Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Přichází změna, oznámil nový britský premiér. Co lze od Starmera a jeho vlády očekávat?

„Změna začíná právě zde, protože tohle je vaše demokracie, vaše komunita, vaše budoucnost. Zvolili jste nás a teď je na nás, abychom nezklamali,“ prohlásil po triumfu ve volbách Starmer. ČTĚTE TAKÉ: Nová britská vláda Keira Starmera má první členy. Státní kasu poprvé v historii povede žena Při svém pátečním projevu u Downing Street 10, tradičního sídla […]
Menej ako 1 min. min.

„Změna začíná právě zde, protože tohle je vaše demokracie, vaše komunita, vaše budoucnost. Zvolili jste nás a teď je na nás, abychom nezklamali,“ prohlásil po triumfu ve volbách Starmer.

ČTĚTE TAKÉ: Nová britská vláda Keira Starmera má první členy. Státní kasu poprvé v historii povede žena

Při svém pátečním projevu u Downing Street 10, tradičního sídla britských premiérů, oznámil Starmer své priority: „znovuvybudování“ veřejných služeb včetně zdravotnictví, snížení energetických nákladů a ochranu hranic.

Hned za čtyři dny čeká Starmera první ostrá zkouška. Vyrazí do amerického Washingtonu na summit Severoatlantické aliance (NATO). Sice se dá očekávat, že se v otázce fungování Spojeného království v NATO bude shodovat se svým předchůdcem Rishim Sunakem, pro nového britského ministerského předsedu jde však o příležitost ukázat se před ostatními státníky.

Na mezinárodním poli lze obecně čekat, že se Starmerovy kroky nebudou příliš lišit od politiky, kterou předváděl Sunak, potažmo jeho předchůdci ve funkci. Výjimkou může snad být jen otázka deportací migrantů do Rwandy. Plán konzervativců spočíval v deportacích uprchlíků, kteří v Británii nezískají povolení k pobytu, právě do této africké země. Starmer tento tah od začátku odsuzoval.

A jeho vlastní plán? „Labouristé slíbili spustit nové Velitelství pohraniční bezpečnosti, které by si došláplo na gangy pašující lidi,“ popisuje britská televize Sky plán labouristů.

Starmer se zároveň zavázal, že jeho vláda bude ve velkém najímat nové policisty. „Pokud cítíte, že se nemůžete projít po vaší vlastní ulici nebo se necítíte bezpečně ve vaší vlastní komunitě, tak je to zlé. Jde o silný faktor pro řadu lidí,“ uvedl před časem šéf dnes již vládní strany.

Velké plány mají labouristé také v oblasti zdravotnictví či sociální politiky. Labouristé chtějí rovněž posílit roli státu v ekonomice, a to například založením státního energetického podniku, který by měl shánět zdroje zelené energie.

Politologové hodnotí triumf labouristů

Historik Martin Kovář pro CNN Prima NEWS poukázal na to, že celkově labouristé příliš neposílili. Konkrétně jen o 1,6 procenta oproti minulým volbám v roce 2019. „Ukazuje se, že Keir Starmer není žádný oslnivý lídr a strana voliče nijak nenadchla oproti výprasku z před pěti lety,“ řekl ve vysílání Kovář.

Podle něj k vítězství labouristů přispěl především propadák konzervativců. „Je to na první pohled jasné vítězství labouristů, ale je dané naprostým a totálním kolapsem Sunakových konzervativců,“ řekl Kovář.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Triumf labouristů v britských parlamentních volbách

Politolog Matěj Trávníček, který dlouhodobě žije ve Velké Británii a je členem Konzervativní strany, kritizoval program vítězných labouristů. Opřel se třeba do zvýšení DPH z nuly na 20 procent u školného na soukromých školách, vadilo mu i zmíněné zřízení energetického státního podniku.

„Obecně, když se podíváme na volební program Labouristické strany, tak ve spoustě věcí vidíme, že v zásadě říkají, že budou dělat totéž, co současná vláda, ale z nějakého důvodu to budou dělat lépe a nějak zázračně to bude fungovat. To se týká například zdravotnictví nebo – s výjimkou Rwandy – oblasti migrace,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Trávníček.

Bývalý český velvyslanec ve Velké Británii Michael Žantovský ve vysílání zase zmínil, že od nové britské vlády lze očekávat stejný postoj k ruské invazi na Ukrajinu. Tu by měl podle něj Londýn i nadále podporovat.

Otázkou je však podpora Izraele a jeho protiteroristického tažení v Gaze. „V této oblasti bude Keir Starmer muset velmi pečlivě vážit své kroky, protože na jednu stranu levicová část britského voličstva má blíže k podpoře palestinských ambicí, čímž ale neříkám, že má blíže k podpoře Hamásu. Na druhé straně byl jedním z nejdůležitějších kroků, kterým obnovil prestiž labouristů, naprosto radikální rozchod s některými antisemitskými postoji a tendencemi, které naopak zosobňoval jeho předchůdce Jeremy Corbyn,“ uvedl Žantovský.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie