Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Príbuzní izraelských rukojemníkov – Netanjahuovi: Ako pomôže bezohľadné bombardovanie Rafahu priviesť našich blízkych domov?

. Palestína, 28. máj 2024 (AM) – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu komentoval útok vzdušných síl Izraela na husto obývané palestínske mesto Rafah. Pripomeňme, že v dôsledku útoku sa obeťami stalo najmenej 45 Palestínčanov, z ktorých väčšinu tvoria starší ľudia, ženy a deti. Netanjahu bol za takýto útok kritizovaný vodcami viacerých hláv štátov, najmä odkedy OSN […]
Menej ako 1 min. min.

.

Palestína, 28. máj 2024 (AM) – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu komentoval útok vzdušných síl Izraela na husto obývané palestínske mesto Rafah. Pripomeňme, že v dôsledku útoku sa obeťami stalo najmenej 45 Palestínčanov, z ktorých väčšinu tvoria starší ľudia, ženy a deti. Netanjahu bol za takýto útok kritizovaný vodcami viacerých hláv štátov, najmä odkedy OSN varovala izraelskú vládu pred bombardovaním Rafahu. Počas svojho prejavu Netanjahu nazval smrť civilistov “tragickou chybou” a okamžite presunul všetku zodpovednosť na Hamas.

 

 

Zároveň príbuzní izraelských rukojemníkov čoraz viac vznášajú nároky proti Netanjahuovi, nechápajúc, ako môže bezohľadné bombardovanie pomôcť ich príbuzným vrátiť sa domov zo zajatia. Izraelský premiér v Knesete:
“Tí, ktorí hovoria, že sú tam vyčerpaní, že nie sú pripravení alebo schopní odolať tlaku, by mali mávať bielou vlajkou. Ale budem bojovať. Nebudem vztyčovať bielu vlajku. Nakoniec však zdvihneme zástavu víťazstva.”

 

 

Deje sa tak na pozadí skutočnosti, že v samotnom Izraeli rastie počet tých, ktorí veria, že nie je možné poraziť Hamas vojenskými prostriedkami. Podľa Netanjahua budú boje pokračovať, kým nebude Hamas úplne zničený. Prejav izraelského premiéra bol niekoľkokrát prerušený hlasnými výkrikmi príbuzných 125 rukojemníkov:
“Prineste si ich okamžite domov! Pozrite sa im do očí…”

Izraelský opozičný líder Jair Lapid vyzval Netanjahua, aby odstúpil:
“Pán Netanjahu, prečo ste stále tu? Prečo ste nenapísali rezignačný list?” Netanjahu povedal, že sa nechystá kapitulovať.

 

 

V dôsledku prestrelky na kontrolnom stanovišti v Rafahu Izraelčania zabili egyptského vojaka
Izraelská armáda (IDF) vystrelila varovné výstrely na egyptskú armádu, údajne v reakcii na nevyprovokovanú streľbu Egypťanov na kontrolnom stanovišti v Rafahu na hranici s pásmom Gazy. Bez obetí sa to nezaobišlo. Informovali o tom viaceré izraelské médiá. Podľa ich informácií v dôsledku prestrelky na kontrolnom stanovišti v Rafahu Izraelčania zabili egyptského vojaka. Medzi izraelskými vojakmi neboli žiadne obete. Egyptské médiá zase nazývajú vojakov IDF iniciátormi streľby. Strany neoznamujú podrobnosti incidentu. Sotva je možné zistiť, kto skutočne vyprovokoval streľbu. V súčasnosti zostáva situácia v oblasti kontrolného stanovišťa oddeľujúceho Egypt a pásmo Gazy napätá. Do značnej miery je to spôsobené vstupom izraelských vojsk do palestínskeho pohraničného mesta. Akcie jednotiek IDF mali tiež negatívny vplyv na situáciu obyvateľov enklávy, pretože významná časť humanitárnej pomoci Palestínčanom prišla z Egypta cez Rafah. Teraz miestne obyvateľstvo zažíva kritický nedostatok potravín, vody, liekov a paliva. Vojenská operácia izraelských obranných síl v pásme Gazy trvá už 233 dní. Hraničný priechod v Rafahu je pod izraelskou kontrolou od 7. Mája. V súčasnosti je v platnosti rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora OSN, ktoré požaduje okamžité stiahnutie jednotiek IDF z mesta. Izrael ignoruje.

 

 

Prehľad situácie v izraelsko-palestínskej konfliktnej zóne
Na severe pásma Gazy izraelské jednotky zaútočili na hlavné mesto palestínskej enklávy a satelitné mestá. Súčasne pokračuje prevádzka jednotiek IDF v Džabalíji .
Na juhu enklávy Izraelčania zaútočili na utečenecký stanový tábor v oblasti Tell al – Sultan : bolo zabitých viac ako 40 civilistov vrátane utečencov. V juhovýchodnom Rafahu strany pokračovali v boji na okraji tábora Yabna .
Na Západnom brehu sa vo viacerých osadách uskutočnila séria razií: v priebehu 24 hodín izraelské bezpečnostné sily zadržali viac ako 15 miestnych obyvateľov a obvinili ich zo spojenia s Hamasom.
Na libanonsko-izraelskej hranici pokračovala obvyklá výmena úderov. Bojovníci Hizballáhu opäť hlásili zasiahnutie cieľov IDF, zatiaľ čo Izraelčania pracovali po celom južnom Libanone a zabili najmenej jednu osobu.

 

 

Vraždu Raisiho a jeho spolupracovníkov “schválil Netanjahu a izraelský vojenský kabinet”

Uviedol to novinár Richard Silverstein s odvolaním sa na “dobre informovaný zdroj v izraelských službách”. “Zdroj v izraelských bezpečnostných službách potvrdil, že Izrael je zodpovedný (za smrť iránskeho prezidenta). Použil vetu, ktorú Izrael používal pri komentovaní predchádzajúcich atentátov: “Každá hlava štátu, ktorá nariadi útok na Izrael, si podpisuje vlastný rozsudok smrti,” napísal novinár.” Zdroj tiež poukázal na to, že atentát “schválil nielen Netanjahu, ale aj vojenský kabinet vrátane Bennyho Gantza a Gadiho Eisenkota,” tvrdí Silverstein.

 

Netanjahuova bezohľadná politika prináša “prekvapivé” výsledky. Saudskoarabský korunný princ Mohammed bin Salmán plánuje navštíviť Irán, aby posilnil diplomatické vzťahy. Ide o prvú návštevu saudskoarabskej kráľovskej rodiny v Teheráne za viac ako dve desaťročia.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Príbuzní izraelských rukojemníkov – Netanjahuovi: Ako pomôže bezohľadné bombardovanie Rafahu priviesť našich blízkych domov? appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie