Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prezidentské voľby možno pomôžu roztočiť turbíny veterných elektrární

Dátum prezidentských volieb je dôležitý nielen pre celé Slovensko, ale hneď rovno na dvakrát v záhorskej dedine Radošovce. Sobota je dňom, keď sa jej občania rozhodujú v referende, ktoré vojde do histórie a možno sa stane precedensom pre ďalšie smerovanie krajiny v istom segmente. V tomto prípade ju však v najmenšom neovplyvní ani jeden z prezidentských kandidátov. Na programe dňa bude […]
Menej ako 1 min. min.

Dátum prezidentských volieb je dôležitý nielen pre celé Slovensko, ale hneď rovno na dvakrát v záhorskej dedine Radošovce. Sobota je dňom, keď sa jej občania rozhodujú v referende, ktoré vojde do histórie a možno sa stane precedensom pre ďalšie smerovanie krajiny v istom segmente.

V tomto prípade ju však v najmenšom neovplyvní ani jeden z prezidentských kandidátov. Na programe dňa bude okrem Ivana Korčoka a Petra Pellegriniho veterná energia.

Organizátori referenda si to vymysleli vskutku šikovne. Spojili dva prvky priamej demokracie a zostáva im len dúfať, že k urnám príde o jedného viac, než je polovica oprávnených voličov. Len vtedy bude referendum platné. Prezidentské voľby bez úspechu neostanú, aj keď jedna protistrana horko zaplače.

Mýty o tom, že v každom kúsku republiky sa po predložení zámeru projektu s veternými turbínami domáci chopia kopijí a pustia sa proti nim do boja, sa snaží rozbúravať Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE. Jej ideovým poslaním je podpora rozvoja udržateľnej obnoviteľnej energetiky.

Rozpor prieskumov a reality

Z reprezentatívneho prieskumu agentúry IPSOS realizovaného pre Národnú implementačnú a koordinačnú autoritu na Úrade podpredsedu vlády vyplýva, že až 61 percent Slovákov by súhlasilo s výstavbou veterných parkov v blízkosti ich bydliska.

Za najväčšie benefity pokladajú bezemisnú elektrinu podporujúcu energetickú sebestačnosť i udržanie klímy. Pre tri štvrtiny obyvateľov veterná energia nie je veľkou neznámou, najčastejšie sa o nej dozvedajú z televízie. Myšlienka sa pozdáva 70 perc…

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie