Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Preto pivonky nemajú šancu kvitnúť. Namiesto prekvapenia skontrolujte

12.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MTalvik). Pivonky sú jedny z najkrajších záhradných kvetov, ktoré majú na záhonoch čestné miesto. Niekedy sa však stáva, že rastliny nekvitnú tak bohato, ako by starostliví záhradníci očakávali. Existuje niekoľko možných dôvodov, prečo pivonky nedokážu vytvoriť nápadné kvety. Pochopenie týchto problémov nás priblíži k nájdeniu riešenia a obnoveniu krásneho […]
3 min.

12.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MTalvik).

Pivonky sú jedny z najkrajších záhradných kvetov, ktoré majú na záhonoch čestné miesto. Niekedy sa však stáva, že rastliny nekvitnú tak bohato, ako by starostliví záhradníci očakávali. Existuje niekoľko možných dôvodov, prečo pivonky nedokážu vytvoriť nápadné kvety. Pochopenie týchto problémov nás priblíži k nájdeniu riešenia a obnoveniu krásneho kvitnutia pivoniek v záhrade.

Uistite sa, že viete, ako zaobchádzať s pivonkami, aby bohato kvitli.
Foto: shutterstock/MTalvik

Pivonky nemajú rady presádzanie

Tu sú kvety, ktoré dokážu v plnej sile prosperovať na jednom mieste desiatky, niekedy aj niekoľko desaťročí. Preto si nepotrpia na presádzanie, takže táto činnosť by mala byť poslednou možnosťou a nie odpoveďou na otázku: čo robiť, aby kvitli pivonky.

Dôležitá je aj trpezlivosť. Ak práve sadíte tieto nápadné kvety, dajte im čas. Pivonky zvyčajne kvitnú po dvoch alebo troch rokoch. Potom dosiahnu plnú zrelosť a dokážu očariť svojím elegantným vzhľadom. Je normálne, že príliš mladé rastliny nekvitnú.

Táto látka poškodzuje pivonky. Dávajte pozor pri výsadbe

Hĺbka výsadby pivoniek je rozhodujúca pre ich zdravie a kvitnutie. Ak sú cibule zasadené príliš plytko alebo príliš hlboko, nemusia dostávať dostatok živín, čo negatívne ovplyvňuje ich schopnosť tvoriť kvety.

Ako hlboko teda vysádzať pivonky? Dbajte na to, aby boli cibuľky umiestnené v hĺbke 4 až 5 centimetrov. To im poskytne optimálne podmienky na príjem živín. Rastliny tiež nemajú rady spoločnosť iných druhov. Nesaďte ich najmä v blízkosti stromov a kríkov, s ktorými by museli súperiť o vodu a životodarné zložky.

Starajte sa o svoje pivonky a ony sa vám odvďačia fenomenálnymi kvetmi.
Foto: shutterstock/Wut_Moppie

Čo sa dá urobiť, aby pivonka kvitla? Kľúčová je poloha

Je dobré si zapamätať pravidlo, že pre tieto okrasné rastliny nie je vhodný tieň. Pivonkám sa najlepšie darí na dobre osvetlených miestach. Mali by mať prístup k slnečnému svetlu aspoň 6-8 hodín denne. Ak ich umiestnite k stenám budov, altánkom a vysokým stromom, pivonky nebudú kvitnúť.

Chyby pri hnojení pivoniek

Dusík je základnou zložkou pre rast rastlín. Pivonky sú však obzvlášť citlivé na nadmerné dávky tohto prvku. Nadmerné hnojenie dusíkom podporuje bujný rast stoniek a listov na úkor kvitnutia. Vždy si vyberte hnojivo s vyváženým zložením, ktoré obsahuje aj fosfor a draslík. Týmto spôsobom budete správne kontrolovať zloženie pôdy a podporíte kvitnutie pivoniek. Ako bezpečnú odpoveď na podporu kvitnutia pivoniek zvážte použitie prírodných hnojív (napr. z kvasníc).

Nenechajte ich zomrieť od smädu

Pivonky majú rady vlhkú pôdu, preto je dôležité, aby ste sa k nim počas obdobia bez dažďa vybrali so zavlažovacou kanvou v ruke. Nezabudnite vodu aplikovať priamo do pôdy a vyhnite sa namáčaniu listov. V opačnom prípade vystavujete rastliny napadnutiu hubovými chorobami. Napadnuté druhy nebudú môcť uspokojivo kvitnúť.

Pivonka by mala kvitnúť koncom mája/začiatkom júna a má rada vlhkú pôdu.
Foto: pixabay/JillWellington

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pivonky sa posypú kvetmi. Stačí ich zaliať „babským“ hnojivom. Budú kvitnúť ako nikdy predtým

Zalievajte pivonky hnojivom za pár eúr. Poďakujú sa Vám množstvom nádherných kvetov

The post Preto pivonky nemajú šancu kvitnúť. Namiesto prekvapenia skontrolujte appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie