Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pridajte túto zoštíhľujúcu zložku do svojich raňajok. Brucho zmizne raz-dva a váha poletí dolu

14.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Miss Ty). Stojí len pár eúr, pomáha pri chudnutí a poskytuje celý rad živín na reguláciu našich čriev. Tento obľúbený nápoj má široké využitie. Prečo nezvážiť jeho zaradenie do svojho jedálnička? Prečo nezvážiť jeho zaradenie do svojho jedálnička?Foto: shutterstock/Miss Ty Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa, preto je vhodné obohatiť […]
3 min.

14.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Miss Ty).

Stojí len pár eúr, pomáha pri chudnutí a poskytuje celý rad živín na reguláciu našich čriev. Tento obľúbený nápoj má široké využitie. Prečo nezvážiť jeho zaradenie do svojho jedálnička?

Prečo nezvážiť jeho zaradenie do svojho jedálnička?
Foto: shutterstock/Miss Ty

Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa, preto je vhodné obohatiť ich o výživné, zdravé a vysokoproteínové produkty. Jedným z nich je kefír, ktorý je vhodné piť ráno, keď telo pracuje na najvyššie obrátky.

Kefír a jeho výživová hodnota

Nie každý vie, že kefír môže pomôcť pri chudnutí, najmä vďaka vysokému obsahu bielkovín a probiotík. Tento fermentovaný mliečny nápoj je ideálny ako príloha k jedlu (alebo ako tekutá desiata medzi jedlami) pre tých, ktorí držia redukčnú diétu.

Kefír je bohatý na prvky ako horčík, fosfor, vápnik a draslík, ako aj na vitamíny A B a D. Tieto zložky podporujú metabolické procesy v tele a kontrolujú hladinu našej chuti do jedla. Kľúčovým „posilňovačom“ spaľovania kalórií sú však probiotiká, ktoré sú hlavnou zložkou kefíru. Prečo? Predovšetkým sú prospešné pre činnosť čriev.

Nie každý vie, že kefír môže pomôcť pri chudnutí, najmä vďaka vysokému obsahu bielkovín a probiotík.
Foto: shutterstock/Sea Wave

Probiotiká prispievajú k lepšiemu vstrebávaniu živín a zlepšujú tráviaci proces. Okrem toho sa starajú o črevnú mikroflóru, ktorá priamo ovplyvňuje proces látkovej výmeny, kontrolu hmotnosti, napomáha tráveniu a zabraňuje nadúvaniu a zápche. Dokážu tiež znížiť zápal vyskytujúci sa v našom tele. Probiotiká tiež zabraňujú vzniku obezity a metabolických ochorení, čo potvrdil aj výskum.

Ďalšou dôležitou zložkou kefíru sú bielkoviny, ktoré tiež pomáhajú pri chudnutí. Bielkoviny sú kľúčovým faktorom v procese rastu svalovej hmoty, preto by nemali chýbať v jedálničku, najmä v jedálničku človeka, ktorý pravidelne športuje. Bielkoviny tiež pomáhajú zvyšovať pocit sýtosti, takže môžeme obmedziť množstvo prijatých kalórií a nemáme chuť na nezdravé občerstvenie medzi jedlami. Okrem toho sú bielkoviny v kefíre pre človeka ľahko stráviteľné a sú bohaté na dôležité aminokyseliny.

Bielkoviny sú kľúčovým faktorom v procese rastu svalovej hmoty, preto by nemali chýbať v jedálničku.
Foto: shutterstock/puhhha

Ako zaradiť kefír do svojho jedálnička?

Najjednoduchším spôsobom je jednoducho vypiť pohár kefíru medzi jedlami alebo ako doplnok k jedlám. Do svojho jedálnička ho však môžeme zaradiť rôznymi spôsobmi.

Kefír ako príloha k raňajkám. Ak na raňajky jeme ovsené vločky alebo omeletu s bielkovinami, môžeme namiesto mlieka alebo jogurtu pridať kefír.

Kefír ako dresing do šalátov a iných jedál. Namiesto prírodného jogurtu alebo smotany použijeme kefír ako základ dresingu. Takýto ľahký a výživný dresing sa výborne hodí do všetkých druhov šalátov a s pridaním čerstvých byliniek, trochy korenia a soli a citrónovej šťavy z neho vytvoríme chutnú prílohu.

Kefír ako základ pre chladené nápoje. Jednoducho si pripravte chladenie podľa tradičného receptu a namiesto cmaru a jogurtu použite kefír ako zdroj bielkovín.

Kefír ako základ smoothies a koktailov. Je to veľmi jednoduché. Naše obľúbené ranné smoothie z jahôd, čučoriedok, banánov alebo manga zmiešame s kefírom a získame chutný, sýty a výživný nápoj.

Kefír je zdravý, ale nie pre každého. Kto by sa mu mal vyhnúť?

Pred zaradením kefíru do nášho jedálnička by sme sa však mali uistiť, že ho určite môžeme konzumovať. Kefíru by sa mali vyhnúť predovšetkým ľudia s intoleranciou laktózy (môžete si vybrať aj kefír bez laktózy) a tí, ktorí sú alergickí na niektorú z jeho zložiek. Kontraindikáciou pitia kefíru môže byť aj citlivosť tráviaceho systému.

Pitiu kefíru by mala predchádzať lekárska konzultácia.
Foto: shutterstock/Blue Planet Studio

Tehotné ženy by sa mali o konzumácii kefíru poradiť so svojím lekárom. Pitiu kefíru malými deťmi by tiež mala predchádzať lekárska konzultácia. To isté platí aj pre ľudí, ktorí užívajú farmakoterapiu na cukrovku, hypertenziu alebo lieky na riedenie krvi – pretože zložky v kefíre môžu ovplyvniť účinok týchto prípravkov.

TIP: Je potrebné si uvedomiť, že proces chudnutia by mal byť prispôsobený našim schopnostiam. Na jeho hladký priebeh potrebujeme vyváženú stravu v kombinácii s našou obľúbenou fyzickou aktivitou – tieto dva faktory nemožno nahradiť pitím konkrétneho nápoja, napríklad kefíru, ani samotnou konzumáciou konkrétneho výrobku. Predtým, ako sa pustíme do redukčnej diéty, mali by sme sa poradiť aj so svojím lekárom, aby sme si vybrali pre nás tú najlepšiu možnosť a vyhli sa prípadným nedostatkom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Konzumujte v konkrétnom čase. Vaše črevá budú fungovať dokonale

Náhrady chleba rýchlo dokážu zázraky. Sú ako spaľovače tukov. Váha bude klesať

The post Pridajte túto zoštíhľujúcu zložku do svojich raňajok. Brucho zmizne raz-dva a váha poletí dolu appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie