Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pred výsevom zmiešame so semienkami mrkvy. Plodiny budú bohaté a zdravé

05.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/rauschenberger). Mnoho záhradkárov si vyberá zeleninu nenáročnú na pestovanie, ktorá zaručuje prístup k čerstvým plodinám a nespôsobuje žiadne väčšie problémy. Do tejto skupiny patrí mrkva, ktorá je mimoriadne obľúbená. Niekedy je však aj v ich prípade úroda sklamaním. Niekedy neprerastú do koreňov, takže nemôžeme počítať s úspešnou úrodou. Našťastie […]
3 min.

05.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/rauschenberger).

Mnoho záhradkárov si vyberá zeleninu nenáročnú na pestovanie, ktorá zaručuje prístup k čerstvým plodinám a nespôsobuje žiadne väčšie problémy. Do tejto skupiny patrí mrkva, ktorá je mimoriadne obľúbená. Niekedy je však aj v ich prípade úroda sklamaním. Niekedy neprerastú do koreňov, takže nemôžeme počítať s úspešnou úrodou. Našťastie existuje jednoduchý spôsob, ako dosiahnuť, aby zelenina rástla veľká a chutná. Zistite, ako využiť kávovú usadeninu na pestovanie mrkvy.

Výsev mrkvy – zmiešame so semienkami.
Foto: Pixabay/rauschenberger

Kávová usadenina – využitie v záhrade

Vyhadzujete po vypití rannej kávy použitú kávovú usadeninu? To je, žiaľ, veľká chyba, pretože práve odpad treba šetriť na využitie v domácej záhrade alebo pri pestovaní črepníkových kvetov. Kávová usadenina je cenné hnojivo, ktoré okrem iného obsahuje: dusík, draslík a horčík, prvky potrebné pre zdravý rast rastlín.

Na jeho prípravu jednoducho skombinujte 1 šálku zozbieranej kávovej usadeniny s 10 litrami mäkkej vody. Rastliny zalievajte hnojivom na kávu 2-3 krát do mesiaca, podľa ich špecifických nárokov.

Stojí za to pripomenúť, že toto úplne prírodné hnojivo môže podporovať mnoho druhov, ale nebude fungovať v každom prípade. Použitie veľkého množstva kávovej usadeniny mierne okysľuje pôdu, preto je najvhodnejšie ju použiť na kyslomilné rastliny. Oplatí sa ňou hnojiť predovšetkým:

azalky,

rododendrony,

hortenzie,

paprade,

čučoriedka.

K tejto zelenine môžeme pridať tiež kávovú usadeninu: paradajky, mrkva a reďkovky.

Kávová usadenina sa pridáva k zelenine ako prírodné organické hnojivo bohaté na dusík pre rast.
Foto: shutterstock/ThamKC

Zaujímavé je, že kávová usadenina nie je užitočná len ako hnojivo bohaté na živiny – má aj niekoľko ďalších zaujímavých využití v záhrade. Môžeme ju použiť ako mulč, keď nasypeme hrubú vrstvu okolo základne rastlín.

Kávová usadenina postupne uvoľňuje cenný dusík a pomaly zúrodňuje pôdu v mieste pestovania. Tento cenný odpad je navyše skvelým doplnkom do pôdy pre izbové rastliny a rastliny pestované na balkóne alebo terase.

Aby sme pôdu použili týmto spôsobom, zmiešame jej malé množstvo s vrchnou vrstvou zeminy v kvetináči alebo ju nasypeme na dno kvetináča pri presádzaní rastliny. Navyše ju môžeme pridať do kompostu na obohatenie alebo pred výsevom skombinovať so semienkami mrkvy.

Výsev mrkvy – zmiešame so semienkami

Rátate s bohatou úrodou mrkvy? Predtým, ako ju vysejete na záhony, nezabudnite na kávovú usadeninu, ktorá priaznivo ovplyvní jej rast počas celého vegetačného obdobia. Ako sme už spomenuli, tento cenný odpad obsahuje dusík, draslík a horčík – zložky potrebné pre zdravý vývoj koreňov aj listov mrkvy.

Kávová usadenina nielen zlepšuje celkový stav týchto rastlín, ale ich aj chráni pred chorobami a škodcami (najmä slimákmi), pomáha udržiavať vlhkosť v mieste pestovania a podporuje klíčenie semien. To všetko znamená, že mrkva má dlhé, kypré, dobre sfarbené, šťavnaté a voňavé korene.

Ako využiť kávovú usadeninu pri pestovaní mrkvy? Pred výsevom len opatrne kombinujte semená tejto zeleniny s niekoľkými lyžicami suchej kávovej usadeniny, ktorá zostala po uvarení kávy. Túto zmes vysievame do riadkov každých 20 – 30 cm, pričom ju prikryjeme približne 2 cm vrstvou zeminy. Rovnakým spôsobom môžeme použiť kávovú usadeninu na výsev reďkoviek.

Kávovú usadeninu môžeme zmiešať s mrkvovými semienkami.
Foto: shutterstock/New Africa

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Toto ošetrenie vykonajte na čerešniach. Ak termín zmeškáte, stratíte šancu na ovocie.

Ako a kedy prerezávať čerešne? Držte sa jedného pravidla. Budete mať bohatú úrodu

The post Pred výsevom zmiešame so semienkami mrkvy. Plodiny budú bohaté a zdravé appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie