Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Predvolebný boj začína. Biden a Trump sa stretnú v prvej televíznej debate, bude mať prísne pravidlá

V piatok o tretej hodine ráno si Joe Biden a Donald Trump zmerajú sily v prvej televíznej debate. Hodinu a pol dlhý zápas nebudú na mieste sledovať žiadni diváci, kandidáti majú jasne vymedzený čas na odpovede. Pre oboch prichádza jedna z mála šancí, ako osloviť nerozhodnutých voličov v súboji o Biely dom, v ktorom sa očakáva tesný […]
Menej ako 1 min. min.

V piatok o tretej hodine ráno si Joe Biden a Donald Trump zmerajú sily v prvej televíznej debate. Hodinu a pol dlhý zápas nebudú na mieste sledovať žiadni diváci, kandidáti majú jasne vymedzený čas na odpovede. Pre oboch prichádza jedna z mála šancí, ako osloviť nerozhodnutých voličov v súboji o Biely dom, v ktorom sa očakáva tesný výsledok.

Otázky budú pokladať moderátori Jake Tapper a Dana Bashová. Hlavné témy debaty CNN vopred neoznámili, možno však predpokladať, že medzi nimi budú inflácia a imigrácia z Mexika. Prieskumy naznačujú, že to sú motívy, ktoré Američanov najviac trápia. Zároveň u nich viac dôverujú Trumpovi ako Bidenovi.

Verdikt nad Trumpom s preferenciami nezamával, duel s Bidenom zostáva vyrovnaný

Čerstvý prieskum vypracovaný pre agentúru AP ukázal, že debatu bude sledovať až šesťdesiat percent Američanov. Aby televízia zmiernila riziko prieťahov a prekrikovania, bude počas vysielania hosťom striedavo vypínať mikrofóny. Kandidáti budú mať vždy dve minúty na odpoveď a ďalšiu minútu na reakciu na slová súpera. V deväťdesiatminútovom prenose budú dve prestávky. Po piatkovom súboji sú na jeseň v pláne ďalšie dve debaty.

“V stávke je toho sakramentsky veľa,” napísalo v stredu Politico. Bidenovým cieľom bude najmä uistiť voličov, že zvládne funkciu vykonávať ďalšie štyri roky. Vo veku 81 rokov je líder Demokratickej strany najstarším prezidentom v dejinách Spojených štátov a pri verejných vystúpeniach pôsobí unavene a strnulo. Ak by sa večer dopustil výraznejšieho prešľapu, tieto zábery by sa ihneď stali novou zbraňou v rukách Trumpovho tímu.

ANALÝZA: Ukrajina sa lúči so snom o NATO. Biden jej dal len slabú náplasť, ktorú môže strhnúť Trump

Trump, ktorý tento mesiac oslávil 78. narodeniny, tak silným pochybnostiam ohľadom svojej kondície nečelí, kandiduje však ako niekoľkonásobne obžalovaný a už aj usvedčený politik. Zároveň v kampani vystupňoval svoju protiimigračnú rétoriku alebo útoky na súpera, ktoré vlani prirovnal k „háveď“. „Donald Trump musí ukázať disciplínu a vyzretosť, aby sa javil ako štátnik,“ tvrdia experti BBC.

V roku 2020 boli televízne duely Bidena Trumpa mimoriadne vyhrotené a neprehľadné. Najmä ten prvý príliš nepripomínal debatu, keď Trump svojmu súperovi neustále skákal do reči a vyvolal tým rozhorčené reakcie súčasného prezidenta.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie