Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prilákajte do svojej záhrady užitočný hmyz a motýle! Bezodkladne si zasaďte do záhonov tieto rastliny

Prebúdzajúca sa príroda nám zlepšuje náladu a len skúsení záhradkári vedia, že je len otázkou času, kedy sa na záhonoch objavia prvý návštevníci. Ak sa pýtate, aké rastliny ich spoľahlivo prilákajú a prinesú nám len úžitok, nikam neodchádzajte. Aký hmyz je užitočný v záhrade? Skutočný raj a bujne kvitnúce záhony sa nevytvoria samy a vyžaduje […]
Menej ako 1 min. min.

Prebúdzajúca sa príroda nám zlepšuje náladu a len skúsení záhradkári vedia, že je len otázkou času, kedy sa na záhonoch objavia prvý návštevníci.

Ak sa pýtate, aké rastliny ich spoľahlivo prilákajú a prinesú nám len úžitok, nikam neodchádzajte. Aký hmyz je užitočný v záhrade?

Skutočný raj a bujne kvitnúce záhony sa nevytvoria samy a vyžaduje si to prácu, trpezlivosť a pomoc malých lietajúcich kamarátov.

Pre väčšinu ľudí hmyz znamená problémy, ale tie sú obzvlášť užitočné a rýchlo vám vrátia priazeň za pozvanie na vaše kvetinové záhony.

Aké rastliny ich najviac ovplyvňujú? Takto ich efektívne prichytíte na celú sezónu.

Aký hmyz je užitočný?

Matka príroda vytvorila užitočný hmyz, aby sme s ním vedeli spolupracovať a vedeli ho rozlíšiť od tých, ktoré škodia našim rastlinám.

Najmä začínajúci záhradkári s tým majú obrovský problém a pritom stačí iba vybrať určité druhy kvetov, ktoré umožnia hmyzu sa na pozemku usadiť.

Hmyz, ktorý najviac potrebujeme, nie sú len včely , ale aj motýle, mucháriky, chrobáky, kobylky a lienky.

Vďaka nim bude záhrada živá na celú sezónu a rastliny budú rásť ako šialené bez invázie chorôb či škodcov.

Málokto si pamätá, že bez užitočného hmyzu by sme neboli my a ich populácia z roka na rok dramaticky klesá.

V dôsledku toho by sme im mali pomôcť prežiť a poskytnúť im bezpečný domov v podobe rastlín, ktoré im zabezpečia prežitie.

Včely po stáročia poskytovali ľuďom nielen med, ale aj opeľovali kvety, ktoré potom prinášali ovocie, priadka morušová zase materiál na výrobu odevov a  lienky likvidovali  vošky.

Z týchto dôvodov stojí za to prehodnotiť svoje sadenice na jar a určite nájsť miesto pre hmyz vo svojom záhradkárskom živote.

Aké rastliny priťahujú hmyz?

Výsev medonosných rastlín, ale aj zmesí poľných kvetov, je jedným z najlepších nápadov, ktorý nebude vyžadovať veľa práce.

Na záhradnej lúke by nemali chýbať maky, púpavy, sedmokrásky, ale aj hrachor, ktorý na záhradu priláka užitočný hmyz.

Vybrať si môžete aj rastliny s jednohlavými kvetmi, ktoré živočíchom výrazne uľahčia prístup k nektáru, výbornou voľbou sú slnečnice a macešky.

Do skupiny rastlín, ktoré poskytujú potravu a úkryt užitočnému hmyzu patria aj prvosienky, lomikameň, pohánka a echia, ale aj jazmín hviezdicový.

Keď sa užitočný hmyz zabýva v záhrade, oplatí sa preň pripraviť úkryt, teda hotely, ktoré sú čoraz módnejšie a dostupné v mnohých obchodoch.

Môžete si ich vyrobiť aj sami z kúskov bambusu, dreva či kôry.

Druhou vecou, o ktorú by ste sa mali postarať, je poskytnúť hmyzu prístup k vode, a to je najlepšie urobiť vo forme plytkej napájačky vyloženej kameňmi.

Vďaka tomu sa užitočný hmyz udrží vo vašej záhrade veľmi dlho.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!

Zdroj FOTO | www.freepik.com

The post Prilákajte do svojej záhrady užitočný hmyz a motýle! Bezodkladne si zasaďte do záhonov tieto rastliny appeared first on Šikovník.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie