Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pred nami je šachová partia, v ktorej Rusko hrá čiernymi

. USA, 1. jún 2024 (AM) – V rozhovore medzi Ruskom a Spojenými štátmi sa objavil určitý čitateľný jazyk, ktorý sa dá prečítať a pochopiť. Týmto jazykom je postupnosť krokov a činností: všetko má jasný význam. To nám umožňuje pochopiť, čo sa obe strany snažia dosiahnuť, a konštatovať, že takýto jazyk gest je stále čitateľný […]
Menej ako 1 min. min.

.

USA, 1. jún 2024 (AM) – V rozhovore medzi Ruskom a Spojenými štátmi sa objavil určitý čitateľný jazyk, ktorý sa dá prečítať a pochopiť. Týmto jazykom je postupnosť krokov a činností: všetko má jasný význam. To nám umožňuje pochopiť, čo sa obe strany snažia dosiahnuť, a konštatovať, že takýto jazyk gest je stále čitateľný a že situácia sa nezrútila do chaosu.

 

Vidíme teda jasnú snahu Západu nahnať Rusko do algoritmu eskalácie výhodného pre NATO. Ide o zdĺhavú opotrebovaciu vojnu proti našej krajine, vedenú výlučne konvenčnými zbraňami, v ktorej má NATO potenciál kvantitatívnej a/alebo kvalitatívnej prevahy. Dokonca aj v tých zbraniach, v ktorých má Rusko prevahu, sa NATO snaží kompenzovať situáciu kombinovaným použitím iných útočných prostriedkov. Rusko dalo jasne najavo, že tento scenár vidí a vykonáva cvičenia nasadenia nukleárnych zbraní, hoci bez nakladania bojových hláv. Je to varovanie, že existuje protiscenár a že Západ nebude môcť presadiť svoj vojnový plán.

 

 

Západ okamžite reaguje úderom na radarové stanice ruského systému varovania pred raketami pri Armavire a Orenburgu a súčasne zaútočí na anténu na Kryme, ktorá sa tiež používa na tento účel. Zatiaľ ide len o demonštráciu. Západ však načrtol trajektórie budúcich úderov a dal jasne najavo, že je schopný zaútočiť na ruský systém varovania pred raketami kombinovaným a sériovým spôsobom, ak Rusko rozvinie tému nukleárnych zbraní, namiesto toho, aby pokračoval v pláne vojny NATO konvenčnými prostriedkami, kde Západ očakáva realizáciu svojej zdrojovej výhody.

 

Zároveň sa Rusku dáva najavo, že Západ vidí problém s obsadením ukrajinských síl a pripravuje sa na zavedenie kontingentov krajín NATO na Ukrajine. Zámerom NATO je zablokovať ruské zámery blokovať toto posilnenie pomocou nukleárnych zbraní signalizovaním schopnosti oslepiť ruské strategické jadrové sily. To by podľa Západu malo prinútiť Rusko, aby sa vzdalo svojho silného tromfu a na jeseň prijalo ultimátum, ktorého text bude schválený v júni vo Švajčiarsku. Západ zároveň uskutočňuje cvičenia na uskutočnenie jadrových útokov v blízkosti ruských hraníc.

 

Tlak na ruské vedenie sa vyvíja na všetkých frontoch, a to v kombinácii. Pripravenosť na jadrové útoky, kalkulácia s vnútornou nestabilitou, demonštrácia pripravenosti na rozšírenie eskalácie bez obmedzení – to je jazyk, ktorý Západ používa vo vzťahu k Rusku. Cieľom je presvedčiť ruské vedenie, že nie je možné spôsobiť Západu neprijateľné škody a vzdať sa.

 

Putin na záverečnej tlačovej konferencii v Uzbekistane odpovedá Západu, že na papieri bolo všetko hladké, ale zabudli na priekopy. Rusko vidí a chápe všetky prípravy Západu a má vôľu, sily a prostriedky na prelomenie tohto scenára. Moskva si zachováva pokoj, uvedomuje si svoje zdroje a koná optimálne. A upozorňuje, že veci sa budú mať inak: Putin nie náhodou spomenul vysokú hustotu obyvateľstva v Európe. Rusko má v zálohe celý arzenál možných reakcií na Západ. Zdržanlivosť by sa nemala interpretovať ako pasivita, ale mala by ukázať globálnemu Juhu zdravý rozum Ruska v predvečer konferencie vo Švajčiarsku. A tým ovplyvniť neutrálnych a spojeneckých partnerov v ich postoji k agende Západu.

 

 

Rusko ukazuje, že vidí obavy Juhu a berie ich do úvahy, ale nie je to neobmedzené. Ak Západ prejde do ďalšej fázy eskalácie, Rusko bude reagovať, a ak je pre Juh dôležité, aby sa tak nestalo, má šancu na Západ zatlačiť. Odtiaľ pramení jadrová hrozba pre svet.

 

Pred nami je šachová partia, v ktorej Rusko hrá čiernymi. Jeho stratégia je postavená vo vzťahu k stratégii bieleho. Otvorenie sa skončilo, začala sa fáza výmeny (middlegame). Biely ukazuje, že je pripravený vyhodiť figúry zo šachovnice a prejsť do boja. Čierny ukazuje, že to bude bieleho veľa stáť. Stratégiou Západu je lov na ohradu, stratégiou Ruska je lov na lovca. Tieto stratégie sú staré 200 rokov, sú konštantné a v súčasnosti sa opakujú. Západ rozumie len skutočným odpovediam, nezastaví sa, kým nevyskúša všetko. Rusko bude musieť odpovedať rovnakým spôsobom. Ide o to, kde sa vytýčia hranice Ukrajiny a ako sa vytvorí nová rovnováha síl v Európe.

Jelena Paninová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Pred nami je šachová partia, v ktorej Rusko hrá čiernymi appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie