Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pred sadením dezinfikujte pôdu. Nebudete sa stačiť diviť, ako všetko porastie

Obávate sa, že vaša záhrada v minulosti čelila rôznym chorobám, škodcom a burine? Potom by ste mali pouvažovať o sterilizácii pôdy. V podstate by ste mali pôdu sterilizovať pred každou výsadbou. Vytrhajte burinu a rozbite pôdu Nedovoľte, aby tohtoročné rastliny ochoreli na minuloročné patogény. Najprv odstráňte všetky infikované rastliny vrátane koreňov. Vytrhané bylinky a burinu […]
Menej ako 1 min. min.

Obávate sa, že vaša záhrada v minulosti čelila rôznym chorobám, škodcom a burine? Potom by ste mali pouvažovať o sterilizácii pôdy. V podstate by ste mali pôdu sterilizovať pred každou výsadbou.

Vytrhajte burinu a rozbite pôdu

Nedovoľte, aby tohtoročné rastliny ochoreli na minuloročné patogény. Najprv odstráňte všetky infikované rastliny vrátane koreňov. Vytrhané bylinky a burinu však nedávajte do kompostu. Choroby v ňom môžu prežiť niekoľko rokov. A mohlo by sa stať, že ich nakoniec dáte späť do pôdy.

Potom zeminu rozdrvte, aby ste z nej odstránili zhluky. Tým sa k povrchu priblížia aj škodcovia, ktorí prežívajú hlboko v zemi a živia sa koreňmi rastlín. Slnečné lúče ich tak ľahšie zlikvidujú.

Vytvorte pre pôdu saunu

Potom pôdu dôkladne zalejte, aby sa dostala aspoň do hĺbky ½ metra. Pôda sa tak stane lepším vodičom tepla a teplo prenikne hlbšie do pôdy. Ošetrenú pôdu prikryte priehľadnou fóliou, aby sa kamene zaťažili. V chladnejšom počasí môžete použiť čiernu fóliu, pretože táto farba lepšie udržiava teplo.

Nezabudnite na hnojenie a dezinfekciu

Po 4 týždňoch slnko pôdu sterilizuje a počas tohto obdobia nemusíte robiť nič iné, len čakať. Je však dôležité mať na pamäti, že tento proces usmrtí všetky organizmy v pôde. Dokonca aj tie prospešné, ktoré pomáhajú rastlinám rásť. Ak by ste teda do takéhoto záhonu zasadili semená, rastliny by nemuseli vôbec vyrásť. Preto je potrebné do pôdy následne pridať kompost.

Nezabudnite dezinfikovať nádoby a záhradnícke náradie. Baktérie a plesne na nich môžu prežiť niekoľko rokov. Keramické a hlinené nádoby možno zvyčajne umyť mydlovou vodou a opláchnuť. S plastom je to zložitejšie a je potrebné ho ošetriť bielidlom. Kovové náradie pre zmenu dezinfikujte 70 % alkoholom.

Dezinfikovať by ste mali aj semená na sadenie. Existujú bakteriálne a plesňové patogény, o ktorých možno neviete, ale ktoré môžu zničiť celú vašu úrodu.

Kvetináče nie sú výnimkou

Tento postup môžete uplatniť aj pri pestovaní rastlín v malom kvetináči. Nechcete kupovať sterilizovanú pôdu? Potom môžete tú staršiu ošetriť vysokou teplotou v rúre, mikrovlnnej rúre alebo cez ňu prepustiť horúcu vodu.

Ak sa chcete sterilizácii vyhnúť kvôli jej časovej náročnosti, pravidelne striedajte plodiny v záhrade. Pôdu testujte, hnojte a príliš ju nenarušujte. Pravidelne odstraňujte burinu a dezinfikujte záhradné náradie. Ak však zakladáte novú záhradu, pôdu by ste mali sterilizovať v každom prípade.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie