Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prieskum preferencií: REPUBLIKA späť v parlamente. Koalícii by pomohla k ústavnej väčšine

Agentúra FOCUS pre reláciu Na telo pripravila najnovší prieskum preferencií politických strán. Výsledky prezentovala televízia Markíza v relácii Na telo a uverejnil ich spravodajský portál televízie tvnoviny.sk. Na čele sa drží Smer–SSD s 21,1 percentami. Oproti marcu však mierne klesol. Na druhom mieste ostáva opozičné Progresívne Slovensko s 19,7 percentami hlasov. Aj PS mierne oslabilo oproti poslednému […]
Menej ako 1 min. min.

Agentúra FOCUS pre reláciu Na telo pripravila najnovší prieskum preferencií politických strán. Výsledky prezentovala televízia Markíza v relácii Na telo a uverejnil ich spravodajský portál televízie tvnoviny.sk.

Na čele sa drží SmerSSD s 21,1 percentami. Oproti marcu však mierne klesol. Na druhom mieste ostáva opozičné Progresívne Slovensko s 19,7 percentami hlasov. Aj PS mierne oslabilo oproti poslednému meraniu. Trojicu najsilnejších uzatvára Hlas, ktorý by volilo rovných 18 percent. Im naopak preferencie stúpli.

Nasleduje strana SaS so siedmimi percentami. KDH by sa do parlamentu dostalo so 6,9 percentami hlasov.

Brány Národnej rady by prekročila aj REPUBLIKA s 5,5 percentami. Za nimi skončila SNS (5,3 percenta).

Koalíciu Slovensko, Kresťanská únia a Za ľudí by volilo 5,2 percenta opýtaných voličov. Na vstup do parlamentu by to nestačilo, pretože koalícia potrebuje sedem percent.

Pod päť percent by získali Aliancia (4,5 percenta). V marci by pritom Aliancia mala rovných päť percent. Nasledujú Demokrati (3,5 percenta), Sme rodina (2,9 percenta) aj Kotlebovci – ĽS Naše Slovensko (0,9 percenta).

Koalícia by vyskladala väčšinu

Agentúra prepočítala aj, koľko by mali jednotlivé strany kresiel v parlamente. Smer by mal 38, PS 36, Hlas 33, SaS 12, KDH 12, Republika by obsadila desať kresiel a SNS deväť.

Súčasná koalícia v zložení Smer, Hlas a SNS by mala 80 poslancov. Ak by sa k nim pridala aj Republika, mali by tesnú ústavnú väčšinu s 90 hlasmi.

Agentúra FOCUS pre reláciu NA TELO uskutočnila v dňoch 17.4. – 24.4.2024 prieskum verejnej mienky formou osobných rozhovorov. Výberovú vzorku tvorilo 1017 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu SR vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia.

Obr.: grafické vyjadrenie výsledkov prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza. Zdroj: tvnoviny.sk

Respondentom bola položená nasledujúca otázka: „Predstavte si, prosím, že by sa parlamentné voľby na Slovensku konali na budúci víkend. Zúčastnili by ste sa ich? Ak áno, ktorej strane alebo hnutiu by ste dali svoj hlas?“

Voliť by nšelo 16,7 percenta respondentov a 12,5 percenta odpovedalo „neviem“.

-red3-

Ilustračné foto: Pixabay/SKsprávy

28. apríl 2024    14:50

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie