Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Převrat v Bolívii skončil krachem. Zadrželi generála Zuňigu, který měl stát v jeho čele

Zuňiga byl zatčen a donucen nastoupit do policejního vozidla ve chvíli, kdy před vojenskými kasárnami mluvil s novináři. Zatýkání byl osobně přítomen ministr vnitra Jhonny Aguilera. Podle agentur není jasné, kam byl generál odvezen. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Brzy budeme svědky občanských konfliktů. Slovensko čekají turbulentní doby, míní politolog Generál Zuňiga se otevřeně k vedení pokusu […]
Menej ako 1 min. min.

Zuňiga byl zatčen a donucen nastoupit do policejního vozidla ve chvíli, kdy před vojenskými kasárnami mluvil s novináři. Zatýkání byl osobně přítomen ministr vnitra Jhonny Aguilera. Podle agentur není jasné, kam byl generál odvezen.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Brzy budeme svědky občanských konfliktů. Slovensko čekají turbulentní doby, míní politolog

Generál Zuňiga se otevřeně k vedení pokusu o převrat nepřihlásil. Uvedl, že hodlá docílit propuštění vězňů, které označil za politické, mezi nimiž je i pravicová exprezidentka Jeanine Áňezová. Prohlásil také, že zatím respektuje prezidenta Luise Arceho jako velitele ozbrojených sil, ale že usiluje o obnovení demokracie.

Jedné z nejchudších latinskoamerických zemí vládne levicový prezident Arce z socialistické strany Eva Moralese. Morales v roce 2019 nuceně opustil zemi po masivních protestech spojených se spornými volbami, kdy se podle svých kritiků ucházel o další prezidentský mandát neoprávněně. K moci se dostala Áňězová a Morales tehdy hovořil o převratu. Po pádu nastolené pravicové vlády se ve volbách v roce 2020 chopila opět vlády levice a prezidentem se stal Arce. Áňezovou poslal soud na deset let do vězení a spolu s ní byli odsouzeni také bývalý vojenský velitel a policejní generál.

Podle médií v současnosti vládou zmítají politické spory, neboť někdejší spojenci Morales a Arce bojují o to, kdo se stane kandidátem Hnutí za socialismus (MAS) pro prezidentské volby v příštím roce. Vládě se i proto nedaří bojovat se zhoršující se ekonomickou situací země a v posledních měsících čelí rostoucím protestům obyvatel.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Biden trénuje reakce na Trumpovy podpásovky. Co čekat od dlouho očekávané debaty?

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie