Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pred 79 rokmi bola Nitra oslobodená spod fašistickej nadvlády

Dnes si zástupcovia mesta, okresného úradu, ozbrojených síl SR a ďalších vzácnych hostí pripomenuli výročie položením vencov k Pamätníku osloboditeľov. Tieto udalosti sú popísané v publikáciách "Dejiny Nitry" a "Nitra, druhé Coventry?" nasledovne: Nitra bola pre Nemcov strategickým bodom v ich snahách o ovládnutie Slovenska. Mesto slúžilo ako stála posádka, zásobovacie stredisko a základňa pre […]
Menej ako 1 min. min.

Dnes si zástupcovia mesta, okresného úradu, ozbrojených síl SR a ďalších vzácnych hostí pripomenuli výročie položením vencov k Pamätníku osloboditeľov.

Tieto udalosti sú popísané v publikáciách “Dejiny Nitry” a “Nitra, druhé Coventry?” nasledovne:

Nitra bola pre Nemcov strategickým bodom v ich snahách o ovládnutie Slovenska. Mesto slúžilo ako stála posádka, zásobovacie stredisko a základňa pre rozbité jednotky. Po obsadení západného Slovenska sa nemecká armáda pustila do dobývania povstaleckého stredného Slovenska a väzenia všetkých podozrivých zo spolupráce s partizánmi.

Veľká jarná ofenzíva 2. ukrajinského frontu, začatá 25. marca 1945, mala za cieľ zasiahnuť ustupujúcu nemeckú armádu. Avšak 26. marca mesto Nitra utrpelo bombardovanie, pri ktorom zahynulo 345 ľudí, vrátane 13 vojakov. Medzi obetami boli nielen Nitrania, ale aj návštevníci z okolitých dedín a utečenci.

30. marca sa jednotky Červenej armády dostali k mestu cez rieku Nitra od Veľkých Janíkoviec a od Horných Krškán. Posledný bojový odpor Nemcov bol zlomený o 17:00 hod., čím bola Nitra oslobodená. Nemci sa stiahli do Mlynáriec a Lužianok, odkiaľ ostreľovali mesto aj v noci na 31. marca.

Viceprimátor Peter Mezei vyjadril vďaku všetkým účastníkom oslobodenia, ktorí nasadili svoje životy za slobodu a demokraciu. Vyzdvihol ich statočnosť a obetavosť a pripomenul, že aj keď sme dnes slobodní, musíme si vážiť a chrániť ich dedičstvo. Zároveň vyzval k ostražitosti, pretože súčasné hrozby sú sofistikovanejšie a často skryté za peknými slovami a gestami. Je nevyhnutné stáť na strane spravodlivosti v osobnom, pracovnom aj politickom živote, aby sme zabránili opakovaniu minulých chýb a neohrozili slobodu, za ktorú toľko ľudí bojovalo.

©Slovenský večerník/ilustračné foto

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie