Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prerazili v Brazílii, navštívil ich Kiska. Investor na východe získal súhlas na sporný 80-miliónový projekt

Na jednej strane stojí obec, ktorá nemá ani tritisíc obyvateľov, a na druhej je veľký investor s obratom za vlaňajšok vo výške 40 miliónov eur. V obci Bystré v regióne Vranova nad Topľou prebieha už od konca roku 2022 spor. Miestni sa obávajú, že firma Zeocem im za domami postaví novú cementársku linku, ktorá podľa ich slov prinesie zhoršenie životného […]
Menej ako 1 min. min.

Na jednej strane stojí obec, ktorá nemá ani tritisíc obyvateľov, a na druhej je veľký investor s obratom za vlaňajšok vo výške 40 miliónov eur. V obci Bystré v regióne Vranova nad Topľou prebieha už od konca roku 2022 spor.

Miestni sa obávajú, že firma Zeocem im za domami postaví novú cementársku linku, ktorá podľa ich slov prinesie zhoršenie životného prostredia.

Východoslovenský podnik Zeocem oznámil ešte koncom roku 2022 plán na nové pecné linky, ktoré majú podľa odhadu stáť až 80 miliónov eur. Firma od výroby cementu odišla v 90. rokoch pre útlm stavebníctva. Počas komunizmu sa však z ich cementu vybudovali napríklad Východoslovenské železiarne.

Ťažisko ich aktuálneho biznisu leží pod povrchom, a to v dolovaní horniny zvanej zeolit. K biznisu s cementom sa opätovne chcú vrátiť. 

V pecných linkách chcú produkovať takzvaný slinok, ktorý patrí medzi dôležitú surovinu pri produkcii cementu. Zámer sa okrem miestnych nepáči dokonca ani samotnému Zväzu výrobcov cementu. Ten združuje všetkých troch tuzemských výrobcov. Ide o firmy Cemmac, Danucem a Považská cementáreň Ladce. …

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie