Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prímerie na Blízkom východe je potrebné okamžite, tvrdia lídri deviatich južných štátov Únie

Lídri deviatich južných štátov Únie v rámci summitu na Cypre vyzývali na okamžité prímerie po prudkej eskalácii konfliktu medzi Izraelom a militantným hnutím Hizballáh v Libanone. Predstavitelia krajín zároveň odsúdili útoky na príslušníkov Dočasných síl OSN, ku ktorým došlo vo štvrtok a v piatok. Správa pochádza z agentúr Reuters a AFP. „Na pozadí konfliktu v Pásme […]
Menej ako 1 min. min.

Lídri deviatich južných štátov Únie v rámci summitu na Cypre vyzývali na okamžité prímerie po prudkej eskalácii konfliktu medzi Izraelom a militantným hnutím Hizballáh v Libanone. Predstavitelia krajín zároveň odsúdili útoky na príslušníkov Dočasných síl OSN, ku ktorým došlo vo štvrtok a v piatok. Správa pochádza z agentúr Reuters a AFP.

„Na pozadí konfliktu v Pásme Gazy vyjadrujeme hlboké znepokojenie z eskalácie vojenského konfliktu medzi Izraelom a Hizballáhom,“ uviedli lídri v spoločnom vyhlásení.

Izraelský úder zabil dvoch libanonských vojakov, oznámila armáda. Tí sa do bojov nezapájajú

Vyzvali tiež na okamžité zaslanie humanitárnej pomoci do Libanonu a prímerie na tzv. modrej línii. Ide o neoficiálnu demarkačnú čiaru, ktorú vytvorila OSN a za ktorú sa v roku 2000 mali stiahnuť izraelskí vojaci.

Španielsky premiér Pedro Sánchez v piatok žiadal aj „ukončenie všetkého násilia“ páchaného voči pracovníkom Dočasných síl OSN v Libanone. Reagoval tak na útok, pri ktorom utrpeli zranenia dve osoby z mierovej misie neďaleko izraelských hraníc.

„Toto je absolútne neprijateľné a žiadame o skoncovanie s násilím, ktoré sužuje mierové sily OSN,“ vyhlásil Sánchez.

„Veliteľstvo UNIFIL-u a dve talianske základne zasiahla streľba izraelskej armády… To je neakceptovateľné a porušuje to záväzok o uplatňovaní rezolúcie č. 1701, ktorá upravuje prítomnosť mierových síl,“ zdôraznila talianska premiérka Giorgia Meloniová. V Libanone sa nachádza viac ako 1000 talianskych vojakov v rámci misie.

Izraelská armáda útočila v Pásme Gazy, zabila najmenej 60 Palestínčanov

Francúzsky prezident Emmanuel Macron tiež odsúdil útoky na pracovníkov Dočasných síl OSN a zároveň zdôraznil, že zastavenie vývozu zbraní používaných v Pásme Gazy je jediným spôsobom, ako skoncovať s bojmi v oblasti.

Na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 1701 bola v roku 2006 ukončená mesiac trvajúca vojna medzi Hizballáhom a Izraelom. Rezolúcia vyzvala na úplné stiahnutie Izraela z južného Libanonu a na to, aby libanonská armáda a mierové jednotky OSN boli jedinými ozbrojenými silami južne od rieky Lítání.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie