Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

PRIESKUM: Kto nesie podiel viny za atentát na premiéra a kde má zakročiť štát?

www.slovanskenoviny.sk/rss Prieskum SANEP pre ta3 po atentáte na premiéra Na Slovensku sa ešte nič také nestalo. Atentát na predsedu vlády Roberta Fica síce otriasol Slovenskom, no atmosféra v spoločnosti je stále napätá. Politikom sa nepodarilo sadnúť si za okrúhly stôl a čakajú aj na krok médií. Agentúra SANEP pre televíziu ta3 zisťovala, aké sú nálady v spoločnosti […]
2 min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Prieskum SANEP pre ta3 po atentáte na premiéra

Na Slovensku sa ešte nič také nestalo. Atentát na predsedu vlády Roberta Fica síce otriasol Slovenskom, no atmosféra v spoločnosti je stále napätá. Politikom sa nepodarilo sadnúť si za okrúhly stôl a čakajú aj na krok médií. Agentúra SANEP pre televíziu ta3 zisťovala, aké sú nálady v spoločnosti po útoku.

Kto nesie podiel viny?

Viac ako 60 percent ľudí si myslí, že k spáchaniu atentátu najviac prispelo správanie a spôsob vyjadrovania opozičných politikov (61,6 %). Viac ako polovica je toho názoru, že za to sčasti môže organizovanie protivládnych demonštrácií (56,3 %) a podiel podľa prieskumu majú aj mainstreamové médiá (55,4 %).

Obr.1: agentúra SANEP pre ta3

53,7 percenta respondentov pripisuje podiel viny sociálnym médiám a správanie a spôsob vyjadrovania vládnych predstaviteľov označilo ako dôvod 37,6 percenta ľudí. Alternatívne médiá zvolilo 26,2 percenta opýtaných a 6,5 percenta ľudí označilo možnosť niečo iné.

Pretavuje sa nenávisť ďalej?

Agentúra SANEP zisťovala aj to, či nenávistné prejavy na sociálnych sieťach prispievajú k tlaku, ktorý by mohol vyústiť do podobného činu. Možnosť “určite áno” zvolilo viac ako 37 % opýtaných. Odpoveď “Skôr áno” označilo takmer 26,9 percenta ľudí.

Obr.2.: agentúra SANEP pre ta3

20,2 percenta odpovedalo “skôr nie” a 4,6 percenta si myslí, že “určite nie”. Na otázku nevedelo odpovedať 11,1 percenta respondentov.

Mal by štát viac zakročiť?

Podľa viac ako dvoch tretín obyvateľov by mal tiež štát razantnejšie postupovať proti prejavom neznášanlivosti a nenávisti na sociálnych sieťach (67,8 %).

Obr.3: agentúra SANEP pre ta3

Možnosť “skôr nie” označilo 15,7 percenta opýtaných a “určite nie” 8,9 percenta. Odpovedať nevedelo 7,6 percenta ľudí.

Kto reagoval najlepšie?

Agentúra sa Slovákov pýtala aj to, kto z predstaviteľov podľa nich zvládol komunikáciu s verejnosťou po atentáte čo najlepšie a prispieva k upokojeniu napätej situácie v spoločnosti.

V tomto smere si najlepšie viedol novozvolený prezident Peter Pellegrini, dosluhujúca prezidentka Zuzana Čaputová, minister vnútra Matuš Šutaj Eštok či minister obrany Robert Kaliňák.

Naopak, najmenej podľa respondentov prispieva k upokojeniu napätia predseda SNS Andrej Danko a šéf hnutia Slovensko Igor Matovič.

Obr.4.: agentúra SANEP pre ta3

Exkluzívny prieskum spoločnosti SANEP pre televíziu ta3 bol uskutočnený v dňoch 24. až 28. mája 2024 na vzorke 2 400 opýtaných.

skspravy.sk

Príspevok PRIESKUM: Kto nesie podiel viny za atentát na premiéra a kde má zakročiť štát? je zobrazený ako prvý na .

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie