domáce hnojivá pre uhorky. Kríky budú rásť ako bláznivé a uhorky budú pevné a chrumkavé

Tým sa zabezpečí, že paradajky budú bacuľaté a zúrivo červené. Stačí však jedna chyba a hrozí katastrofa

The post Prečo zelenina nerastie? Biele škvrny na listoch uhoriek, fialové listy paradajok appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie