Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pribalili ste si na dovolenku jednu z týchto vecí? Radšej ich hneď vyhoďte z kufra!

22.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay Content License). Aj keď by sa mohlo zdať, že keď ideme na dovolenku a priplatíme si za batožinu do podpalubia, môžeme si v nej odniesť všetko. Nič nemôže byť ďalej od pravdy! Rovnako ako v prípade príručnej batožiny, letecké spoločnosti zakazujú prevážať určité predmety na palubu lietadla. O […]
Menej ako 1 min. min.

22.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay Content License).

Aj keď by sa mohlo zdať, že keď ideme na dovolenku a priplatíme si za batožinu do podpalubia, môžeme si v nej odniesť všetko. Nič nemôže byť ďalej od pravdy! Rovnako ako v prípade príručnej batožiny, letecké spoločnosti zakazujú prevážať určité predmety na palubu lietadla. O ktorých z nich hovoríme?

Pravidlá týkajúce sa prepravy určitých predmetov sa vzťahujú nielen na príručnú batožinu, ale aj na zapísanú batožinu.
Foto: Pixabay Content License

Pri plánovaní cesty lietadlom musíme pamätať na veľa detailov. Jedným z najdôležitejších je správne zabalenie podanej batožiny. Aj keď sa môže zdať, že do veľkého kufra vložíte všetko, čo chcete, skutočnosť je o niečo zložitejšia.

Letecké spoločnosti a predpisy o bezpečnosti letectva ukladajú množstvo obmedzení na to, čo môžeme prepravovať v zapísanej batožine. Neznalosť týchto predpisov môže viesť k nepríjemným prekvapeniam na letisku, preto sa oplatí vedieť, čo by sme si do kufra rozhodne nemali dávať.

Horľavé materiály

Najprv by sme mali spomenúť horľavé materiály. Nemôžete prepravovať žiadne horľavé kvapaliny, ako je benzín, rozpúšťadlá alebo farby v spreji. Taktiež sú zakázané všetky typy zapaľovačov, najmä tie, ktoré obsahujú benzín. To isté platí aj o výbušninách – všetky druhy petárd, svetlíc a inej zábavnej pyrotechniky musia zostať doma.

Odbavená batožina nesmie obsahovať žiadne zbrane, chemikálie ani ostré predmety.
Foto: shutterstock/Vietnam Stock Images

Batérie a akumulátory

Predpisy týkajúce sa prepravy batérií a akumulátorov sú tiež veľmi obmedzujúce. Lítium-iónové batérie, ktoré sa nachádzajú v mnohých elektronických zariadeniach, je možné prevážať iba v príručnej batožine. V zapísanej batožine je povolené len malé množstvo batérií a tie, ktoré sú poškodené alebo z nich vyteká tekutina, sú úplne zakázané.

Chemikálie

Chemikálie sú ďalšou skupinou predmetov, ktoré sa nedajú prepravovať. Akékoľvek chemické látky, ktoré môžu byť nebezpečné, ako sú bielidlá, žieravé alebo jedovaté látky, sú prísne zakázané. Dokonca aj niektoré kozmetické prípravky môžu byť zabavené, ak obsahujú určité chemické zložky.

Ostré predmety

Ostré a potenciálne nebezpečné predmety, ako sú nože, nožnice, náradie alebo športové vybavenie, ktoré možno použiť ako zbrane, tiež nemôžu byť súčasťou príručnej či odbavenej batožiny. Je zaujímavé, že niektoré predmety každodennej potreby, ako napríklad vývrtky, sú tiež zakázané, ak majú ostré hroty. Aj kuchynské náčinie, ako sú väčšie kuchynské nože, treba riadne zabezpečiť a deklarovať.

Osobné veci

Nie je možné prepravovať ani niektoré osobné veci. Dôležité doklady, hotovosť, šperky, cenné predmety a elektroniku prepravujte v príručnej batožine, aby ste ich mali vždy pri sebe. Ak sa ich rozhodneme dať do odbavenej batožiny, riskujeme ich stratu, poškodenie alebo krádež.

Lekárske výrobky

Opatrní musíme byť aj pri cestovaní s liekmi. Väčšina liekov sa dá síce prevážať, ale oplatí sa ich mať v originálnom balení a mať recept alebo potvrdenie od lekára. Niektoré lieky môžu byť v rôznych krajinách zakázané, preto sa oplatí vopred si overiť colné predpisy.

Pravidlá niektorých leteckých spoločností sú veľmi obmedzujúce a jedlo si nemôžete pribaliť ani do príručnej batožiny.
Foto: shutterstock/hedgehog94

Potraviny

V neposlednom rade sú kategóriou potravinárske výrobky. Mnohé krajiny majú prísne predpisy týkajúce sa dovozu potravín. Mäso, mliečne výrobky, ovocie alebo zelenina môžu byť zakázané. Aj keď sú na Slovensku legálne, v cieľovej krajine môžu byť skonfiškované a hrozí nám pokuta.

Hoci balenie odbavenej batožiny vyzerá ako jednoduchá záležitosť, oplatí sa jej venovať trochu pozornosti. Dodržiavanie pravidiel týkajúcich sa prepravy vecí nám nielen pomôže vyhnúť sa problémom na letisku, ale zabezpečí aj bezpečnú a pokojnú cestu. Pred cestou sa oplatí oboznámiť sa s predpismi konkrétnej leteckej spoločnosti a krajiny, do ktorej cestujete, aby vaša dovolenka začala bez zbytočných stresov a prekvapení.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nelíčte sa do lietadla. Vyhnete sa tak nepríjemným následkom. „Jedna z najhorších vecí“

Talizmany, menu reštaurácií, exotické fotografie. Takto podvádzajú Slovákov na dovolenke

The post Pribalili ste si na dovolenku jednu z týchto vecí? Radšej ich hneď vyhoďte z kufra! appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie