Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Přijít do úřadu až po obědě? Novela o pracovní době prošla v tichosti Senátem, opozice zuří

Do práce až ve dvanáct – i tak by mohl díky novele zákoníku práce vypadat běžný pracovní den každého zaměstnance. „Je to jedno z opatření, jak snížit byrokratickou zátěž a zároveň umožnit zaměstnavatelům a zaměstnancům, tam kde je důvěra, aby si mohl pracovní dobu určovat zaměstnanec,“ sdělil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). […]
Menej ako 1 min. min.

Do práce až ve dvanáct – i tak by mohl díky novele zákoníku práce vypadat běžný pracovní den každého zaměstnance. „Je to jedno z opatření, jak snížit byrokratickou zátěž a zároveň umožnit zaměstnavatelům a zaměstnancům, tam kde je důvěra, aby si mohl pracovní dobu určovat zaměstnanec,“ sdělil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bartošova digitalizace je reputační problém pro Piráty, tvrdí Kubáček. Připustil i rezignaci

Problém je v tom, že se bod do novely dostal pozměňovacím návrhem a neprošel tedy patřičnými sněmovními výbory a připomínkami. A ve čtvrtek už dokonce novelu posvětil Senát.

Opozici to rozzlobilo. „Je to neschopnost této vlády, která vždy přijde s novou změnou. Je to papežštější než papež. Potom to dopadá tak, že nedomyslí zásadní věci, které by v tom připomínkovém řízení domyšleny byly,“ uvedl poslanec Aleš Juchelka (ANO). „V některých profesích je to absolutně nemožné. Problémy to může způsobit i v administrativních pozicích, protože i tam je zaměstnavatel zvyklý na provoz,“ zdůraznila poslankyně Karla Maříková (SPD).

V praxi by to vypadalo asi takto – bez problémů by si mohli pracovní dobu určit třeba uklízečky, úředníci nebo IT pracovníci. Problém by mohl nastat u strážců zákona, hasičů nebo lékařů a zdravotních sester. Ti musí být neustále připraveni zasáhnout podle rozpisu služeb. „Nejsou dotaženy třeba pracovní cesty, kde a kdy by ta směna začínala. A může jít i o účelovost – co kdyby se stal pracovní úraz. Může dojít ke zpětnému rozložení pracovní doby,“ upozornil místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jiří Vaňásek.

Expert na ústavní právo Ondřej Preuss upozorňuje, že si zaměstnanec bude moci určit pracovní dobu pouze po písemné domluvě se zaměstnavatelem. I tak prý ale mohou obě strany narazit. „Domnívám se, že se tam mohou objevit nedostatky. Třeba zneužívání z jedné nebo ze druhé strany. Sjednotit úpravu, aby vyhovovala všem aspektům, je velmi obtížné,“ uvedl Preuss. Novela by mohla platit už od příštího měsíce, pokud ji ještě v červenci stihne podepsat prezident.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pochybnosti kolem korespondenční volby. Některým senátorům vadí možnost změnit názor

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie