Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Premočená sansevieria nemusí skončiť v koši. Takto ju zachránite

19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Shadow Inspiration). Sansevieria je črepníková rastlina, ktorá nádherne zdobí interiér domu, ale aj čistí vzduch. Nie je náročná na pestovanie, ale za vážnu chybu považujeme jej nadmerné zalievanie, ktoré zhoršuje jej vzhľad. Ako teda zachrániť premokrenú sansevieriu? Nevyhadzujte kvetinu do koša, ale okamžite urobte príslušné opatrenia. Ako zachrániť pretekajúcu […]
Menej ako 1 min. min.

19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Shadow Inspiration).

Sansevieria je črepníková rastlina, ktorá nádherne zdobí interiér domu, ale aj čistí vzduch. Nie je náročná na pestovanie, ale za vážnu chybu považujeme jej nadmerné zalievanie, ktoré zhoršuje jej vzhľad. Ako teda zachrániť premokrenú sansevieriu? Nevyhadzujte kvetinu do koša, ale okamžite urobte príslušné opatrenia.

Ako zachrániť pretekajúcu sansevieriu? Rastlinu bude potrebné presadiť.
Foto: shutterstock/Shadow Inspiration

Sansevierie zaraďujeme medzi sukulenty, pretože počas sucha si v listoch uchovávajú vodu. Preto nevyžaduje príliš časté zalievanie. Prílišné zalievanie rastliny vedie k hnilobe koreňov a bázy listov. Môžu sa preto vyskytnúť hubové a bakteriálne ochorenia.

Premokrenú sansevieriu spoznáte podľa zmeny farby listov zo svetlozelenej na hnedú alebo žltú. Ďalším príznakom nadmerného zalievania je výskyt plesne v kvetináči. Pozrite si jednoduchý spôsob záchrany rastliny. Stačí, ak použijete niekoľko nápravných opatrení.

Ako často zalievať sansevierie?

Pochybnosti o zalievaní sansevierie, ktoré závisí od ročného obdobia, vonkajšej teploty a vlhkosti vzduchu, by sa mali raz a navždy rozptýliť. Ako často by sa mala táto rastlina zalievať?

V lete, počas teplejších a dlhších dní, zalievajte kvetinu zvyčajne raz za dva týždne. V zime, naopak, počas jej obdobia pokoja, to robte raz za mesiac. Toto ošetrenie sa spravidla vykonáva, keď je pôda v kvetináči úplne suchá. Ako to skontrolujete?

Sansevieriu zalievajte v lete raz za dva týždne a v zime raz za mesiac.
Foto: shutterstock/New Africa

Jednoducho skontrolujte pôdu prstom. Na tento účel vložte prst 2-3 cm hlboko do pôdy. Ak je pôda suchá, je potrebné rastlinu zaliať.

Čo robiť, keď ste sansevierie preliali?

Pri nadmernom zalievaní sansevierie konajte rýchlo. Na začiatok ju vytiahnite z mokrého substrátu a prebytočnú vodu vylejte z kvetináča. Potom rastlinu položte na papierovú utierku, ktorá rýchlo absorbuje vlhkosť. Na niekoľko hodín rastlinu presuňte na vzdušné miesto. Po uplynutí tejto doby ju starostlivo skontrolujte a odstráňte všetky ochabnuté korene.

Nakoniec sansevieriu presaďte do kvetináča s novou, čerstvou a suchou zeminou. Je dôležité, aby mala drenážnu vrstvu. Po presadení robí veľa ľudí chybu, keď rastlinu hneď zalieva. Nerobte to tak rýchlo. Mali by ste počkať niekoľko hodín alebo najlepšie 24 hodín.

Ak ste sansevieriu preliali, musíte ju presadiť do novej zeminy.
Foto: shutterstock/Mike_shots

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vidíte to na svokrinom jazyku? Rastlina volá o pomoc. Nepodceňujte to, len kúpte nový kvetináč

Liečba sansevierie. Aplikujte raz mesačne, nové listy budú pevné a zdravé

The post Premočená sansevieria nemusí skončiť v koši. Takto ju zachránite appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie