Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pri izraelskej razii v Džaníne na Západnom brehu zabili troch ľudí. Došlo k násilným stretom

Izraelské sily pri razii v Džaníne na okupovanom Západnom brehu Jordánu zabili troch ľudí a viac ako desať ďalších zranili. Podľa agentúry AFP to dnes oznámilo ministerstvo zdravotníctva Palestínskej autonómie a palestínsky Červený polmesiac. Izraelská armáda sa k operácii zatiaľ nevyjadrila. Brigády al-Kuds, ozbrojené krídlo Islamského džihádu, v tlačovej správe uviedli, že blízko utečeneckého tábora […]
Menej ako 1 min. min.

Izraelské sily pri razii v Džaníne na okupovanom Západnom brehu Jordánu zabili troch ľudí a viac ako desať ďalších zranili. Podľa agentúry AFP to dnes oznámilo ministerstvo zdravotníctva Palestínskej autonómie a palestínsky Červený polmesiac. Izraelská armáda sa k operácii zatiaľ nevyjadrila.

Brigády al-Kuds, ozbrojené krídlo Islamského džihádu, v tlačovej správe uviedli, že blízko utečeneckého tábora v Džaníne došlo k “násilným stretom”. Taktiež spravodajca AFP na mieste ohlásil, že sa v meste spoza utečeneckého tábora bojuje.

Útoky s Islamským odporom proti Izraelu sa zintenzívnia, vyhlásil vodca jemenských povstalcov

Palestínsky červený polmesiac podľa agentúry Reuters uviedol, že jeho zdravotníci ošetrujú najmenej šesť postrelených osôb, štyroch zasiahnutých črepinami a jedného človeka, ktorého prešiel vojenský džíp. Organizácia uviedla, že jej tímy sa pri vyzvedávaní mŕtvych dostali pod paľbu.

Západný breh Jordánu, kde dnes žije na 2,7 milióna Palestínčanov a asi pol milióna Židov, Izrael obsadil počas šesťdňovej vojny v roku 1967. Palestínčania chcú, aby toto územie tvorilo hlavnú časť ich budúceho štátu.

Po októbrovom cezhraničnom útoku radikálneho hnutia Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy a proti ktorému Izrael vedie vojnu, izraelské sily zintenzívnili operácie tiež Západnom brehu. Podľa palestínskych úradov prišlo od 7. októbra pri izraelských operáciách a tiež pri násilných akciách radikálnych židovských osadníkov na Západnom brehu najmenej 530 Palestínčanov.

Borrell vyzval na vyšetrenie útoku Izraela na školu spravovanú OSN v Pásme Gazy. Zomrelo 37 ľudí

V palestínskom meste Džanín na severe Západného brehu žije na 40-tisíc ľudí, z toho podľa OSN asi 23 600 v utečeneckom tábore. Ten vznikol v roku 1953 ako útočisko pre Palestínčanov, ktorí boli vyhnaní zo svojich domovov po vzniku Izraela v roku 1948.

Tábor aj mesto boli do šesťdňovej vojny pod kontrolou Jordánska a potom okupované Izraelom až do novembra 1995, keď izraelská armáda na základe mierových dohôd z Osla odovzdala mesto pod civilnú aj bezpečnostnú kontrolu Palestínskej autonómie. Tábor sa však v posledných rokoch stal baštou mnohých palestínskych ozbrojených skupín a izraelská armáda tu pravidelne vykonáva nehodu, ktorá označuje za protiteroristickú.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie