Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

PŘEHLEDNĚ: Turek, Vondra i Konečná. Kdo bude hájit české zájmy v europarlamentu?

ANO Do Evropského parlamentu se z prvního místa kandidátky hnutí ANO dostala bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny získala také nejvyšší počet preferenčních hlasů, a to přes 170 tisíc. Dostálovou následovala bývalá hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová, která se vyšvihla na druhé místo ze šesté pozice. ČTĚTE TAKÉ: Macron po triumfu […]
Menej ako 1 min. min.

ANO

Do Evropského parlamentu se z prvního místa kandidátky hnutí ANO dostala bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny získala také nejvyšší počet preferenčních hlasů, a to přes 170 tisíc. Dostálovou následovala bývalá hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová, která se vyšvihla na druhé místo ze šesté pozice.

ČTĚTE TAKÉ: Macron po triumfu Le Penové rozpouští parlament. Krajní pravice slaví také v Německu

Političky následoval poslanec a bývalý zastupitel Ústeckého kraje Jaroslav Bžoch, který kandidoval z druhého místa. Post v Evropském parlamentu obhájili také Ondřej Knotek, Martin Hlaváček a Ondřej Kovařík. Všichni tři v instituci působí od roku 2019. Křeslo v Bruselu získala poprvé také zastupitelka Jihlavy Jana Nagyová. ANO volby vyhrálo potřetí za sebou a počet svých europoslanců zvýšilo ze šesti na sedm.

Spolu

Třetí funkční období v Evropském parlamentu získal Alexandr Vondra (ODS). Bývalý ministr obrany kandidoval jako lídr kandidátky stran ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Post v europarlamentu obhájil člen TOP 09 Luděk Niedermayer, který před vstupem do politiky působil v České národní bance, europoslancem je od roku 2014. Oba politici se probojovali mezi pět politiků s nejvyšším počtem preferenčních hlasů – Vondra jich získal 118 tisíc, Niedermayer 88 tisíc.

KDU-ČSL bude v Evropském parlamentu hájit pouze Tomáš Zdechovský. Zajistil si tak třetí funkční období v europarlamentu. Dále se umístili dva kandidáti ODS – Veronika Vrecionová a Ondřej Krutílek. Bývalá senátorka za obvod Mělník kandidovala z druhého místa, bývalý šéf kanceláře europoslance Vondry šel do voleb z pátého místa. Šestý post pro koalici spolu připadl bývalému starostovi Prahy 6 Ondřeji Kolářovi z TOP 09, který byl od posledních parlamentních voleb poslancem.

Přísaha a Motoristé sobě

Poprvé se do Evropského parlamentu probojovali zástupci koalice Přísahy a Motoristů sobě. Získali zde dva posty. Křeslo v Bruselu si volbami zajistila jednička kandidátky Filip Turek. Pro bývalého závodníka formule 1 je to první politická funkce. Do funkce ho vynesl také druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů. Získal jich přes 150 tisíc. Druhý post připadl člence Přísahy Nikole Bartůšek.

Stačilo!

Stálicí v Evropském parlamentu je Kateřina Konečná (KSČM). Letošní volby jí zajistily již třetí funkční období v Bruselu. Šéfka komunistů kandidovala jako jednička společné kandidátky KSČM, SD-SN a ČSNS a osobností.

ČTĚTE TAKÉ: Provokace i ostrá kritika. Je PirSTAN definitivně pryč? Spory Pirátů a Starostů se vyostřují

Konečná získala také čtvrtý nejvyšší počet preferenčních hlasů – 115 tisíc. Kromě ní se do Evropského parlamentu dostal také bývalý člen Pirátů Ondřej Dostál.

STAN

Kandidátku Starostové a osobnosti pro Evropu vedla z prvního místa neúspěšná prezidentská kandidátka Danuše Nerudová. Bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně si prvním místem ve volbách zajistila své první funkční období v Evropském parlamentu.

Volby vynesly do křesla v Bruselu také bývalého prvního místopředsedu STAN Jana Farského. Bývalý poslanec kandidoval do europarlamentu ze druhého místa.

Piráti

Velkým neúspěchem skončily volby do Evropského parlamentu pro vládní Piráty. Dosud měli v instituci tři zástupce, do nového europarlamentu se probojovala pouze Markéta Gregorová, která tak místo obhájila. Do Bruselu se jí podařilo dostat přes jedničku kandidátky a kvestora Evropského parlamentu Marcela Kolaju.

SPD a Trikolora

Hnutí Svoboda a přímá demokracie se nepodařilo obhájit dva europoslance. Do Bruselu se probojoval pouze jeden její zástupce – Ivan David. Bývalý ministr zdravotnictví tak obhájil post europoslance a zajistil si druhé funkční období.

Volby do europarlamentu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 26,14 procenta hlasů, čemuž odpovídá zisk sedmi křesel. Následovala koalice Spolu, které svůj hlas dalo 22,27 procenta voličů, a připadne jí šest mandátů. Třetí příčku obsadila koalice hnutí Přísaha se stranou Motoristé sobě (10,26 %; dva mandáty). V Evropském parlamentu usednou také zástupci koalice Stačilo! (9,56 %; dvě křesla), Piráti (6,20 %; jedno křeslo) a SPD a Trikolora (5,73 %; jeden mandát). Volební účast dosáhla rekordních 36,45 procenta. Před pěti lety hlasovalo 28,72 procenta voličů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nerudová se stala oficiálně členkou STAN. Nejsi v tom sama, vzkázal jí Rakušan

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie