Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pri príležitosti Dňa učiteľov ocenilo mesto aj nepedagogických zamestnancov škôl

Na Slovensku a v Čechách oslavujeme Deň učiteľov od roku 1955. 28. marec pritom nie je náhodný. V tento deň si totiž pripomíname výročie narodenia Jana Amosa Komenského. V tomto školskom roku 2023/2024, počas ktorého zasadlo na Slovensku do školských lavíc približne 720 000 žiakov základných a stredných škôl, sa zaviedli do pedagogického procesu rôzne […]
Menej ako 1 min. min.

Na Slovensku a v Čechách oslavujeme Deň učiteľov od roku 1955. 28. marec pritom nie je náhodný. V tento deň si totiž pripomíname výročie narodenia Jana Amosa Komenského. V tomto školskom roku 2023/2024, počas ktorého zasadlo na Slovensku do školských lavíc približne 720 000 žiakov základných a stredných škôl, sa zaviedli do pedagogického procesu rôzne zmeny. Od septembra minulého roku sa začal na štyroch desiatkach základných škôl od prvého ročníka postupne zavádzať nový Štátny vzdelávací program.

Pri príležitosti Dňa učiteľov mesto Žiar nad Hronom už niekoľko rokov oceňuje pedagógov svojich základných škôl. Inak tomu nebolo ani tento rok. Podujatie Učiteľ na jednotku sa uskutočnilo vo štvrtok 21. marca, kedy primátor mesta Peter Antal prijal žiarskych učiteľov a odovzdal im ocenenia. Súčasťou slávnostného stretnutia boli tento rok po prvýkrát aj nepedagogickí zamestnanci, ktorých tiež primátor ocenil. Celkovo si v tomto roku uznanie prevzalo dvanásť pedagógov, osem nepedagogických zamestnancov a udelené bolo aj mimoriadne ocenenie. 

Počas slávnostného ceremoniálu v programe vystúpili deti z materskej školy, 3. elokovaného pracoviska a spevák Patrik Šarközi, ktorý sa v Základnej umeleckej škole Zity Strnadovej Parákovej venuje spevu populárnej piesne pod vedením pedagogičky Rii Ferčákovej. Patrik získal množstvo pódiových ocenení, z toho 2. miesto na Star’s Rain Cup v Nemecku (2022), 5. miesto v kategórii duet na medzinárodnej súťaži v speve populárnej piesne Euro Pop Contest Berlin (2022) a 3. miesto na Baltic Voice v Litve (2023).

Ocenení pedagógovia a nepedagogickí zamestnanci žiarskych škôl

Primátor mesta v školskom roku 2023/2024 udelil cenu Učiteľ na jednotku za svedomitú a kreatívnu pedagogickú činnosť, zodpovedné plnenie úloh a inovatívny prístup vo výchovno-vzdelávacom procese pedagogičkám Viere Hrončekovej a Valérii Fridrichovej zo Základnej školy na Ulici Dr. Janského, za dlhoročnú svedomitú, tvorivú a obetavú pedagogickú prácu a šírenie dobrého mena základnej školy Gabriele Melicharovej a Martine Magulovej zo Základnej školy na Ulici M. R. Štefánika, za ústretovosť, svedomitú prácu a zodpovedný prístup ku svojim povinnostiam Silvii Škaldovej a za svedomitú a kreatívnu pedagogickú činnosť a zodpovedný prístup ku svojim povinnostiam Annamárii Beňovej zo Základnej školy na Jilemnického ulici, za úspešnú pedagogickú činnosť a vynikajúce výsledky Veronike Jauschovej a Martine Čabákovej zo Základnej školy s materskou školou Š. Moysesa, za tvorivú pedagogickú a organizačnú činnosť, za prínos v oblasti rozvoja záujmovej činnosti a neformálneho vzdelávania v Centre voľného času Marianne Lazárovej, za vynikajúcu pedagogicko-umeleckú prácu a reprezentovanie detského divadla vo svete Petrovi Luptovského zo Základnej umeleckej školy Zity Strnadovej Parákovej, za aktívnu, obetavú, tvorivú pedagogickú prácu a za profesionálny a láskavý prístup k deťom Ľubomíre Henželovej a za dlhoročnú svedomitú a kreatívnu pedagogickú činnosť a ľudský prístup k deťom i celému okoliu Jane Šalkovej z Materskej školy na Ulici Dr. Janského.

Spomedzi nepedagogických zamestnancov škôl si ocenenie odniesli Dana Jurišicová zo Základnej školy na Ulici Dr. Janského za svedomité a zodpovedné plnenie úloh a inovatívny prístup, za dlhoročnú obetavú a zodpovednú prácu Anton Ruisl zo Základnej školy na Ulici M. R. Štefánika, za svedomitú prácu, ústretovosť a zodpovedný prístup ku svojim povinnostiam Dáša Bučanová zo Základnej školy na Jilemnického ulici, za dlhoročnú obetavú a svedomitú prevádzkovú prácu pre cirkevnú školu Magdaléna Strečanská, Ľudmila Žifčáková z Centra voľného času za dlhoročný obetavý a zodpovedný prístup k práci, za prínos a podporu činnosti centra, Jana Hrončeková zo Základnej umeleckej školy Zity Strnadovej Parákovej za profesionálne zvládané a vyriešené všetky zverené úlohy, za svedomitú, odbornú metodickú činnosť v oblasti školského stravovania a príkladnú administratívnu prácu v materskej škole Dana Štefanková a za príkladnú, svedomitú prácu, tvorivú činnosť a organizačné schopnosti v oblasti stravovania detí Soňa Švoňavová z materskej školy.

Mimoriadne ocenenie pre Valériu Ferčákovú

Primátor mesta udelil aj mimoriadne ocenenie, ktoré si tento rok za vytvorenie a vyprofilovanie vlastnej a jedinečnej metódy spievania populárnych a jazzových piesní odniesla Valéria Ferčáková zo Základnej umeleckej školy Zity Strnadovej Parákovej. 

Valéria Ferčáková si ocenenie Učiteľ na jednotku už pred pár rokmi zaslúžene odniesla za majstrovskú gitaru. Ale uspieť v oblasti, ktorá nie je jej doménou – to je ďalší majstrovský kus v jej portfóliu. Skúsenosti so spievaním šansónu, či už prebratých, ale aj vlastných piesní priniesla najskôr len ako „projekt na skúšku“ do svojej triedy a oslovila žiakov s potenciálom v hlase. Vznikla z toho nádherná spolupráca, úspešné koncerty a neskôr ambiciózne kroky k súťažiam, na ktoré si trúfne málokto. Oplatilo sa! Z celoslovenských aj medzinárodných súťaží žiaci nosili 1. alebo 2. miesta, niekoľkokrát dokonca aj titul Laureát súťaže. Veľmi cenný úspech bolo 1. miesto v národnom kole Spievam po francúzsky a z tej istej súťaže v medzinárodnom meradle to bolo 2. miesto. Ďalším výrazným  úspechom bol Jazzový objav roka pre žiačku ZUŠ Zity Strnadovej Parákovej z rúk najrenomovanejších, napríklad jazzmanna Petra Lipu, ďalej Medzinárodná spevácka súťaž EPC Berliner Perle 2022 aj 2023 s vynikajúcim umiestnením a napokon Baltic voice 2023 Litva, kde jej zverenec získal 3. miesto. Nič však neprišlo samé od seba. Za úspechom sú hodiny a hodiny nezištnej práce, nepoznajúc oddych počas víkendov, sviatkov i prázdnin. Svojim žiakom poskytla doslova balík all inclusive – od výberu piesní, naštudovania skladieb s obrovskou dávkou emócií a technickej zručnosti, cez vybavenie nahrávacieho štúdia a taktiež spolupráce s kapelami. Riina práca už dávno presiahla hranice nášho okresu a záujem o jej kvalitné spevácke vedenie nenechal na seba dlho čakať, dostala aj pozvania do medzinárodných porôt, napríklad do Litvy, Srbska, na Maltu a do Berlína. 

(lt)

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie