Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pred výsadbou paradajok to hoďte do jamiek. Úroda bude veľmi bohatá

Druhá polovica mája je ideálny čas na sadenie paradajok do zeme. Posledné mrazy, ktorých sa záhradníci obávali, boli 12. až 15. mája. Viete však, čo robiť, aby ste mali naozaj úspešnú úrodu paradajok? Kľúčové je správne hnojenie paradajok ešte pred ich výsadbou. Presvedčte sa, ako na to. Kedy a ako sadiť paradajky? Ak vaše paradajky […]
Menej ako 1 min. min.

Druhá polovica mája je ideálny čas na sadenie paradajok do zeme. Posledné mrazy, ktorých sa záhradníci obávali, boli 12. až 15. mája.

Viete však, čo robiť, aby ste mali naozaj úspešnú úrodu paradajok? Kľúčové je správne hnojenie paradajok ešte pred ich výsadbou. Presvedčte sa, ako na to.

Kedy a ako sadiť paradajky?

Ak vaše paradajky vyrástli do poriadne veľkého kríka a meteorológovia nepredpovedajú vo vašom regióne pokles teplôt, stojí za to zvážiť výsadbu paradajok do zeme.

Existuje na to toľko patentov, že je ťažké vyjadriť to niekoľkými slovami. Vo všeobecnosti však môžeme predpokladať, že paradajky vysadíme do zeme v druhej polovici mája, keď teplota počas nasledujúcich siedmich dní neklesne pod 10 stupňov Celzia.

Sadíme ich 40 až 50 cm od seba, pričom nezabudneme sadenice opáliť a riadne vyviazať, aby ich nárazový vietor nepolámal. V závislosti od odrody paradajok ich vysádzame do hĺbky 30-90 cm. Samozrejme, toto sú len neurčité usmernenia, pretože každý záhradkár má na tento postup svoj vlastný vzor. Niektorí sa dokonca rozhodnú sadiť paradajky do zeme zboku.

Hnojenie paradajok je základom úspešnej úrody

Jedno záhradnícke príslovie hovorí: „Nehnojíš, nezbieraš úrodu“. Musíme uznať, že na tomto prísloví je veľa pravdy. Veď pôda v našej záhrade nie je vždy taká bohatá na živiny, ako naše rastliny potrebujú, a o kvalitnej černozemi môžeme len snívať.

Všeliekom na krásnu úrodu je však hnojenie paradajok pred ich výsadbou. Tento proces možno uskutočniť pomocou rôznych prostriedkov. Hnojenie paradajok pred výsadbou zabezpečí, že sa sadenice rýchlejšie prispôsobia pôde a budú menej náchylné na choroby alebo premenlivé poveternostné podmienky.

Čím by sa mali paradajky hnojiť?

Rajčiaky možno hnojiť pred výsadbou do pôdy kompostom, hnojom alebo živinami. Ak použijete kompost, stačí, ak do vykopanej jamy nasypete hrsť. Niektorí záhradníci ho navyše obohacujú kostnou múčkou, hoci to nie je podmienkou.

Paradajky dobre rastú aj na maštaľnom hnoji. Ak k nemu máte prístup, používajte kompostovaný hnoj, pretože čerstvý hnoj môže obsahovať príliš veľa amoniaku, ktorý je pre rast paradajok škodlivý.

Dobrým spôsobom hnojenia paradajok je aj vystlanie dna jamky rozdrvenou žihľavou. Táto rastlina je bohatá na fosfor, draslík a dusík, ktoré podporujú správny rast paradajok. Metódou starou ako svet je aj používanie vaječných škrupín. Rozdrvte ich a nahádžte do jamiek. Vápnik, ktorý obsahujú, nielenže posilní paradajky, ale tiež obnoví neutrálne pH pôdy.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie