Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prezidentka v RTVS pozvala voličov k eurovoľbám: Náprave nepomôže spochybňovanie Bruselu

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes v mimoriadnom prejave vyzvala Slovákov, aby išli voliť v sobotných voľbách do Európskeho parlamentu. Únia nám podľa nej prináša množstvo výhod a posunula Slovensko dopredu. “Získali sme väčší priestor na sebarealizáciu, na uplatnenie vo svojich profesiách, vzdelávanie, cestovanie, či na rozvoj svojej kreativity,” tvrdí Čaputová. Eurovoľby v novom prieskume vyhral Smer. […]
4 min.

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes v mimoriadnom prejave vyzvala Slovákov, aby išli voliť v sobotných voľbách do Európskeho parlamentu. Únia nám podľa nej prináša množstvo výhod a posunula Slovensko dopredu.

“Získali sme väčší priestor na sebarealizáciu, na uplatnenie vo svojich profesiách, vzdelávanie, cestovanie, či na rozvoj svojej kreativity,” tvrdí Čaputová.

Eurovoľby v novom prieskume vyhral Smer. Hlas si polepšil

Spomenula aj eurofondy, ktoré boli aj teraz horúcou témou v súvislosti s čerpaním Plánu obnovy. “K miliardám eur z eurofondov treba prirátať aj fakt, že Slovensko má vďaka členstvu v Európskej únii vyššiu  ekonomická výkonnosť aj životnú úroveň,” tvrdí.

Európsku úniu označila ako mierový projekt a tvrdí, že nám ponúka priestor na rozvoj. Podobu však tvoria podľa prezidentky europoslanci, ktorí o zmenách v dvadsaťsedmičke rozhodujú.

“Jej podobu formujeme aj my. Preto pri výbere našich kandidátok a kandidátov, ktorí nás budú v Bruseli zastupovať, je treba počúvať nielen to, čo na únii odmietajú, ale aj to, ako ju konkrétne navrhujú vylepšiť,” povedala. 

Čaputová: Pápež ľudom na Slovensku odkázal, aby medzi sebou hľadali pokoj

Upozornila na kampane politikov, pričom varovala, aby sa voliči sústredili na plány kandidátov, nie na to, čo odmietajú. “Slovensku sa podarilo presadiť najviac práve vtedy, keď sme prišli s návrhmi, ktoré posilňovali úniu ako celok, a pre ktoré sme boli schopní získať podporu našich partnerov,” dodáva.

V prejave sa dotkla aj napätia v spoločnosti, kedy viaceré strany vyjadrili euroskepticizmus. Za problémy neviní samotnú Úniu, ale neriešenie problémov.

“Cestou k náprave však nie je jej plošné spochybňovanie, ani paušálne obviňovanie Bruselu, ale presadzovanie konkrétnych riešení v súlade s princípmi a hodnotami, na ktorých je Európska únia založená,” povedala Čaputová.

Celé znenie prejavu prezidentky Zuzany Čaputovej:

Vážené spoluobčianky, vážení spoluobčania, dovoľte mi prihovoriť sa vám v súvislosti s blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu. K obvyklej výzve, aby ste v sobotu 8. júna využili svoje volebné právo a odovzdali svoj hlas niektorému z kandidujúcich subjektov, chcem pridať aj niekoľko slov o význame týchto volieb. Pre nás, pre Slovensko.

Európska únia je našim životným priestorom už dvadsať rokov. Vďaka nej sme ako krajina získali oveľa väčší vplyv a možnosti formovať dianie na celom európskom kontinente. Získali sme väčší priestor na sebarealizáciu, na uplatnenie vo svojich profesiách, vzdelávanie, cestovanie, či na rozvoj svojej kreativity.

Otvorili sa nám nebývalé možnosti ekonomického rozvoja, obchodnej a regionálnej spolupráce, ktoré by nám inak zostali nedostupné. K miliardám eur z eurofondov treba prirátať aj fakt, že Slovensko má vďaka členstvu v Európskej únii vyššiu  ekonomická výkonnosť aj životnú úroveň.

Dôležitá je aj ďalšia skutočnosť, ktorá svojím významom presahuje všetky praktické výhody – Európska únia vznikla ako mierový projekt. Je vyjadrením vôle európskych národov a štátov vyhnúť sa opakovaniu politických i vojenských konfliktov a vykročiť cestou porozumenia a spolupráce. Iný, než európsky priestor pre náš mierový rozvoj nemáme.

Výpočet výhod plynúcich z nášho členstva v Únii by mohol pokračovať. Európska únia je unikátna iniciatíva, ktorá ale nemala a nemá stanovenú konečnú podobu.

Jej podobu formujeme aj my. Preto pri výbere našich kandidátok a kandidátov, ktorí nás budú v Bruseli zastupovať, je treba počúvať nielen to, čo na únii odmietajú, ale aj to, ako ju konkrétne navrhujú vylepšiť. Ako chcú posilniť hlas Slovenska a zvýšiť váhu našich záujmov. Posilniť hlas našej krajiny totiž znamená poctivo sa uchádzať o pochopenie partnerov pre naše priority.

Je to nevyhnutný prvý krok na ceste k ich reálnemu presadeniu. Úspešné európske krajiny to tak robia. Napokon aj Slovensku sa podarilo presadiť najviac práve vtedy, keď sme prišli s návrhmi, ktoré posilňovali úniu ako celok, a pre ktoré sme boli schopní získať podporu našich partnerov.

Faktom tiež je, že Európska únia zastrešuje takmer pol miliardy obyvateľov dvadsiatich siedmich štátov s často odlišnými záujmami a názormi. Hľadanie dohody a spoločných riešení preto nie je vždy jednoduché.

Naše členstvo v únii je však stále jedným z najväčších civilizačných fenoménov, do ktorého sme si napriek prekážkam vybojovali šancu sa zapojiť. Je to príležitosť, ktorú potrebujeme ako krajina naplno využiť.

Potrebujeme pracovať na tom, čo treba v únii zlepšiť alebo opraviť. Cestou k náprave však nie je jej plošné spochybňovanie, ani paušálne obviňovanie Bruselu, ale presadzovanie konkrétnych riešení v súlade s princípmi a hodnotami, na ktorých je Európska únia založená. Tými sú okrem iného mierová a demokratická spolupráca založená na dohode, spravodlivom konsenze a solidarite.

Vážení spoluobčania, vážené spoluobčianky, členstvom v Európskej únii sme nadobudli možnosť formovať dianie na európskom kontinente. Prostredníctvom našich volených zástupcov v europarlamente máme šancu presadzovať svoje priority a oponovať návrhom, ktoré nepovažujeme za správne.

Preto vás prosím, využite v sobotu 8. júna svoje volebné právo – je to naša  šanca ovplyvniť cestu, ktorou bude kráčať Európa, Slovensko a aj my, občania našej krajiny i nášho kontinentu. Ďakujem!

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie