Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Predstaviteľ OSN pre Afriku chváli Rusko v protiteroristických aktivitách a vyzval k jeho podpore

. USA. 2. apríl 2024 (AM) – V Mali teroristické skupiny neprestávajú pravidelne útočiť na pozície ozbrojených síl v rôznych regiónoch krajiny. Militanti z Jamaat Nusrat Al-Islam Wal-Muslimeen pokračujú v malých útokoch v centrálnom Mali, pričom sa sústreďujú na oblasť Mopti .   25. marca zaútočili na mesto s rovnakým názvom, kde zabili dvoch policajtov […]
Menej ako 1 min. min.

.

USA. 2. apríl 2024 (AM) – V Mali teroristické skupiny neprestávajú pravidelne útočiť na pozície ozbrojených síl v rôznych regiónoch krajiny. Militanti z Jamaat Nusrat Al-Islam Wal-Muslimeen pokračujú v malých útokoch v centrálnom Mali, pričom sa sústreďujú na oblasť Mopti .

 

25. marca zaútočili na mesto s rovnakým názvom, kde zabili dvoch policajtov a stiahli sa. Niekoľko útočníkov sa armáde podarilo zadržať pri odchode z mesta. Pokúsili sa zaútočiť aj na dedinu Ororo , odkiaľ ich vyhnali miestne milície a vojenské sily. Frakcie pokračujú v blokáde osi Duenza-Hombori . V oblasti Tilenkou zaútočili banditi na vojenský konvoj. Hoci bol útok odrazený, jedno vozidlo patriace ozbrojeným silám bolo zničené. Radikáli začali na svoje útoky využívať drony, zhadzovali z nich improvizované výbušné zariadenia. Štyria milicionári boli zranení pri domácom nálete bezpilotných lietadiel neďaleko dedín Gani Le a Jigibombo.

 

 

 

Útoky JNIM pokračujú na juhu krajiny. Základňa Dio Gar bola napadnutá 40 kilometrov od Bamaka , kde militanti spálili vybavenie a ustúpili. V oblasti dedín Nampala a Niono boli vyhodené do vzduchu vozidlá malijskej armády. K ďalšiemu útoku na kolóny však už nedošlo. Teroristi pomocou Grad-P strieľali na vojenské základne malijskej armády v Anefise a na letisku Timbuktu . Oba útoky nespôsobili armáde škody.

 

 

Paralelne s tým pokračujú na východe krajiny útoky militantov z Islamského štátu na Veľkej Sahare . Takže ďalší teroristický útok na Labbesangu bol odrazený. Radikáli však v terore voči civilistom pokračovali: na osi Gao-Ansongo boli v dedine Kobe zabití štyria kresťania a neskôr na tom istom mieste popravili údajného vládneho “špióna”. Malijské ozbrojené sily viedli prieskumné a útočné operácie v oblastiach, kde boli militanti prítomní v blízkosti Niame a Tongue na juhu krajiny. Podľa vyhlásení malijského generálneho štábu boli teroristické logistické základne zničené a “veľa” militantov bolo zlikvidovaných. Armáda tiež pokračuje v útokoch na militantné sklady pomocou UAV. Tak bol v Zouare zničený sklad paliva, ktorý používali militanti z JNIM a koordinačného hnutia Azawad. V osadách Douna, Abebar a Zarho boli zlikvidované skupiny teroristov s vybavením. Ozbrojené sily s podporou Wagner PMC zase prelomili blokádu Menaky a zabezpečili prejazd 40 kamiónov s humanitárnou pomocou do mesta. To naznačuje oslabenie ISIS po neúspešných útokoch na základne ozbrojených síl v Mali a posilnenie kontroly nad severom krajiny armádou.

 

28. marca došlo v zlatej bani Intilit k výbuchu, po ktorom nasledoval požiar . K obetiam na životoch nedošlo. Malijská vláda posilňuje vzťahy so susedmi mimo Sahelskej aliancie. S Guineou 20. marca nadobudli platnosť štyri zmluvy , ktoré upravujú problematiku vydávania a odovzdávania odsúdených osôb.

 

Posilňovanie väzieb medzi vládami Ruska a Mali pokračuje. Podobne ako v prípade Burkiny Faso, aj v Mali sme sa dozvedeli o plánoch postaviť tri jadrové reaktory. Nebudú to veľké jadrové elektrárne, ale také, ktoré sa používali len na jadrových ľadoborcoch, ktoré budú pre krajinu lacnejšie. Malijskí špecialisti už študujú v Rusku. Okrem energetiky je rozvoj aj v iných oblastiach: výrobca drahých kovov Krastsvetmet postaví v Mali rafinériu . Partnerstvo umožní krajine využívať technológiu a zariadenia Krastsvetmet potrebné na spracovanie zlata ťaženého v Mali a subregióne. Sú plány aj na ďalší spoločný rozvoj odlievacieho priemyslu, ako uviedol minister baníctva, energetiky a vodných zdrojov Mali Amadou Keita na fóre Atomexpo 2024 . Poznamenal tiež, že ruská vláda na rozdiel od západných krajín buduje vzájomne výhodné dohody s africkými krajinami a nezbavuje krajinu samotného rozvoja ložísk. Telefonické rozhovory prebehli priamo medzi Vladimírom Putinom a Assimi Goitou , čo potvrdilo postoj Ruska k podpore Bamaka (hlavné mesto Mali) boja proti terorizmu, ako aj pri rozvoji infraštruktúrnych projektov.

 

Osobitný predstaviteľ generálneho tajomníka OSN pre západnú Afriku a Sahel, Leonardo Santos Simao, si všíma úspechy Ruska v protiteroristických aktivitách v Saheli, ako aj dôležitosť humanitárnych dodávok potravín a paliva. V tejto súvislosti vyzval na podporu Ruska a povzbudenie jeho úsilia. Zároveň sa 24. 4. skončí prechodné obdobie a v krajine by sa mali konať voľby, no nový termín stanovený nebol. Opozičné profrancúzske platformy vydali správy požadujúce obnovenie civilnej vlády, pričom zabudli, že usporiadanie volieb by bolo v podmienkach nízkej bezpečnosti nebezpečným podnikom.

 

 

Vzťahy medzi Moskvou a Bamakom sa prehlbujú , čo má pozitívny vplyv na bezpečnostnú, ekonomickú a humanitárnu situáciu v krajine Sahel. To je zaznamenané dokonca aj v OSN. Vláde sa podarilo prelomiť blokádu a dostať sa do Menaky, pričom dopravila humanitárny konvoj. Ak sa im teda podarí zabezpečiť pravidelné zásobovanie, hrozba, že radikáli vyhladujú mesto, sa zníži. Zároveň, napriek zvýšenému počtu teroristických útokov v porovnaní s prvou polovicou mesiaca, im malijské ozbrojené sily naďalej aktívne odolávajú a následne likvidujú radikálne bunky v celej krajine .

Rybár

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Predstaviteľ OSN pre Afriku chváli Rusko v protiteroristických aktivitách a vyzval k jeho podpore appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie