Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Primátor mesta ocenil Detské osobnosti 2024

V utorok 25. júna 2024 sa v sobášnej sieni Mestského úradu v Trenčíne konalo slávnostné vyhlásenie Detských osobností mesta Trenčín za rok 2024. Z rúk primátora Richarda Rybníčka si titul Detská osobnosť prevzalo 20 jednotlivcov a 6 kolektívov. V kategórii predmetových olympiád boli ocenení: Júlia Nemečková, deviatačka zo Základnej školy na Veľkomoravskej ulici, sa zúčastnila biologickej olympiády v oblasti […]
Menej ako 1 min. min.

V utorok 25. júna 2024 sa v sobášnej sieni Mestského úradu v Trenčíne konalo slávnostné vyhlásenie Detských osobností mesta Trenčín za rok 2024. Z rúk primátora Richarda Rybníčka si titul Detská osobnosť prevzalo 20 jednotlivcov a 6 kolektívov.

V kategórii predmetových olympiád boli ocenení:

Júlia Nemečková, deviatačka zo Základnej školy na Veľkomoravskej ulici, sa zúčastnila biologickej olympiády v oblasti geológia, kde dva razy skončila v krajskom kole na 2. mieste, a po tretíkrát sa jej podarilo získať 1. miesto a prebojovať sa do celoslovenského kola, kde obsadila krásne 6. miesto. Okrem biológie má obľúbené aj ďalšie prírodné vedy ako je chémia či fyzika. Túto oblasť záujmu u nej vyvažuje talent a cit pre umenie, najmä hudobné a výtvarné. Okrem biologickej olympiády sa v tomto školskom roku zúčastnila aj olympiády zo slovenského jazyka a matematiky. Je aj veľkou milovníčkou literatúry.

Lilly Králová, žiačka 9. ročníka Základnej školy na Východnej ulici, ktorá reprezentovala svoju školu v krajskom kole olympiády v anglickom jazyku. Zožala úspech a v kategórii 1C sa umiestnila na 1. mieste. Jej práca a snaha jej priniesli ovocie aj v celoslovenskom kole, kde obsadila 6. miesto vo svojej kategórii. Lilly je aj vášnivou čitateľkou, nerobí jej najmenší problém čítať knihy v origináli. Je to aktívne, pozorné a cieľavedomé dievča, ktoré zdravo ide za svojimi ambíciami. Ocenenie za ňu prevzala Mgr. Silvia Holúbek Šalkovská.

Adam Kováč, žiak 8. ročníka pre mimoriadne nadané deti ZŠ, Kubranská, je úspešný v matematických súťažiach: v Matematickej olympiáde a  Pytagoriáde. V celoslovenskom kole Logickej olympiády sa umiestnil na 8. mieste. Vo svojej kategórii je druhým najlepším hráčom biliardu na Slovensku a aj tento rok sa kvalifikoval na Majstrovstvá Európy.

 

Kristina Strečanská, žiačka 7. ročníka, ZŠ na Bezručovej ulici, je mimoriadne talentovaná na osvojovanie si cudzích jazykov. K jej najvýraznejším úspechom patrí olympiáda v nemeckom jazyku, v ktorej tento školský rok na krajskom kole v silnej konkurencii obsadila krásne 2. miesto v kategórii 1C. Je cieľavedomá, zodpovedne pristupuje k plneniu povinností. Túžba po zlepšovaní sa z nej robí skvelú žiačku s výbornými vzdelávacími výsledkami. 

V kategórii športových súťaží boli ocenení:

Filip Kovalčík, žiak 9. ročníka ZŠ na Hodžovej ulici, je telom i dušou športovcom, ktorý na sebe neustále pracuje a zlepšuje sa. Hokej je pre neho športom číslo jedna. Svoje vlastnosti a zápal predviedol na zimných olympijských hrách v Južnej Kórei –  Winter Youth Olympic Games Gangwon 2024, ktoré sa konali v termíne od 19.1. do 1.2.2024, kde úspešne reprezentoval SR a mladých slovenských hokejistov. Športové kvality vie pretransformovať aj do florbalu či iných kolektívnych športov.

Nikola Sýkorová, ôsmačka zo ZŠ, Hodžova, sa venuje zápaseniu viac ako 4 roky. Na mnohých súťažiach obsadila popredné priečky. Jej izbu tak zdobia mnohé trofeje, medaily a diplomy. V tomto roku na Majstrovstvách Slovenskej republiky v zápasení voľným štýlom získala 1. miesto v kategórii U 15. Okrem zápasenia sa venuje aj bicyklovaniu.

Elisa Forróová, žiačka 8.ročníka ZŠ, Hodžova je majsterkou Slovenska vo fitness detí v kategóriách individuálna aj skupinová zostava. Súčasne je aj majsterkou sveta v kategórii skupinová zostava. Vo všetkom, čo robí, sa snaží byť čo najlepšia. A nezáleží na tom či ide o školské povinnosti, alebo o súťaže na vrcholovej úrovni. V protiklade k svojmu krehkému vzhľadu v sebe skrýva veľkú silu a ctižiadostivosť, ktoré sa ukážu vždy v ten správny čas. 

Dorota Azari zo Základnej školy na Ulici L. Novomeského pravidelne reprezentuje svoju školu a aj atletický klub Slávia Trenčín. Hoci tento rok v krajskom kole sa družstvu školy príliš nedarilo, ona bola prvá v behu na 60 m a tretia na 800 m. Je držiteľkou tohtoročného halového rekordu medzi staršími žiačkami na 300 m. Na Majstrovstvách SR sa umiestnila na 2. mieste v behu na 60 m. Na halových majstrovstvách SR starších žiačok na 1. mieste v behu na 300 m a na 2. mieste v behu na 60 m.

Romana Milčíková zo ZŠ na Ulici L. Novomeského sa od 7 rokov venuje karate. Táto 14-ročná dievčina, štartujúca za karate klub Ekonóm Trenčín, sa tento školský rok umiestnila na 3. mieste v Slovenskom pohári v kategórii KATA dorastenky a na 5. mieste na Majstrovstvách SR 2023. Zúčastnila sa medzinárodných súťaží Polish Open a Budapest Open a v júni ju čaká Svetový pohár v Chorvátsku.

Dominik Holý, deviatak zo ZŠ, Veľkomoravská, sa od detstva venuje atletike, kde už dosiahol množstvo úspechov. Zúčastňuje sa súťaží na Slovensku ale aj v Česku. V jeho výsledkových štatistikách za posledné roky vyčnieva prvé miesto na majstrovstvách Slovenska 2022 vo viacboji ml. žiakov a ml. žiačok v disciplíne päťboja.
Tento rok dominoval v krajskom kole atletiky žiakov v disciplíne beh na 60m a obsadil suverénne 1. miesto z 30 zúčastnených. Cenu za neho prevzal Mgr. Tomáš Nebus.

Martin Lichner, žiak 8.ročníka ZŠ, Veľkomoravská sa popri školských povinnostiach intenzívne venuje kartingu – čo je šport, ktorý zahŕňa preteky na malých motokárach na špeciálnych dráhach. S týmto športom začal pomerne neskoro, keď mal 12 rokov, napriek tomu dosahuje pozoruhodné výsledky. Martin sa pravidelne zúčastňuje na medzinárodných súťažiach po celej Európe a umiestňuje na popredných priečkach. V medzinárodnom kartingovom rebríčku FIA v kategórii Rotax Junior sa začiatkom júna 2024 nachádzal na 8. mieste (najlepšie umiestnenia zaznamenal na medzinárodných pretekoch v Belgicku – 13.m. a Španielsku – 10.m.).

Daniel Čahoj, žiak 4.ročníka ZŠ, Bezručova sa venuje atletike už takmer 5 rokov. Trénuje za atletický klub Slávia Trenčín. Tento školský rok sa zúčastnil Majstrovstiev Západoslovenského kraja a Majstrovstiev Slovenska. Pretekal v rôznych disciplínach – v behu cez prekážky, štafetovom a vytrvalostnom behu, v skoku do diaľky i mnohých ďalších. Na začiatku školského roka získal bronzovú medailu za sezónu 2023. V januári 2024 sa mu darilo vo vrhu guľou. Na Majstrovstvách Západoslovenského atletického zväzu v Bratislave získal zlatú medailu za najdlhší hod. Ako člen atletického družstva obhájil na pretekoch v Trenčíne a Piešťanoch strieborné medaily, v Trnave získal bronzovú medailu. Ocenenie prevzala za neho Mgr. Marcela Pipitová. 

Ocenené kolektívy v kategórii športové súťaže:

Kolektív bedmintonistiek, žiačok ZŠ, Dlhé Hony: Júlia Vojtíšková, Ella Eliášková a Simona Talčíková reprezentovali v školskom roku 2023/2024 Základnú školu Dlhé Hony na Majstrovstvách Slovenska v bedmintone žiakov základných škôl, kde vybojovali krásne 2. miesto. 

Kolektív žiakov hokejovej triedy zo ZŠ, Hodžova získal na Majstrovstvách SR starších žiakov v Martine (11.4.-13.4.) zlaté medaile a stal sa tak najúspešnejším hokejovým kolektívom HK Dukla Trenčín v sezóne 2023/2024. Na finálovom turnaji v Martine postupne odohrali 3 zápasy a všetky vyhrali. Hráči dostali pochvalu a uznanie od organizátorov Majstrovstiev starších žiakov SR a predstaviteľov SZĽH nielen za športovú stránku, ale za celkové výborné reprezentovanie klubu HK Dukla Trenčín, ZŠ, Hodžova ako aj mesta Trenčín.

Florbalový kolektív žiakov ZŠ, Hodžova po postupnom rozohrávaní sa v základnej skupine zvládli vyraďovacie zápasy a vo finále si jednoznačne poradili so zástupcom Žilinského kraja a víťazstvom získali titul Majstrov Slovenska vo florbale školských tímov. Zástupcovia ZŠ, Hodžova prevzali obe ocenenia.

Futbalový kolektív žiakov ZŠ na Ul. L. Novomeského zvíťazil v okresnom i krajskom kole Školského pohára SFZ chlapcov. Na celoslovenskom superfinále všetko vyhrali a stali sa Majstrami Slovenska. Školu vzorne reprezentovali: Pavlík Maxim, Azari Matúš, Bondra Ján, Cifranič Adam, Habánek Matyáš, Lutka Patrik, Ochránek Juraj, Sliva Lukáš, Števanka Tobias, Verchola Adam. V superfinále bol  vyhlásený najlepším hráčom celého turnaja Maxim Pavlík a traja chlapci – Adam Cifranič, Adam Verchola a Maxim Pavlík sa stali najlepšími strelcami turnaja.

Gymnastický kolektív žiačok ZŠ, UL. L. Novomeského Soňa Oborčoková, Natália Krištofová, Simona Žiaková, Victória Mikuš a Victória Hrušovská v gymnastickom štvorboji vyhrali okresné a regionálne kolo a postúpili do krajského kola. Dievčatám o vlások uniklo celoslovenské finále a skončili na krásnom 2. mieste.

V kategórii umeleckých súťaží ocenenie získali:

Adam Dovičic, žiak speváckej triedy Márie Švajdovej, DiS. art. v ZUŠ Karola Pádivého,  v tomto školskom roku absolvoval tri spevácke súťaže. Čestné uznanie získal na Medzinárodnej speváckej súťaži Rudolfa Petráka v Žiline a zlaté pásmo na súťažnej prehliadke mladých spevákov vo Vrútkach. Zúčastnil sa celoslovenskej speváckej súťaže Petra Dvorského v Košiciach, kde fantasticky uspel v konkurencií sedemnástich súťažiacich v jeho kategórií a okrem umiestnenia v zlatom pásme získal aj ocenenie laureát súťaže – absolútny víťaz. Jeho ďalšia cesta je nasmerovaná na Konzervatórium do Žiliny, kde v tomto roku úspešne vykonal prijímacie skúšky.

Matúš Kavalek, žiak husľovej triedy učiteľky Mgr. art. Kristíny Hlistovej, ArtD. v ZUŠ Karola Pádivého sa venuje hre na husliach od štyroch rokov. Základnú umeleckú školu Karola Pádivého navštevuje tretí rok. Súbežne je študentom v mimoriadnej forme na Konzervatóriu v Žiline. V tomto školskom roku získal umiestnenie v zlatom pásme a titul „Víťaz 5. kategórie“ v celoslovenskej súťaži v hre na husliach „Schneiderova Trnava“. Ako aktívny poslucháč sa tiež zúčastnil majstrovských kurzov v Žiline s názvom „Husľová dielňa“ pod vedením slovenského husľového virtuóza Dalibora Karvaya. Matúš školu opakovane úspešne reprezentuje na školských a mimoškolských podujatiach, pričom k jeho záľubám patrí okrem klasickej hudby aj folklór.

Alexandra Brlejová, žiačka 4. ročníka ZŠ, Dlhé Hony prejavuje svoj talent v umeleckom prednese. V školskom roku 2023/2024 získala 1. miesto v celoslovenskom kole recitačnej súťaže Timravina studnička a 3. miesto v krajskom kole prednese poézie Hviezdoslavov Kubín. Jej snom je stať sa herečkou. Svoju tvorivosť prezentuje aj v písaní vlastných básní a výrobe keramických výrobkov. Rada spieva a vo voľnom čase sa venuje karate a parkúru.

Tatiana Krajčovičová, ôsmačka zo ZŠ, Dlhé Hony v tomto školskom roku získala 1. miesto v krajskom kole Štúrov a Dubčekov rétorický Uhrovec s  postupom do celoslovenského kola Štúrov Zvolen, 1. miesto v okresnom kole v prednese poézie Hviezdoslavov Kubín, 3. miesto v okresnom kole Olympiády slovenského jazyka a 2. miesto v okresných kolách súťaží Olympiáda v matematike a Pytagoriáda.

Patrik Guniš, šiestak zo ZŠ Dlhé Hony, sa venuje tancu v detskom folklórnom súbore Kornička. V roku 2024 získal ako tanečník viacero ocenení. Vo folklórnej súťaži Šaffova ostroha – sólo tanečných párov – vyhral v krajskom kole zlaté pásmo. Nasledoval postup na celoslovenskú súťaž, kde skončil tiež v zlatom pásme a 7. júla 2024 bude ako víťaz Šaffovej ostrohy vystupovať na festivale Východná 2024, kde sa predvedie so svojím víťazným tancom. 

Manuel Glosík zo ZŠ, Dlhé Hony sa v tomto školskom roku stal víťazom okresného kola recitačnej súťaže Šaliansky Maťko, postúpil do krajského kola, kde porota ocenila jeho nenútenú prirodzenosť a rozprávačský talent. Umiestnil sa na 1. mieste a vybojoval si tým postup do celoslovenského kola v Šali.

Patrik Dibala, žiak 8. ročníka ZŠ, Veľkomoravská, vyniká v dejepisných olympiádach, študuje históriu národov a štátov, zaujíma sa aj o štúdium a vývoj cudzích jazykov. Zaujal porotu v súťaži SNP v Uhrovci, kde poetickým spôsobom opísal príbeh partizána Michala Hanáka. Svoju lásku k materinskému jazyku preukázal nielen vlastnou tvorbou, ale aj interpretáciou umeleckých básní v rámci prednesu poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín.

Emma Striežencová, žiačka 7. ročníka ZŠ, Veľkomoravská je víťazkou obvodných, okresných kôl v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín a rétoriky Štúrov a Dubčekov Uhrovec. Je tiež víťazkou krajského kola umeleckého prednesu slovenských povestí Šaliansky Maťko J.C. Hronského. Práve ona tento školský rok reprezentovala nielen Trenčín, ale i Trenčiansky kraj v Šali, kde sa konalo celonárodné kolo 29. ročníka tejto súťaže.

Ocenený kolektív v kategórii umelecké súťaže:

Detský spevácky zbor Vážky zo ZŠ, Dlhé Hony je jedným z mála  detských speváckych zborov na Slovensku, ktoré sa venujú zborovému spevu v rámci bežného záujmového krúžku. Vedúcou a dirigentkou zboru je PaedDr. Miroslava Kaliňáková. V zbore sa vystriedalo niekoľko klavírnych korepetítorov, od 2023 doteraz je korepetítorkou Mária Chovancová.

Zbor počas svojej existencie získal na celoštátnych a medzinárodných súťažiach niekoľkokrát zlaté a strieborné pásmo. Tento rok na krajskom kole to bolo zlaté pásmo a cena absolútneho víťaza s dvoma cenami poroty naviac a na celoštátnom kole v striebornom pásme 1. miesto. Tento školský rok sa zbor ešte zúčastní medzinárodnej súťaže speváckych zborov Voce magna.

Všetkým oceneným detským osobnostiam mesta Trenčín za školský rok 2023/2024 blahoželáme.

 

 

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie