Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prerušia vysielanie! Prvý štrajk v histórii RTVS. Ako je na tom Markíza?

www.slovanskenoviny.sk/rss Štrajkový výbor RTVS vysvetľuje, že ide o ústavný štrajk, a teda sa budú pri jeho organizovaní riadiť ústavou.V pondelok 10. júna, iba deň pred začiatkom júnovej parlamentnej schôdze, bude časť pracovníkov RTVS štrajkovať a to počas pracovného času od 12.00 do 15.30. Zamestnancom sa nepáči, že poslanci NR SR majú na stole zákon, ktorý má nielen zmeniť […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Štrajkový výbor RTVS vysvetľuje, že ide o ústavný štrajk, a teda sa budú pri jeho organizovaní riadiť ústavou.V pondelok 10. júna, iba deň pred začiatkom júnovej parlamentnej schôdze, bude časť pracovníkov RTVS štrajkovať a to počas pracovného času od 12.00 do 15.30.

Zamestnancom sa nepáči, že poslanci NR SR majú na stole zákon, ktorý má nielen zmeniť názov RTVS na STVR, ale aj viaceré zmeny v organizačnej štruktúre, čo považuje časť zamestnancov za značné zásahy vládnej moci do verejnoprávnosti a objektivity. Skloňujú napríklad slovo cenzúra.v Zamestnanci a zamestnankyne sa preto rozhodli pre ďalší pochod resp. už výstražný štrajk spojený s verejným zhromaždením. A pocíti to aj televízia. Počas jeho trvania prerušia prácu na tri hodiny a nebudú vstupovať do vysielania RTVS. O podujatí informovala na sociálnej sieti Iniciatíva za verejnoprávnosť a nezávislosť.

„Štrajk znamená prerušenie práce. Pôjde o prvý štrajk v histórii RTVS. Po výstražnom štrajku situáciu vyhodnotíme a sme pripravení zorganizovať aj ďalšie štrajky,“ hovoria členovia Štrajkového výboru RTVS.

Cítia sa ohrození

Štrajkujúci sa na pochode presun od budovy Slovenského rozhlasu na Mýtnej 1 v Bratislave smerom k ministerstvu kultúry, ktorému šéfuje ministerka SNS Martina Šimkovičová. Prídu pred budovu na Námestí SNP 33. Práve tam o 12:30 začne protestné zhromaždenie s účasťou verejnosti.

„Na zhromaždení zaznejú požiadavky štrajkového výboru, ktorý reprezentuje zamestnancov a spolupracovníkov RTVS. Na zhromaždení vystúpia tiež osobnosti, ktoré za slobodu slova a demokratické hodnoty bojovali v minulosti. Odkaz Novembra ´89 si nestačí každoročne pripomínať. Keď sú sloboda a demokracia ohrozené, musíme o ne opätovne bojovať,“ informuje iniciatíva. Organizátori dodávajú, že na to, aby bolo možné využiť všetky zákonné možnosti na kolektívny odpor voči rušeniu RTVS, zostáva už len niekoľko dní.

„Ak sa nepostavíme proti tomuto pokusu o likvidáciu verejnoprávnej televízie a rozhlasu, veci naberú raketový spád. Plánované legislatívne zmeny ohrozia redakčnú a tvorivú nezávislosť zamestnancov a spolupracovníkov RTVS. Táto situácia postaví pred neriešiteľné etické dilemy pri každodennom fungovaní inštitúcie aj ostatné profesie, vrátane výrobných a vysielacích zložiek. Podobnú skúsenosť už máme z minulosti,“ upozorňujú iniciátori. „Sme s Vami, buďte s nami,“ odkazuje RTVS.

Aká je situácia v TV Markíza?

V Markíze je štrajk nateraz zažehnaný. Vedenie televízie vo vyhlásení deklarovalo ochotu a snahu pokračovať v dialógu, ak v ňom budú ako partneri vystupovať zástupcovia zamestnancov, ktorým ide skutočne o rozumný dialóg, a nie o vyhrotenie celej situácie. Pre dialóg definovalo tri body, ktoré považuje za neprekročiteľné a nedajú sa v žiadnom prípade relativizovať.

Prvý z bodov hovorí o tom, že TV Markíza nikdy nepripustí, aby bolo jej vysielanie zneužité v prospech ktorejkoľvek zo súperiacich politických strán. Ďalej, že redakčná zodpovednosť za vysielanie televízie je v rukách vedenia ako zástupcov držiteľa oprávnenia na vysielanie.

„Táto zodpovednosť pritom musí zostať nedeliteľná, pretože je to práve manažment TV Markíza, kto je plne zodpovedný regulačným orgánom, verejnosti a akcionárom televízie,“ uvádza televízia.

Poškodenie dobrého mena

V poslednom bode sa konštatuje, že je nemysliteľné, aby akákoľvek osoba, ktorá zneužila vysielací priestor k neautorizovanému vysielaniu a poškodila dobré meno televízie, reprezentovala do budúcna záujmy redaktorov, moderátorov a bola naďalej tvárou televízie.

„Manažment TV Markíza je zároveň presvedčený, že v skutočnosti sa požiadavky jeho zamestnancov a zamestnankýň prakticky zhodujú s jeho vlastnými snahami, smernicami Redakčnej rady CME, ako aj závermi Redakčnej rady CME,“ dodalo vedenie televízie.

/ hlavnydennik.sk /

Príspevok Prerušia vysielanie! Prvý štrajk v histórii RTVS. Ako je na tom Markíza? je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie