Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prekvapivé výsledky výskumu japonských vedcov. Takto konzumované ryby môžu „predĺžiť život“

02.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RasaBasa). Ryby sa oplatí jesť nielen na sviatky. Odborníci na výživu zdôrazňujú, že by sa mali na našich stoloch objavovať aj dvakrát do týždňa. Žiaľ, stále ich jeme príliš málo. Nový výskum japonských vedcov to však môže úplne zmeniť. Ryby majú „predlžovať život“. Ryby sa oplatí jesť nielen na […]
Menej ako 1 min. min.

02.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RasaBasa).

Ryby sa oplatí jesť nielen na sviatky. Odborníci na výživu zdôrazňujú, že by sa mali na našich stoloch objavovať aj dvakrát do týždňa. Žiaľ, stále ich jeme príliš málo. Nový výskum japonských vedcov to však môže úplne zmeniť. Ryby majú „predlžovať život“.

Ryby sa oplatí jesť nielen na sviatky.
Foto: shutterstock/RasaBasa

Hoci nepatria medzi najobľúbenejšie slovenské jedlá, mali by sme ich jesť pravidelne. Obsahujú množstvo cenných hodnôt a minerálov, no bohužiaľ nie sú lacné. Je možné, že po predstavení nových výskumov ich začneme konzumovať viac.

Japonskí vedci overili vplyv jedenia malých rýb vcelku. Ukazuje sa, že toto je kľúčom k dlhovekosti.

Bohatý zdroj, ktorý dokáže „predĺžiť život“

Vedci z Nagoyskej univerzity potvrdili, že strava bohatá na ryby môže znížiť riziko úmrtia na rakovinu. Okrem toho poukázali na to, že malé exempláre by sa mali jesť celé a nemali by sme ich šúpať. Medzi ne patria okrem iného aj sardinky, koruška a šproty.

Vedci neodporúčajú vyberať vnútornosti, pretože časti ako hlava alebo kostra obsahujú veľa živín vrátane dôležitých mikroelementov.

„Už predchádzajúce štúdie naznačili ochranný vplyv konzumácie rýb na zdravie, vrátane rizika úmrtia. Len málo z nich sa však zameralo na vplyv konzumácie malých rýb. Táto téma ma zaujala, pretože ich konzumujem od detstva a teraz dávam tieto produkty svojim deťom“

– spomenul prof. Chinatsu Kasahara, autor práce publikovanej v časopise „Public Health Nutrition“.

Invenčný výskum rýb

Štúdie sa zúčastnilo 34 000 ľmužov a vyše 46 tis žien vo veku 35 až 69 rokov. Účastníci boli rozdelení do skupín, aby jedli malé ryby v rôznych frekvenciách a sledovali ich deväť rokov.

Štúdia zistila, že ženy, ktoré jedli malé ryby aspoň trikrát týždenne, mali o 36 % nižšiu pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu. Tiež zaznamenali výrazné zníženie ich celkového rizika úmrtia. Vedci nezistili prečo podobné vzťahy neexistujú u u mužov.

Ako zdôraznil prof. Chinatsu Kasahara, „malé ryby sa ľahko konzumujú a môžu sa konzumovať celé, vrátane hlavy, kostry a orgánov. Ich charakteristické živiny a fyziologicky aktívne látky môžu prispieť k udržaniu dobrého zdravia. Inverzný vzťah medzi konzumáciou malých rýb a rizikom úmrtnosti u žien zdôrazňujú význam tejto na živiny bohatej potraviny v strave ľudí.“

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vedci objavili liek, vďaka ktorému opäť rastú zuby. Toto by mohla byť skutočná revolúcia v zubnom lekárstve

Každý z nás má na tvári „trojuholník smrti“. Nikdy tam nevytláčajte vyrážky. „Najhorší prípad“

The post Prekvapivé výsledky výskumu japonských vedcov. Takto konzumované ryby môžu „predĺžiť život“ appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie