Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pri nakladaní uhoriek nezabudnite na jednu vec, aby sa neobjavila pleseň

Nakladané uhorky nie vždy vyjdú tak, ako by sme chceli. Niekedy sa pri nakladaní dopustíme chýb, ktoré majú za následok, že sa na uhorkách objaví pleseň. Ako sa teda tejto situácii vyhnúť a vychutnať si dokonale nakladané uhorky? Sú tieto uhorky určite plesnivé? Prvým krokom je vedieť rozpoznať plesnivé uhorky. Pleseň na konzervovaných uhorkách sa […]
Menej ako 1 min. min.

Nakladané uhorky nie vždy vyjdú tak, ako by sme chceli. Niekedy sa pri nakladaní dopustíme chýb, ktoré majú za následok, že sa na uhorkách objaví pleseň. Ako sa teda tejto situácii vyhnúť a vychutnať si dokonale nakladané uhorky?

Sú tieto uhorky určite plesnivé?

Prvým krokom je vedieť rozpoznať plesnivé uhorky. Pleseň na konzervovaných uhorkách sa zvyčajne objavuje vo forme škvŕn a jej prítomnosť sa dá identifikovať aj podľa charakteristického sivého, modrého alebo zeleného zafarbenia.

Skazené konzervy vydávajú intenzívny, nepríjemný zápach a soľný roztok, v ktorom sa nachádzajú, často začne peniť. Uhorky sú veľmi mäkké a niekedy sa dokonca rozpadávajú v rukách. Takéto konzervy by sa mali okamžite zlikvidovať, aby sa predišlo ohrozeniu vášho zdravia.

Chyby pri nakladaní

Plesne na uhorkách sú často dôsledkom chýb pri príprave zaváranín. Najčastejšie uhorky dôkladne nezakryjeme tekutinou na nakladanie. Nálev má veľmi dôležitú funkciu – chráni zeleninu pred kyslíkom, čo je pre správny proces nakladania nevyhnutné. Preto by mali byť uhorky úplne ponorené v tekutine.

Okrem toho je dôležité uhorky v nádobe pevne usporiadať, aby sa zabránilo ich vyplávaniu na povrch nálevu. Tým sa zabezpečí, že budú správne konzervované a nesplesnivejú. Netreba zabúdať ani na pravidelnú kontrolu kvality pohárov – najmä viečok, ktoré sú náchylné na pokazenie!

Sliz alebo pleseň?

Oplatí sa tiež vedieť, ako rozlíšiť kvasný kal od plesne, pretože niektorí ľudia si ich môžu zamieňať. Fermentačný odpad je biely povlak, ktorý sa často objavuje na povrchu spracovaných potravín, ako sú nakladané uhorky alebo kyslá kapusta. Je výsledkom činnosti baktérií mliečneho kvasenia a nie je zdraviu škodlivá. Na rozdiel od plesní má kvasný odpad tenkú vrstvu a jednotnú bielu farbu. Plesne sa naopak vyznačujú sivým, zeleným alebo modrým sfarbením a sú zvyčajne hrubšie ako kvasné výkaly. Výrobky s fermentačnými usadeninami sú bezpečné na konzumáciu.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie