Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Primátorská šibačka v Domove Jesienka v Šuranoch: Oživenie tradičných Veľkonočných obyčajov

Veľká noc je časom, kedy sa tradície a zvyky preplietajú a vytvárajú pestrú mozaiku kultúrnych prejavov. V meste Šurany a jeho okolí sa uchovávajú staré veľkonočné obyčaje, ktoré sú dôležitou súčasťou miestnej identity. Medzi tieto tradície patrí aj pondelňajšia oblievačka a šibačka, ktoré oživujú duch pohanských osláv príchodu jari a zároveň odrážajú kresťanské hodnoty spojené […]
Menej ako 1 min. min.

Veľká noc je časom, kedy sa tradície a zvyky preplietajú a vytvárajú pestrú mozaiku kultúrnych prejavov. V meste Šurany a jeho okolí sa uchovávajú staré veľkonočné obyčaje, ktoré sú dôležitou súčasťou miestnej identity.

Medzi tieto tradície patrí aj pondelňajšia oblievačka a šibačka, ktoré oživujú duch pohanských osláv príchodu jari a zároveň odrážajú kresťanské hodnoty spojené s Veľkou nocou.

Primátor Šurian, Marcel Filaga, je oddaný zachovávaniu týchto tradičných zvykov a obyčajov pre budúce generácie. „Som prívržencom veľkonočných zvykov a obyčajov a bol by som rád, keby sa tie najlepšie tradície posúvali aj do budúcnosti, aby ich niesli ďalej tí, ktorí prídu po nás,“ zdôraznil.

Ako informuje mesto Šurany, v snahe uctiť a zachovať tieto kultúrne dedičstvo, rozhodol sa primátor vyoblievať a vyšibať obyvateľky Domova Jesienka, zariadenia pôsobiaceho v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Šurany. Celý dom bol premenený na miesto sviatočnej atmosféry, s veľkonočnou výzdobou ožarujúcou celý areál.

Reakcie žien z Jesienky na primátorskú oblievačku a šibačku boli úprimné a teplé. „Postupne som sa stretol s každou dámou, prehodili sme zopár slov a spoločne sme sa zhodli na tom, že uctievanie tradícií patrí k tomu najlepšiemu, čo môžeme budúcim generáciám odovzdať. A k tomu symbolická oblievačka so šibačkou určite patria,“ povedal Marcel Filaga.

Je povznášajúce vidieť, ako sa starodávne zvyky a obyčaje prenášajú z generácie na generáciu, spojovaním minulosti s prítomnosťou a tvorbou súdržnosti v komunite. Primátorská šibačka v Domove Jesienka je príkladom toho, ako môže rešpektovanie tradícií posilniť puto medzi ľuďmi a obohatiť ich spoločenský život.

© Slovenský večerník/ilustračné foto

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie