Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pri zalievaní paradajok dodržujte železné pravidlo, inak ničíte úrodu

Jún sa vyznačuje vysokými teplotami. Naše paradajky potrebujú pravidelnú zálievku, ale vieme naozaj, ako správne dodávať vodu rastlinám? Pri pestovaní paradajok treba striktne dodržiavať jedno železné pravidlo. Ak sa dopustíte tejto chyby, môžete sa rozlúčiť s bohatou úrodou a dobre vyzerajúcou zeleninou. Ako teda správne zalievať paradajky? Takto oslabíte svoje paradajky Hanebnou chybou pri pestovaní […]
Menej ako 1 min. min.

Jún sa vyznačuje vysokými teplotami. Naše paradajky potrebujú pravidelnú zálievku, ale vieme naozaj, ako správne dodávať vodu rastlinám?

Pri pestovaní paradajok treba striktne dodržiavať jedno železné pravidlo. Ak sa dopustíte tejto chyby, môžete sa rozlúčiť s bohatou úrodou a dobre vyzerajúcou zeleninou. Ako teda správne zalievať paradajky?

Takto oslabíte svoje paradajky

Hanebnou chybou pri pestovaní paradajok, ktorej sa, bohužiaľ, dopúšťame pomerne často, je zalievanie kríkov po odkvitnutí listov. Počas horúceho počasia je tento postup odsúdením rastliny – mokré listy priťahujú slnečné lúče a ľahko dôjde k popáleniu rastliny, ktorá paradoxne môže začať vädnúť.

Mokré listy sú tiež signálom pre rastlinu, aby začala proces sušenia, ktorý si vyžaduje veľa energie. Namiesto toho, aby sa kríky sústredili na vývoj a rast plodov, sústreďujú sa na odparovanie vody nazbieranej na čepeli. Výsledok? Menej paradajok horšej kvality.

Ak po suchom a horúcom dni polejeme vodou nielen listy, ale aj samotné plody, začnú pod náhlou zmenou teploty praskať. Prebytok vody vedie k napätiu a v dôsledku toho k prasknutiu šupky paradajok a vzniknuté praskliny sú rajom pre patogénne mikroorganizmy. Infekcia napadne nesprávne zavlažované rastliny, aj keď pri zalievaní vynecháte plody. Prečo?

Takto priťahujete choroby a škodcov

Polievanie kríkov vodou po listoch je ľahkou cestou k chorobám paradajok, ako je múčnatka, chrastavitosť a hnedá škvrnitosť. Teplo a vlhkosť podporujú rast húb, baktérií a plesní, ale nielen to.

Voda zdržujúca sa na listoch je tiež magnetom pre škodcov. Takéto podmienky obľubujú najmä slimáky a ulitníky, ktoré na vlhké časti rastlín ľahko nakladú vajíčka a spôsobia inváziu nenásytných lariev. Vlhkosť na listoch je tiež pozvánkou pre mšice, ktoré sa tu môžu živiť.

Pri zalievaní paradajok buďte opatrní

Zalievanie paradajok po listoch ich „zlenivie“. Rastlina potom nemusí prijímať vodu z pôdy, čo má za následok slabý rozvoj koreňového systému. Táto chyba môže zničiť všetky paradajky.

Vždy zalievajte pôdu v mieste, kde rastie krík. Takto sa rastlina „naučí“ efektívne prijímať z pôdy nielen vodu, ale aj ďalšie živiny, a pritom rozvíjať korene.

Vďaka takejto starostlivosti budú kríky silnejšie a odolnejšie voči nepriaznivým faktorom. Je to druh otužovania rastlín.

Paradajky zalievajte len týmto spôsobom

Na čo ešte treba myslieť pri zalievaní paradajok? Je lepšie nerobiť to počas dňa, keď je slnko v zenite. Zalievaním ráno a večer nevystavujete rastlinu náhlym zmenám teploty. Tie sa dajú kompenzovať aj zalievaním rastlín dehydrovanou vodou s izbovou teplotou.

Pokiaľ ide o techniku zalievania, dobre sa tu osvedčuje kvapková zálievka alebo použitie kanvy s veľkým sitom. Pred zalievaním vždy skontrolujte stav pôdy – rastliny zalievajte len vtedy, ak zistíte, že pôda vysychá.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie