Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Predškoláci skladali sľub priateľstva aj tento rok

V utorok, 18. júna 2024, sa žiarski predškoláci stretli v Obradnej sieni Mestského Kultúrneho centra, aby spoločne so svojimi kamarátmi, spolužiakmi zo škôlky, zložili Sľub priateľstva a rozlúčili sa tak s materskou školou. Sľub priateľstva, ktorí predškoláci už od roku 2009 v MsKC skladajú, hovorí o tom, že aj keď sa jedna časť ich života […]
Menej ako 1 min. min.

V utorok, 18. júna 2024, sa žiarski predškoláci stretli v Obradnej sieni Mestského Kultúrneho centra, aby spoločne so svojimi kamarátmi, spolužiakmi zo škôlky, zložili Sľub priateľstva a rozlúčili sa tak s materskou školou. Sľub priateľstva, ktorí predškoláci už od roku 2009 v MsKC skladajú, hovorí o tom, že aj keď sa jedna časť ich života končí, priateľstvá, ktoré si vytvorili počas návštevy materskej školy, zostávajú i naďalej. 

Sľub priateľstva predškolákov sa v Žiari nad Hronom koná už od roku 2009. „Už vtedy sme uvažovali, akým spôsobom priblížiť deťom obradnú sieň a to, čo sa v nej odohráva, aké všelijaké slávnosti tu robíme a zároveň sme im chceli zatraktívniť to, že sa so svojou materskou školou práve v júni lúčia,“ vysvetľuje Silvia Hlôšková z Mestského kultúrneho centra a pokračuje: „Vedeli sme, že si v rámci jednotlivých materských škôl robia rôzne programy a slávnosti, preto mi napadlo, že by sme ich mohli pozvať aj sem, do obradnej siene, kde si môžu milou formou, prijateľnou k ich veku, zložiť svoj Sľub priateľstva.“

Ten podľa jej slov znamená to, že síce z materskej školy odchádzajú a mnohí už nebudú chodiť spolu do triedy v základnej škole, ale to neznamená, že sa musia prestať kamarátiť. „I naďalej sa môžu stretávať po poobediach, navštevovať sa a zostať dobrými kamarátmi. Napríklad, ja som na vlastnej koži skúsila, že keď som stretla nejakého spolužiaka alebo spolužiačku zo školy na chodníku, tak sme si nepovedali ani pol slova, ani sme sa nepozdravili. Prišlo mi to tak trošku ľúto, že sme toľké roky strávili spolu a teraz si už vlastne nestojíme ani za pozdrav,“ vysvetľuje Silvia jeden z dôvodov, prečo sa Sľub priateľstva rozhodli v meste zaviesť.

Deťom hravou formou vysvetlia, čo je sobáš i uvítanie dieťatka do života

Zároveň tak chcú u detí už odmalička pestovať myšlienku, že kamarátstvo a vzťah jedného človeka k druhému, je naozaj dôležitý. „No zároveň bolo pre mňa nesmierne dôležité, aby to deti pochopili. Aby tiež pochopili, čo vlastne tá obradná miestnosť je. Že prečo tu robíme obrady a čo vlastne obrady sú, že sú to slávnosti,“ vysvetľuje Silvia ďalší z dôvodov, prečo Sľub priateľstva vykonávajú práve v Obradnej sieni, kde sa robia svadobné obrady, uvítania detí do života a už 15 rokov aj skladanie Sľubov priateľstva.

Súčasťou celej tejto akcie, prispôsobenej pre malých hostí, je slávnostný príhovor, po ktorom nasleduje vítanie detí so slniečkom v rukavičke, ktoré je s nimi počas celého podujatia. Deti sa zoznamujú s obradnou sieňou, kde sú oboznámené s tým, že na tomto mieste si ženích a nevesta dávajú svadobný sľub a rovnako tak, že tu prebieha uvítanie dieťatka do života. Vypočuť si môžu svadobný pochod a prezrieť aj historickú vyrezávanú kolísku.

„Deti sa zahrajú na svadbu, pustí sa im svadobný pochod. Mnohé detičky, ktoré už predtým boli na svadbe, tak to poznajú, no niektoré deti ešte na svadbe nikdy neboli, pre nich to je niečo nové. Takto sa tu hráme. Dievčatká na chvíľu zatvoria oči, predstavujú si, že sú princezné, či nevesty v dlhých šatách. Chlapci zas, že sú ženísi,“ opisuje začiatok priebehu Sľubov priateľstva Silvia s tým, že deti následne navádza na to, že po sobáši zo ženícha a nevesty stanú manželia. „A keďže manželia sa ľúbia, po čase sa z nich stanú rodičia a ja vlastne takou primeranou formou prejdem k ďalšiemu obradu, ktorý robíme v obradnej miestnosti, a tou je uvítanie dieťatka do života,“ vysvetľuje Silvia s tým, že ako názorná ukážka jej slúži kolíska, v ktorej majú bábätko, ktoré sa práve chystajú uviesť do života.

Zaujímavosťou podľa Silvie je, že už roky na to používajú historickú kolísku, ktorá môže mať pokojne aj viac ako sedemdesiat rokov. „Je to skutočne historická kolíska. Nikto presne nevie, koľko môže mať rokov, ide iba o predpoklad,“ vysvetľuje Silvia a pokračuje: „Okrem predškolákov, ktorých sme tu takto vítali do života ešte ako bábätká, je dosť pravdepodobné, že v tejto kolíske ležali aj ich rodičia.“

Pierko ako symbol priateľstva 

Následne sa počas obradu Sľubu priateľstva prepracujú až k materskej škole. „Zisťujú, že bábätko, ktoré ešte nedávno ležalo v kolíske a vítalo sa do života, má zrazu jeden, dva, tri, či štyri rôčky. Deti so mnou spoločne počítajú, až sa dostaneme k tomu, že oni už majú šesť rokov a sú predškoláci a práve oni sú dnes tými hosťami, ktorých sme do obradnej miestnosti pozvali a idú si zložiť Sľub priateľstva,“ vysvetľuje Silvia s tým, že deti počas slávnostného obradu dostávajú pierka, ako symbol priateľstva. „Pierko je ako priateľstvo, keď ho nebudeme pevne držať a fúkneme doň, tak odletí. Ale keď si ho budeme pevne držať v srdiečku, tak pierko – kamarátstvo nám neodletí, nikto nám ho odtiaľ nezoberie,“ vysvetľuje Hlôšková.

Po zložení Sľubu priateľstva sa predškoláci zapíšu do Pamätnej knihy, dostanú Pamätný list a pripnú si pierko. Keďže ešte nevedia písať, v Pamätnej knihe si do prázdneho domčeka, ktorý symbolizuje ich škôlku, nakreslia srdiečko. Po zložení Sľubu priateľstva nasleduje krátky kultúrny program, kde deti povedia básničku, zaspievajú alebo zatancujú. To všetko podľa Silvie trvá zhruba polhodinu.

Súčasťou sú i tvorivé dielne

Po ukončení slávnostného obradu sa deti presunú do zasadacej miestnosti, kde si počas tvorivých dielní môžu vyrobiť z drôtiku prstienky priateľstva, pričom na všetko dohliada umelecká drotárka Blažka Kriváková, s ktorou MsKC spolupracuje už niekoľko rokov. Takto sa počas jedného dňa stihnú vystriedať všetci žiarski predškoláci, ktorí si tak okrem zážitku prinesú domov aj pierko, pamätný list či prstienok.

Keďže Silvia sa už roky venuje obradom a ich organizovaniu v meste, zaujímalo nás, ktorý z obradov jej najviac prirástol k srdcu. Sobáš, uvítanie detí alebo Sľub priateľstva? „Povedala by som, že asi tento Sľub priateľstva. A je to z jednoduchého dôvodu. Mám vyštudovanú pedagogickú školu, sedemnásť rokov som bola učiteľkou v materskej škole, čiže tie deti sú mi blízke. Sedemnásť rokov človek nevygumuje zo svojho života, takže trošku poznám tú detskú dušičku a na základe toho som išla inštinktom, ako pripraviť a vymyslieť scenár tohto programu,“ dodáva na záver Silvia s úsmevom.

(šov)
Foto: Peter Vörös

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie