Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prestížne univerzity čelia propalestínskym protestom. Židovskí študenti sa už necítia bezpečne a došlo aj k zatknutiam 

V pondelok na Yalovej univerzite zatkli najmenej 45 ľudí a obvinili ich z neoprávneného vstupu a odmietnutia opustiť protest.
Menej ako 1 min. min.

23.4.2024 (SITA.sk) – Prestížne americké univerzity sa usilujú zmierniť napätie a čeliť propalestínskym protestom, ktoré sa tam začali šíriť. Po tom, ako v areáli Kolumbijskej univerzity v New Yorku vznikol protestný tábor a minulý týždeň tam zatkli viac ako 100 demonštrantov, objavili sa demonštrácie aj na iných významnejších univerzitách a vysokých školách.

Protesty zo solidarity s Columbijskou univerzitou mali napríklad na Yalovej univerzite, Harvardovej univerzite, Bostonskej univerzite či na Massachusettskom technologickom inštitúte, píše spravodajský portál CNN.

Zatýkalo sa na dvoch univerzitách

V pondelok na Yalovej univerzite zatkli najmenej 45 ľudí a obvinili ich z neoprávneného vstupu a odmietnutia opustiť protest. Hovorca univerzity informoval, že demonštranti sa „zasadzovali za to, aby sa Yale odpútal od výrobcov zbraní“.

Zatýkalo sa aj na Newyorskej univerzite, kde v pondelok zadržali študentov aj zamestnancov inštitúcie, informovala miestna polícia. Protest sa tam začal ráno s účasťou asi 50 ľudí, no počas dňa ich už podľa agentúry AP boli stovky.

Prešli na dištančnú výučbu

Kalifornská štátna polytechnická univerzita, Humboldt v pondelok v noci oznámila, že sa demonštranti zabarikádovali v budovách kampusu, v dôsledku čoho škola zatvorila areál až do stredy a prešla na diaľkové vzdelávanie.

Hybridné vzdelávanie udržiava aj Kolumbijská univerzita.

Protesty postavili študentov proti sebe, pričom propalestínski študenti požadujú, aby ich školy odsúdili izraelskú ofenzívu v Pásme Gazy a zrušili vzťahy so spoločnosťami, ktoré predávajú zbrane Izraelu. Niektorí židovskí študenti medzitým tvrdia, že veľká časť kritiky Izraela prešla do antisemitizmu a spôsobila, že sa necítia bezpečne, pričom poukazujú na to, že Hamas stále zadržiava rukojemníkov, ktorých skupina zajala počas útoku zo 7. októbra.

Viac k témam: Izraelsko-palestínsky konflikt, Protest, Útok Hamasu na Izrael, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Prestížne univerzity čelia propalestínskym protestom. Židovskí študenti sa už necítia bezpečne a došlo aj k zatknutiam  © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie