Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pri útoku Ukrajiny pri Záporožskej jadrovej elektrárni boli zranení ôsmi pracovníci, dodávky sú prerušené

Rusko obvinilo Ukrajinu z toho, že v stredu vyslala smerom k Záporožskej jadrovej elektrárni tri kamikadze drony, pričom v dôsledku útoku utrpeli zranenia ôsmi pracovníci elektrárne a boli prerušené dodávky elektrickej energie do neďalekého mesta Enerhodar. Informujeme o tom podľa správy agentúr AFP a Reuters. “Ukrajinské ozbrojené sily napadli  transformovňu Raduga, v ktorej v tom čase pracovali […]
Menej ako 1 min. min.

Rusko obvinilo Ukrajinu z toho, že v stredu vyslala smerom k Záporožskej jadrovej elektrárni tri kamikadze drony, pričom v dôsledku útoku utrpeli zranenia ôsmi pracovníci elektrárne a boli prerušené dodávky elektrickej energie do neďalekého mesta Enerhodar. Informujeme o tom podľa správy agentúr AFP a Reuters.

“Ukrajinské ozbrojené sily napadli  transformovňu Raduga, v ktorej v tom čase pracovali zamestnanci Záporožskej jadrovej elektrárne,” uviedla ruská jadrová agentúra Rosatom na sociálnej sieti Telegram.

Výpadky elektriny

K útoku došlo v stredu ráno a bola pri ňom poškodená aj transformovňa, v dôsledku čoho prišlo k výpadkom dodávok elektrickej energie a vody v neďalekom meste Enerhodar. Miesto, na ktorom došlo k útoku, sa nachádza asi štyri kilometre od elektrárne, píše AFP.

Ruskom dosadený starosta Enerhodaru Eduard Senovoz pritom uviedol, že išlo už o tretí takýto útok za posledné dva týždne a dodal, že prebehajú práce na oprave poškodenej transformovne.

Ako v reakcii uviedla Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu, jej šéf Rafael Grossi upozorňuje, že opakované dronové útoky sú hrozbou pre jadrovú bezpečnosť a musia skončiť.

Útoky v blízkosti

Ruské sily ovládli Záporožskú jadrovú elektráreň na juhu Ukrajiny v prvých dňoch invázie, ktorú Moskva spustila vo februári 2022. Moskva a Ukrajina sa odvtedy pravidelne obviňujú z podnikania útokov v blízkosti tejto najväčšej jadrovej elektrárne v Európe.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu vyslala do Záporožskej jadrovej elektrárne stálych inšpektorov a pravidelne upozorňuje na nebezpečenstvo, ktoré hrozí v prípade priameho zásahu Záporožskej jadrovej elektrárne.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie