Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Přepsat vozidlo už můžete on-line. Podívejte se, jaké nové funkce nabízí Portál dopravy

Ministerstvo dopravy před dvěma lety spustilo Portál dopravy. Jde o aplikaci, která lidem umožňuje z pohodlí domova elektronicky komunikovat s úřady v oblasti dopravy, podávat žádosti o výměnu řidičského průkazu, získat výpis z bodového konta, nahlížet na údaje o vozidlech nebo řešit elektronické služby v oblasti plavidel, letectví a podobně. Vláda ale nelení a v prvním čtvrtletí […]
Menej ako 1 min. min.

Ministerstvo dopravy před dvěma lety spustilo Portál dopravy. Jde o aplikaci, která lidem umožňuje z pohodlí domova elektronicky komunikovat s úřady v oblasti dopravy, podávat žádosti o výměnu řidičského průkazu, získat výpis z bodového konta, nahlížet na údaje o vozidlech nebo řešit elektronické služby v oblasti plavidel, letectví a podobně. Vláda ale nelení a v prvním čtvrtletí tohoto roku spustila další nové funkce, které by měly řidičům usnadnit přepis vozidel nebo žádost o registrační značky.

K TÉMATU: Praha dá na cesty pro cyklisty 137 milionů. Některé měří jen 15 metrů nebo končí v příkopu

Kolik mám bodů?

Portál dopravy je užitečný především ke kontrole bodového konta řidiče. Zatímco před rokem 2018, tedy před spuštěním Portálu občana, museli řidiči osobně navštívit pobočku CzechPOINT, aby své bodové konto zjistili, dnes už je to díky on-line doméně gov.cz výrazně jednodušší a stačí se pouze pomocí svých údajů přihlásit do systému ministerstva dopravy.

Není to nicméně jediná chytrá funkce portálu. „Šetříme čas a peníze občanů, kteří místo několika návštěv úřadů a prohledávání internetových odkazů mohou nalézt dostupné elektronické služby na jednom místě. Z tohoto rozcestníku jsou dostupné již fungující služby spojené s dopravou, jako je třeba kontrola tachometru či dálniční známky, ale například i možnost e-podání žádostí o výměnu řidičského průkazu z důvodu krádeže, ztráty či změny osobních údajů, předvyplnění žádosti na Registr vozidel či nové žádosti v agendě plavidel,“ uvádí ministr dopravy Martin Kupka.

Letošní novinky

Tyto již zaběhlé funkce letos doplnila rozsáhlá aktualizace, která možnosti aplikace ještě rozšířila. „V únoru jsme pro občany na Portálu dopravy spustili několik novinek, především pak elektronické žádosti v rámci agendy silničních vozidel. Nově tak fyzické či podnikající fyzické osoby mohou například přepsat vozidlo na nového vlastníka, zapsat vozidlo nové nebo podat žádost o registrační značku na nosič,“ popsal nové funkce Karel Váchal z Ministerstva dopravy ČR.

„Mezi hlavní výhody elektronických žádostí patří určitě to, že za žadatele vyplníme veškeré známé informace, na něm tedy zbývá pouze výběr úřadu, na kterém si chce nové osvědčení o registraci vozidla nebo registrační značku vyzvednout. Tímto se samotná žádost nejen zjednoduší, ale také znatelně zrychlí,“ dodal.

Prozradil také, že při elektronickém podání uživatelé dostanou slevu na správní poplatky ve výši 20 procent. V případě žádosti o registrační značku na nosič kol tak žadatel ušetří nejen jednu cestu na úřad, ale také peníze.

V plánu jsou i další užitečné funkce

Kromě těchto stěžejních novinek ministerstvo spustilo i další užitečné možnosti. „Lidé nově mohou prostřednictvím Portálu dopravy podat žádosti o zápis změny údajů v registru silničních vozidel, vyřazení silničního vozidla z provozu nebo zápis zániku silničního vozidla, vydání nového osvědčení o registraci silničního vozidla, oznámení o ztrátě, zničení nebo odcizení tabulky s registrační značkou nebo vydání tabulky s registrační značkou na vývoz,“ prozradil webu CNN Prima News Karel Váchal.

„Novinkou je také umožnění stažení výpisu všech svých historicky vlastněných či provozovaných vozidel nebo výpisu technických údajů vozidla včetně dalších záznamů, třeba alternativní rozměry pneumatik. U každého svého vozidla nově vidíte také platnost technické prohlídky. Již nyní na ministerstvu pracujeme na tom, aby řidičům přišla o platnosti technické prohlídky formou SMS nebo e-mailu,“ řekl Váchal.

Ministerstvo dopravy plánuje v dohledné době zavést elektronické úhrady správních poplatků. Dále pracuje na zpřístupnění Portálu dopravy pro právnické osoby a na možnosti digitálního udělení plné moci k úkonům spojeným s agendou vozidel. Lidé se také mohou těšit na on-line požádání o kartu řidiče do digitálního tachografu nebo řidičský průkaz s uvedenou profesní způsobilostí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kruhové objezdy zachraňují životy, říká dopravní expert. Co je na silnicích naopak nejnebezpečnější?

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie