Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

PŘEHLEDNĚ: Čeští lídři a jejich zásadní témata EU. Co v Bruselu chtějí prosazovat?

Klára Dostálová Lídryně hnutí ANO Místopředsedkyně Sněmovny a exministryně pro místní rozvoj „Budeme muset zatáhnout za záchrannou brzdu, aby Evropa sama sebe nezničila. Velmi důležitá bude revize Green Dealu. Nechci lidem lhát. Nemůžeme slíbit, že Green Deal lusknutím prstu zrušíme. To je prostě nerealistické. Je třeba, abychom se přizpůsobili klimatickým změnám. Musíme to ale dělat […]
Menej ako 1 min. min.

Klára Dostálová

Lídryně hnutí ANO

Místopředsedkyně Sněmovny a exministryně pro místní rozvoj

„Budeme muset zatáhnout za záchrannou brzdu, aby Evropa sama sebe nezničila. Velmi důležitá bude revize Green Dealu. Nechci lidem lhát. Nemůžeme slíbit, že Green Deal lusknutím prstu zrušíme. To je prostě nerealistické. Je třeba, abychom se přizpůsobili klimatickým změnám. Musíme to ale dělat s rozumem a rozvahou. Dohoda musí reflektovat aktuální situaci ve světě,“ řekla Dostálová v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Za další důležitý bod považuje migrační pakt: „Ten musíme zásadním způsobem přepracovat, aby řešil příčiny migrace, a nikoliv až následky. Očekávám, že se obsazení Evropského parlamentu po eurovolbách výrazně promění a mnoho států bude revizi migračního paktu prosazovat s námi. Je třeba hájit ochranu vnějších hranic, efektivní návratovou politiku, boj s pašeráky i spolupráci se třetími zeměmi, aby azylová řízení neprobíhala na půdě Evropské unie.“

Alexandr Vondra

Lídr koalice Spolu

Europoslanec a místopředseda ODS

„Nejdůležitější je bezpečnost. Bezpečná Evropa znamená silnější Česko. Pokud se lidé nebudou cítit bezpečně, budou přicházet o svobodu. Čtyři unijní svobody – pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu – jsou naší největší vymožeností. Díky tomu bohatneme. Kdybychom o to přišli, strašně bychom zchudli,“ sdělil Vondra v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

„Musíme udržet evropskou jednotu v podpoře Ukrajiny. Putin se nás snaží permanentně rozdělovat. Očekávám, že se europarlament posune více doprava. V současném období mají převahu spíše zelení socialisté. Posun doprava by měl znamenat realističtější pohled a méně přerozdělovací socialisticko-zelené ideologie. Právě kvůli ní začíná Evropa zaostávat za USA a Čínou. USA inovuje, Čína vyrábí a my to tady máme platit? To rozhodně ne. Chce to méně předpisů a více realismu,“ dodal lídr Spolu.

Danuše Nerudová

Lídryně hnutí STAN

Ekonomka a nově také členka hnutí STAN

„Budeme se snažit dosáhnout co nejlepších podmínek pro Českou republiku v jednotlivých oblastech. Osobně bych se ráda věnovala rozpočtu Evropské unie a jeho reformě. Zaměřila bych se také na téma mladých. Bylo by dobré, kdyby se podařilo znásobit peníze do programu Erasmus. Samozřejmě bychom se také zasazovali o to, aby opatření, která vznikají na půdě Evropské unie, měla ratio a brala v potaz, jakým způsobem dopadají na rozdílné podmínky občanů v jednotlivých členských státech,“ řekla Nerudová v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

„Věci, které často vznikají velmi daleko od nás, je potřeba zasazovat do podmínek České republiky. Uvědomujeme si, že se lidem v některých regionech žije špatně. Trápí je sucho, přišli o les a klesají jim zemědělské výnosy kvůli vydrancované půdě. Proto říkáme, že je zelená transformace potřeba. Musíme se adaptovat na změnu klimatu. Zároveň ale upozorňujeme, že Česko má specifické podmínky,“ doplnila ekonomka, která začátkem června vstoupila do hnutí STAN.

Petr Mach

Lídr koalice SPD a Trikolora

Člen SPD a bývalý europoslanec za Svobodné

„Pro nás je na prvním místě bezpečnost České republiky. Jsme připraveni zvrátit migrační pakt a hlasovat pro jeho zrušení. Druhou důležitou věcí je Green Deal. Jde o sérii nařízení, nejde jen o zákaz výroby spalovacích motorů od roku 2035, ale také o emisní povolenky, které zdražují energie. Jsme připraveni hlasovat kompletně proti Green Dealu. Už pro to sbírám podporu,“ uvedl Mach v jednom z evropských speciálů na CNN Prima NEWS.

Podle lídra koalice SPD a Trikolory nevýhoda našeho členství v EU spočívá mimo jiné v obří byrokracii. „Nejdříve musíme peníze někam poslat, abychom pak o ně mohli žádat. V SPD jsme přesvědčeni, že dobré věci, jako je například volný pohyb osob či zboží, můžeme mít i bez EU,“ prohlásil Mach.

Marcel Kolaja

Lídr Pirátské strany

Europoslanec a bývalý 1. místopředseda Pirátů

„Pro nás jsou zásadní svobody jednotlivce, ochrana lidských práv či prozápadní zahraniční politika. Musíme chránit práva všech lidí, bez ohledu na pohlaví, sexuální orientaci, barvu pleti či náboženské vyznání. Chceme více zeleně ve městech, zdravější přírodu a levnou elektřinu. Proto prosazujeme více obnovitelných zdrojů elektrické energie. Chceme také, aby lidé měli dobře placenou práci a abychom měli dobře šlapající moderní ekonomiku. Nechceme, aby nám toto zničili konzervativci a populisté, kteří by nejraději Česko zakonzervovali. Oni se netají tím, že nechtějí žádnou modernizaci ekonomiky,“ řekl Kolaja v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

„My se vidíme jako hlavní hráz proti konzervativním, extremistickým a populistickým snahám. Jako Piráti jsme jediná česká strana, která je autenticky liberální. Jsme čitelní a naši voliči přesně vědí, komu dávají hlas,“ dodal.

Kateřina Konečná

Lídryně koalice Stačilo!

Europoslankyně a předsedkyně KSČM

„Mezi naše tři hlavní priority patří mírová politika, suverenita a zastavení Green Dealu. Jsme proti dalšímu zbrojení, chceme příměří. Chceme více suverenity – žádné zrušení práva veta a žádné euro. Chceme vyjmout Českou republiku z této povinnosti. Green Deal je špatný pro evropské i české občany. Evropu jen zlikviduje. Chceme se podílet na tom, aby byl buďto úplně zrušen nebo abychom ho alespoň co nejvíce osekali,“ uvedla Konečná v evropském speciálu na CNN Prima NEWS.

„Stačilo! je nejsilnější alternativou na levicové scéně, členy KSČM nijak neskrýváme. Naše kandidátka je poměrně rovnoměrně složená, na prvních šesti místech jsou pouze dva komunisté. Nejde o žádnou hru, ale o relevantně sestavenou listinu, která představuje vhodné odborníky do Evropského parlamentu,“ řekla pak šéfka KSČM v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Filip Turek

Lídr koalice Přísaha a Motoristé

Podnikatel a politický komentátor

„Mezi naše zásadní témata patří bezpečnost a s ní související racionální boj proti migraci a její komplexní řešení. Extrémně důležitým tématem je také Green Deal. Já osobně bojuji proti zákazu výroby aut se spalovacím motorem. Snažím se v tomto ohledu spojovat automobilový průmysl, normální průmysl, politiky i běžné občany,“ řekl Turek ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Největší výhoda EU spočívá v absolutním zjednodušení obchodu – prodej, volný trh, pohyb osob a tak dále. To všechno má samozřejmě velké výhody. Zároveň ale za tyto věci musíme platit obrovskou daň,“ doplnil.

Lubomír Zaorálek

Lídr SOCDEM

Místopředseda SOCDEM a exministr zahraničí

„Evropa musí patřit lidem a ne lobbistům. Česká republika je poměrně bohatá země, přesto celá řada Čechů stále více žije od výplaty k výplatě. Padá na ně i to, co se dohodne v Evropské unii. Vezměte si třeba Green Deal. Hlas obyčejných lidí není v Evropském parlamentu dostatečně zastoupen. Proto tady chci být,“ uvedl Zaorálek pro CNN Prima NEWS.

„Zdá se mi, že Evropskou unii nebereme dost vážně. Nejsem si také jist, zda do Evropy přichází za Českou republiku první liga, která by skutečně hájila české zájmy,“ dodal.

POZNÁMKA: Pořadí osmi lídrů se odvíjí od výsledku posledního předvolebního průzkumu agentury STEM pro CNN Prima NEWS ze 2. června.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie