Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pred výsadbou cukiet ich vložte do zeme. Úroda bude bohatá

22.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/avphotosales). Domáce cukety sú snom mnohých milovníkov zeleniny. Dá sa z nich pripraviť široká škála zdravých jedál. Ak sa však rozhodnete pestovať cukety, musíte mať na pamäti niekoľko základných pravidiel. Kedy vysádzať cukety a aké hnojivo je najlepšie použiť? Kedy vysádzať cukety a aké hnojivo je najlepšie použiť?Foto: shutterstock/avphotosales […]
2 min.

22.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/avphotosales).

Domáce cukety sú snom mnohých milovníkov zeleniny. Dá sa z nich pripraviť široká škála zdravých jedál. Ak sa však rozhodnete pestovať cukety, musíte mať na pamäti niekoľko základných pravidiel. Kedy vysádzať cukety a aké hnojivo je najlepšie použiť?

Kedy vysádzať cukety a aké hnojivo je najlepšie použiť?
Foto: shutterstock/avphotosales

Kedy vysádzať cukety

Cukety musíte vysádzať v druhej polovici mája. Vtedy sa znižuje riziko mrazov, ktoré by mohli rýchlo prispieť k úhynu rastliny. V rovnakom čase môžete do zeme zasiať aj semená cukety. Do jednej jamky vložte 2 až 3 semená.

Dôležité je tiež pamätať na výber správneho miesta pre cukety. Zelenine sa bude najlepšie dariť na slnečnom mieste, ktoré je navyše chránené pred vetrom.

Pestovanie cukiet – základné princípy

Oplatí sa poznať základné zásady pestovania tejto zeleniny, ak sa chcete tešiť z bohatej úrody cukiet, Dôležitá je pôda. Najlepšie je, ak je substrát úrodný a dobre odvodnený. Venujte pozornosť kyslosti pôdy. Pôda má byť neutrálna, s hodnotou pH 6 až 7.

Cukety by ste mali pravidelne zavlažovať. Rastlina má plytký koreňový systém a musíte ju zalievať pomerne často. Pomôcť vám pri tom može hydrogél jemný. Tento výrobok vám pomôže uchovať vodu v pôde a postupne ju bude vracať späť do rastliny. Je to užitočné najmä v čase sucha.

Rastlina má plytký koreňový systém a musíte ju zalievať pomerne často.
Foto: shutterstock/La Huertina De Toni

Záhony by ste mali pravidelne čistiť od buriny. Niektorí záhradníci používajú mulčovanie, ktoré obmedzuje rast nežiaducich rastlín. Mulčovanie môže tiež zabrániť nadmernému odparovaniu vody z pôdy.

Najlepšie hnojivo pre cukety. Použite tento trik a užite si bohatú úrodu

Hnojenie je veľmi dôležité pri pestovaní cukiet. Rastlina potrebuje správne množstvo živín, ktoré pozitívne ovplyvnia jej rast a úrodu. Existuje trik, ktorý používajú skúsenejší záhradníci. O čo presne ide?

Jedným z najlepších hnojív pre cukety je pravdepodobne granulovaný kravský hnoj. Na miesto, kam chcete umiestniť sadenicu, nasypte malé množstvo a potom granule prikryte vrstvou zeminy. Na túto vrstvu potom zasaďte sadenice alebo zasejte semená. Takto sa rastlina bude vyvíjať oveľa lepšie a navyše sa vám odvďačí bohatou úrodou.

Okrem granulovaného kravského hnoja možete použiť aj kurací granulovaný hnoj. Pôdu pre cukety možno tiež zmiešať s kompostom alebo doplniť biohumusom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vertikálne pestovanie cukiet. Ako to robiť dobre – zásady a výhody vertikálneho pestovania

Ako pestovať cuketu? Z jednej sadenice môžete nazbierať až 40 plodov. Jedna chyba a bohatú úrodu môžete stratiť

The post Pred výsadbou cukiet ich vložte do zeme. Úroda bude bohatá appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie