Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prezident podpísal zmenu povinnosti dodávateľa služby vyplatiť nevyplatenú mzdu

Ustanovenia Zákonníka práce o povinnosti dodávateľa služby na území Slovenska vyplatiť mzdu, ktorá nebola vyplatená zamestnancovi zamestnávateľom, sa zmenia. Vyplýva to z novely Zákonníka práce z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorú v utorok popísal prezident Peter Pellegrini. “Navrhovaná zmena spočíva v doplnení a prepracovaní ustanovení o povinnosti dodávateľa služby na území Slovenskej republiky vyplatiť mzdu, […]
Menej ako 1 min. min.

Ustanovenia Zákonníka práce o povinnosti dodávateľa služby na území Slovenska vyplatiť mzdu, ktorá nebola vyplatená zamestnancovi zamestnávateľom, sa zmenia. Vyplýva to z novely Zákonníka práce z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorú v utorok popísal prezident Peter Pellegrini.

“Navrhovaná zmena spočíva v doplnení a prepracovaní ustanovení o povinnosti dodávateľa služby na území Slovenskej republiky vyplatiť mzdu, ktorá nebola vyplatená zamestnancovi zamestnávateľom, ak ten je priamym subdodávateľom dodávateľa služby, ako aj v spresnení podmienok, za ktorých takýto dodávateľ služby môže odoprieť vyplatenie mzdy,” spresnil rezort práce.

O vyplatenie mzdy musí zamestnanec požiadať dodávateľa služby v lehote šiestich mesiacov odo dňa splatnosti mzdy. Zamestnanec má právo na vyplatenie mzdy od dodávateľa služby len v rozsahu minimálnej mzdy platnej v čase výkonu práce v rámci subdodávateľského vzťahu za každú hodinu výkonu práce.

Cieľom novely je podľa ministerstva práce vyhovieť odôvodnenému stanovisku Európskej komisie z 26. januára 2023, ktorá namieta nesúlad slovenských vnútroštátnych opatrení o presadzovaní smernice o vysielaní pracovníkov v rámci poskytovania služieb.

Zákonodarcovia schválili aj pozmeňujúci návrh opozičných poslancov za SaS Mariána Viskupiča a Alojza Hlinu. Absolventom základných škôl umožní brigádu počas letných prázdnin bez administratívnych prekážok. Novela bude účinná od 1. augusta.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie