Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prievidza: NAJVÄČŠIA REGIONÁLNA OSLAVA FOLKLÓRU – HORNONITRIANSKE FOLKLÓRNE SLÁVNOSTI. Folklór to je spev, tanec, tradície, zvyky, jednoducho súčasť našej histórie. A…

📢NAJVÄČŠIA REGIONÁLNA OSLAVA FOLKLÓRU – HORNONITRIANSKE FOLKLÓRNE SLÁVNOSTI. Folklór to je spev👩‍🎤, tanec💃🕺, tradície, zvyky, jednoducho súčasť našej histórie. Ak ste i vy jeho fanúšikmi, určite spozornejte. 38. Hornonitrianske folklórne slávnosti 11. – 15. jún 2024 v Prievidzi Na počiatku všetkého je zrodenie. Pri slove, vete, čine, je zrodením myšlienka, pri ľudskom pokolení, je zrodením […]
Menej ako 1 min. min.

📢NAJVÄČŠIA REGIONÁLNA OSLAVA FOLKLÓRU – HORNONITRIANSKE FOLKLÓRNE SLÁVNOSTI.

Folklór to je spev👩‍🎤, tanec💃🕺, tradície, zvyky, jednoducho súčasť našej histórie. Ak ste i vy jeho fanúšikmi, určite spozornejte.

38. Hornonitrianske folklórne slávnosti
11. – 15. jún 2024 v Prievidzi

Na počiatku všetkého je zrodenie. Pri slove, vete, čine, je zrodením myšlienka, pri ľudskom pokolení, je zrodením dieťa. Dieťa, ktoré preberá tradície svojich predkov a nesie ich ďalej do budúcnosti. S touto myšlienkou prichádza 38. ročník Hornonitrianskych folklórnych slávností. Téme dieťaťa je venovaná väčšina programov. HFS pozývajú všetkých návštevníkov vrátiť sa do detských čias a súčasným deťom chcú ukázať skrytý poklad našich spomienok.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi si pre vás pripravilo 38. ročník Hornonitrianskych folklórnych slávností. Hlavný program sa uskutočnil dnes v centre Prievidze na Námestí slobody. Tento veľkorysý priestor ponúka možnosť prezentovať sa ľudovým remeselníkom a folkloristom z celého regiónu hornej Nitry.

🥳 Hlavný program 38. ročníka Hornonitrianskych folklórnych slávností, sa koná uz dnes v sobotu 15. júna 2024 súbežne v Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi a na Námestí slobody v Prievidzi ako celodenné podujatie. O 10.00 h v RKC Prievidza začala remeselná dielňa Handrárska píšťalka, na ktorej sa účastníci dozvedeli o jej histórii a vyskúšali si jej výrobu. Na Námestí slobody sa o 13.00 h predstavili zahraničný hostia slovácky súbor Vonica zo Zlína, ktorý patrí k najstarším folklórnym zoskupeniam na Morave. Po nich vystúpili členovia Klubu slovenského folklóru Mestečko z Leopoldova.
🟢 O 14.00 h nasledovalo slávnostné otvorenie festivalu. Môžeme sa ešte tešiť na vystúpenie detských folklórnych súborov a detských ľudových hudieb s názvom Veselože. Predstavia sa DFS Malý Vtáčnik, Malá Lubená, Malá Sielnica, Malá Rokôška, Barka, Sýkorky, Studnička a hosť programu Hájenka z Bratislavy.
🟢 O 16.00 h bude pódium patriť programu Gajdy a píšťalky, v ktorom sa predstavia muzikanti z Oravskej Polhory pod vedením Drahoša Daloša.
🟢 O 16.30 h sa v program folklórnych skupín hornej Nitry s názvom Dieťa – radosť i starosť predstavia: Bazalička z Ráztočna, Bukovec z Diviak nad Nitricou, Hájiček z Chrenoveca-Brusna, Košarinka z Temeša, Košovan z Kanianky, Marinka z Novák, Lubená z Poluvsia, Rokôška z Nitrianskeho Rudna, Sielnica z Lazian, Vrchárka z Čavoja, FS Senior Vtáčnik z Prievidze, Daniel Kubizna, Karolína Hájičková, DFS Malá Lubená, DFS Malý Vtáčnik.
🟢 Na 19.00 h bude pripravený program hosťujúcej Ženskej speváckej skupiny Marína
zo Zvolena, ktorá prinesie piesne z okolia Zvolenskej Slatiny, Očovej a Detvy. Súčasťou vystúpenia bude aj škola spevu s Andreou Jágerovou.
🟢 Medailón je v tomto ročníku slávností venovaný 40. výročiu založenia folklórnej skupiny Lubená z Poluvsia so začiatkom o 20.00 h.
☝️ Hlavným hosťom slávností bude Folklórny súbor Urpín z Banskej Bystrice, ktorý vo svojom programe o 21.00 h predstaví najmä tance z Horehronia, Čierneho Balogu a Podpoľania.

Súčasťou 38. ročníka Hornonitrianskych folklórnych slávností bude remeselný jarmok spojený s tvorivými dielňami a tradičná kuchyňa hornej Nitry.

🌸 Príďte na festival, ktorý ponúka bohatstvo našej minulosti, silného ducha súčasnosti a inšpiráciou pre našu budúcnosť.

ℹ️ Hlavný organizátor: Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja
Hlavný partner: Fond na podporu umenia
Spoluorganizátori: Mesto Prievidza, Hornonitrianske múzeum v Prievidzi, Združenie miest a obcí hornej Nitry, Kultúrne a spoločenské stredisko v Prievidzi, K-2000.
Podujatie podporili: Mesto Prievidza v sume 2 515 €, Trenčiansky samosprávny kraj, z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, Združenie miest a obcí hornej Nitry, Medex Malinová, COOP Jednota, MECOM, Dobrota a.s., Mgr. Martina Richter, DiS.art,
manažérka kultúry pre folklór, RKC v Prievidzi.







Zdroj: Mesto Prievidza

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie