Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

PŘEHLEDNĚ: Grafy, čísla a interaktivní mapy. Vše, co potřebujete o výsledcích evropských voleb

Na dosavadní složení europarlamentu i jeho předběžnou novou podobu se můžete podívat v následujícím půlkruhovém grafu. Na něm můžete vidět jednotlivé frakce – pro přehled rozdělené podle barev – i počet křesel, které mají v gesci. Bez ohledu na to, zda máte před sebou nové nebo staré rozložení Evropského parlamentu, se můžete v dolní části podívat, o kolik […]
Menej ako 1 min. min.

Na dosavadní složení europarlamentu i jeho předběžnou novou podobu se můžete podívat v následujícím půlkruhovém grafu. Na něm můžete vidět jednotlivé frakce – pro přehled rozdělené podle barev – i počet křesel, které mají v gesci. Bez ohledu na to, zda máte před sebou nové nebo staré rozložení Evropského parlamentu, se můžete v dolní části podívat, o kolik mandátů daná frakce přišla nebo kolik naopak získala v těchto volbách.

A proč jde o předběžnou podobu Evropského parlamentu? Na pravém konci půlkruhu jsou tzv. nezařazení europoslanci (reprezentovaní tmavě šedou barvou), kteří dosud nepatřili k žádné z frakcí. Dalších 50 nově zvolených europoslanců se zařadilo do kategorie Ostatní (světle šedá barva), což znamená, že se ještě neví, do jaké z frakcí se přičlení. Počty členů jednotlivých politických skupin se tak ještě mohou měnit.

Které frakce jsou nyní nejsilnější?

O něco podrobnější je pak další kotoučový graf. Ten ukazuje složení samotných frakcí ze stran a hnutí z členských zemí, odkud pocházejí nově zvolení europoslanci. V základním zobrazení se ukazují všechny politické subjekty ze všech zemí. V rozklikávacím menu ovšem můžete vybrat například Českou republiku a podívat se, do které frakce se jednotlivé české politické strany hlásí. Obdobně si lze prohlédnout výsledky eurovoleb jakékoliv členské země.

Po nakliknutí na ČR se kotouč mírně promění. Zde si můžete přehledně ověřit, kam se například zařadí noví europoslanci hnutí ANO či koalice Spolu. Staronové tváře podle všeho nemají v plánu změnit svou frakci – Markéta Gregorová od Pirátů tak nadále zůstane u Zelených, zatímco šéfka komunistů Kateřina Konečná usedne do řad Levice.

Otazník tak visí nad jejím kolegou z kandidátky Ondřejem Dostálem a také dvojicí nových europoslanců z koalice Přísaha a Motoristé sobě, tedy Filipem Turkem a Nikolou Bartůšek. Ti zatím nedali jasně najevo, zda se přidají k některé z frakcí v Evropském parlamentu.

Kam zamíří noví europoslanci?

Třetí graf funguje obdobně, jen kotouče nahradily obdélníky a přibyl také údaj o počtu mandátů, jimiž daná frakce disponuje. Když například kliknete na položku Renew Europe (tedy frakce Obnova Evropy), dostane se vám pohledu na všechny politické strany, které se k ní hlásí.

Za Českou republiku je to tedy hnutí ANO se sedmi křesly, naše východní sousedy zde zase bude zastupovat šest europoslanců hnutí Progresivní Slovensko. Opět si v rozklikávacím menu můžete vybrat i jakoukoliv jinou členskou zemi a podívat se, do kterých frakcí Evropského parlamentu se zařadily tamní politické strany a hnutí. Pro návrat do základního přehledu stačí kliknout na šipku v červeném kolečku v pravém horním rohu.

Jak volili vaši sousedé?

Redakce CNN Prima NEWS si samozřejmě připravila i grafy zaměřené ryze na české výsledky evropských voleb. Celkový počet voličských hlasů či procentuální zisk kandidujících stran a hnutí si můžete prohlédnout níže, stejně jako počet mandátů, která získaly. Mezi jednotlivými zobrazeními můžete libovolně přepínat v horní části grafu.

Již tradičně se můžete také podívat, jak volili vaši sousedé. Díky interaktivní mapě CNN Prima NEWS vyhledáte i tu nejmenší obec a můžete se podívat, jak se v ní dařilo českým politickým subjektům. V levém horním rohu stačí zadat jméno města či vesnice, stejně tak můžete kliknout na obce přímo na mapě (třebaže to bude vyžadovat přiblížení mapy a trošku preciznější práci s myší či na tabletu).

Jednotlivé obce se též převlékly do barev vítězných stran a hnutí. Už na první pohled lze například vyčíst, že koalice Spolu dominovala ve velkých městech, konkrétně například v Praze a Brně (což je reprezentováno tmavě modrou barvou). Vládní strany ovšem zůstaly v obklíčení hnutím ANO, jehož bledě modrá barva zaplavila zbylé regiony.

Pád Zelených, posílení krajní pravice

Výsledky evropských voleb ukázaly, že krajní pravice v Evropském parlamentu výrazně posílí, největší lidovecká frakce EPP zůstává zhruba na stejné podpoře a nejvíce si pohoršila frakce Zelených. Velkého úspěchu dosáhla krajní pravice zejména ve Francii, kde prezident Emmanuel Macron již oznámil rozpuštění parlamentu a vypsání nových voleb.

Výrazně si pohoršili Zelení, kteří by měli získat 53 mandátů, zatímco dosud jich měli 72. Levice v EP (GUE/NGL) by podle odhadů měla získat o dva mandáty méně, než měla doposud, tedy 35. Celkem 45 europoslanců je nezařazených, což znamená, že v současném europarlamentu nepatřili do žádné ze skupin.

Dalších 50 nově zvolených europoslanců odhady zařadily do takzvané skupiny Ostatní, což znamená, že se ještě neví, do jaké z frakcí se přičlení. Počty členů jednotlivých politických skupin se tak ještě mohou měnit.

Posílení krajní pravice může podle expertů znamenat, že Evropský parlament nebude příliš nakloněn přijímání norem souvisejících s bojem proti změnám klimatu. Zároveň bude nejspíš více podporovat opatření omezující imigraci do Evropské unie. Někteří odborníci se nicméně obávají i větší roztříštěnosti nového europarlamentu, což by mohlo zkomplikovat přijímání důležitých opatření souvisejících s geopolitickými výzvami, jako je ruská agrese na Ukrajině či vztahy s Čínou.

Volební účast podle prvních odhadů byla 51 procent, oznámil mluvčí Evropského parlamentu. Při volbách před pěti lety byla konečná volební účast v celé unii 50,66 procenta.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vítězem je nepochybně ANO, uznal Fiala a gratuloval Babišovi. Nejsme nadšení, přiznal.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie