Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prelisujte do vody a postriekajte červivú slivku. Zbavíte sa tak neželaných nájomníkov zo stromu

1.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tomasz Klejdysz). Slivky sa často pestujú v domácich sadoch a záhradách. Ovocie je ideálne do mnohých jedál a koláčov, preto ho tak radi používate. Pri starostlivosti o stromy však musíte pamätať na jednu dôležitú vec. Čo môžete urobiť, aby sa na vašich slivkách nevyskytovali červíky? Existuje niekoľko opatrení, ktoré […]
Menej ako 1 min. min.

1.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tomasz Klejdysz).

Slivky sa často pestujú v domácich sadoch a záhradách. Ovocie je ideálne do mnohých jedál a koláčov, preto ho tak radi používate. Pri starostlivosti o stromy však musíte pamätať na jednu dôležitú vec. Čo môžete urobiť, aby sa na vašich slivkách nevyskytovali červíky? Existuje niekoľko opatrení, ktoré by ste mali vykonať.

Ako sa účinne zbaviť obaľovača slivkového?
Foto: shutterstock/Tomasz Klejdysz

Najväčšou hrozbou pre slivky je obaľovač slivkový. S jeho larvami ste sa pravdepodobne už viackrát stretli pri konzumácii ovocia. Sú to malé, ružovkasté húsenice, ktoré sa živia v blízkosti kôstky. Zanechávajú tmavý, zrnitý trus, ktorý kontaminuje ovocie. Treba sa s nimi vysporiadať, pretože takéto slivky nie sú vhodné na konzumáciu. Zistite, ako jednoducho môžete zlikvidovať obaľovača slivkového vo vašej záhrade.

Čo môžete urobiť pre to, aby vaše slivky neboli červivé? Nezabudnite na niekoľko vecí

Ak na slivke spozorujete listy s jamkami a zvráskavené plody s kvapkami šťavy na šupke, okamžite zakročte. Ide o typické príznaky obaľovača slivkového, takže ak chcete zachrániť svoje ovocie, musíte si uvedomiť niekoľko dôležitých krokov. Tie umožnia lepšiu úrodu v budúcej sezóne a zachránia váš strom pred katastrofou.

Nezabudnite na zber plodov. Ak váš strom napadli škodcovia, je veľmi pravdepodobné, že ste minulý rok nezbierali ovocie včas. Pravidelnosť znižuje riziko vypuknutia nákazy obaľovačom, pretože larvy sa nestihnú zakukliť do dospelých foriem a nakladať ďalšie vajíčka.

Ochrana kmeňov stromov. Pásy upevnené na stromoch sú vynikajúcou ochranou proti húseniciam. Stačí ich obaliť kartónom vo výške 40 cm od zeme a pevne zviazať šnúrkou. Larvy putujúce po kmeni sa zastavia na lepenke a nájdu tam úkryt.

Tyčinky proti škodcom. V záhradných centrách nájdete prírodné produkty, ktoré neobsahujú chemikálie, ale sú založené na feromónoch.

Pravidelné oberanie plodov znižuje nákazu obaľovačom.
Foto: shutterstock/Mahirov9

TIP! Ak sa rozhodnete používať pásky, nasaďte ich dvakrát ročne – v máji a v auguste. Predtým však oškrabte popraskanú kôru v očakávanej oblasti. Zvýšite tým účinnosť kartónovej ochrany.

Čím postriekať slivky, aby sa vyhli chrobákom? V boji proti chorobám pomôže aj domáci prostriedok

Na ochranu sliviek pred neželanými nájomníkmi nemusíte kupovať chemické prostriedky. Stačí si vyrobiť postrek z cesnaku, ktorý je rovnako účinný pri ochrane stromu pred škodcami. Prelisujte strúčiky cesnaku z 3 veľkých hláv do vedra a zalejte ich 3 litrami vody. Zmes nechajte stáť 2 dni a po uplynutí tohto času ju sceďte. Odvar nalejte do fľaše s rozprašovačom a raz za dva týždne postriekajte slivku.

Na ochranu slivky pred nákazou obaľovačom ju postriekajte domácim postrekom.
Foto: shutterstock/DROPERDER

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Najlepší postrek na ovocné stromy. Voda a jedna lacná zložka

Ako chrániť slivky pred červami? Zabaľte strom týmto. Budú sa držať ďalej

The post Prelisujte do vody a postriekajte červivú slivku. Zbavíte sa tak neželaných nájomníkov zo stromu appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie