Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Previsnutý lopatkovec zalievajte výlučne týmto spôsobom. Vytvorí krásne kvety a listy

13.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (). O výhodách lopatkovca sa veľa hovorí, pokiaľ ide o jeho schopnosť zvlhčovať a čistiť vzduch v domácnosti. Mnohí z nás sa však rozhodli pestovať túto rastlinu najmä z estetických dôvodov. Elegantné kvety a listy vnášajú do interiéru nádych kultivovanosti. Budú krásne prospievať, pokiaľ ich budete správne zalievať. Poradíme vám, […]
Menej ako 1 min. min.

13.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe ().

O výhodách lopatkovca sa veľa hovorí, pokiaľ ide o jeho schopnosť zvlhčovať a čistiť vzduch v domácnosti. Mnohí z nás sa však rozhodli pestovať túto rastlinu najmä z estetických dôvodov. Elegantné kvety a listy vnášajú do interiéru nádych kultivovanosti. Budú krásne prospievať, pokiaľ ich budete správne zalievať. Poradíme vám, ako na to.

Zistite, ako sa správne starať o lopatkovec.
Foto: shutterstock/New Africa

Tropická rastlina v súkromí vášho domova

Rozhodne je to neobvyklý zelený akcent v domácnosti. Lopatkovec pochádza z tropických lesov, kde sa mu darí vo vysokej vlhkosti a v tieni vysokých stromov. Je dosť nerealizovateľné obnoviť takéto podmienky v našich domácnostiach, ale rastlina je k nám milá a starostlivosť o lopatkovec nie je predsa len zložitá úloha. Musíte sa zamerať najmä na šikovné zalievanie, aby rastlina dokázala vytvoriť veľkolepé kvety.

Lopatkovec – hnedé špičky listov

Všimli ste si takýto príznak na svojej rastline v kvetináči? Takto volá o pomoc smädný lopatkovec. Nenechajte rastlinu vyschnúť. Hneď ako si všimnete, že listy lopatkovca vädnú a strácajú svoju pevnosť, siahnite po kanvici so zálievkou. V tejto fáze si už po niekoľkých hodinách všimnete, že vaša rastlina ožíva a vracia sa jej bezchybný vzhľad.

Ak listy lopatkovca hnedú, dáva znamenie, že potrebuje vodu.
Foto: shutterstock/Ekaterina34

Ako často by ste mali zalievať lopatkovec?

Dbajte na to, aby bola pôda v kvetináči stále mierne vlhká. Vyhnite sa však nadmernému zalievaniu rastliny – stagnujúca voda má veľmi zlý vplyv na korene, ktoré časom začnú hniť.

Zalievajte lopatkovec podľa ročného obdobia. V lete ho treba zásobovať životodarnou tekutinou každé dva až tri dni, zatiaľ čo v zime stačí rastlinu zalievať raz týždenne. Nezabudnite však, že pri pestovaní rastlín v kvetináčoch doma sa nemôžete striktne držať rozvrhu. Ak je vo vašom byte počas vykurovacieho obdobia horúco a sucho, lopatkovec si bude vyžadovať častejšiu zálievku. Najlepšie je každých niekoľko dní skontrolovať stav substrátu a priebežne rozhodovať o frekvencii dodávania vody.

Umiestnenie a zavlažovanie lopatkovca

Miesto, kam kvetináč umiestnite, má veľký vplyv na následnú starostlivosť. Lopatkovcu sa najlepšie darí pri rozptýlenom svetle. Nevystavujte ho priamemu slnečnému žiareniu, pretože to môže spôsobiť popálenie rastliny. Dobre rastie aj v polotieni. Berte do úvahy, že čím menej svetla, tým menšie straty vody, a teda menej časté zalievanie.

Lopatkovec sa v domácnosti využíva ako čistička vzduchu.
Foto: shutterstock/Alsu Kanyusheva

Akou vodou by sa mal zalievať lopatkovec?

V tomto prípade sa držte všeobecného pravidla, že rastliny v kvetináčoch by sa nemali zalievať vodou s vysokým obsahom chlóru. Na zalievanie lopatkovca môžete použiť vodu z vodovodu, ktorú ste nechali 24 hodín odstáť. Je tiež dobré každých niekoľko týždňov rastlinu posilniť domácim hnojivom, aby ste podporili kvitnutie.

Vlhkosť oceňujúci lopatkovec reaguje veľmi dobre na kropenie listov. Dávajte pozor, aby ste sa pri tom vyhli kvetom. Pod vplyvom vody sa na ich povrchu môžu objaviť tmavé, škaredé škvrny.

Lopatkovec ocení kropenie listov vodou.
Foto: shutterstock/ElenaYakimova

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Lopatkovec kvitne po celý rok. Potrebuje správne podmienky a čarovnú živinu

Babičkin liek na žltnúci lopatkovec. Táto zložka robí zázraky

The post Previsnutý lopatkovec zalievajte výlučne týmto spôsobom. Vytvorí krásne kvety a listy appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie