Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pripravte sa na recesiu a návrat inflácie, varuje šéf JPMorgan

Generálny riaditeľ JPMorgan, Jamie Dimon, varoval, že recesia ostáva stále veľmi pravdepodobná. Rovnako prejavil obavy zo stagflácia a to aj napriek tomu, že inflácia javí známky oslabenia, uvádza správa News Bitcoin. Jednou z hlavných príčin má byť rastúci deficit a vládne výdavky. Jamie Dimon predpovedá recesiu a stagfláciu Inflácia v USA podľa údajov Trading Economics […]
Menej ako 1 min. min.

Generálny riaditeľ JPMorgan, Jamie Dimon, varoval, že recesia ostáva stále veľmi pravdepodobná. Rovnako prejavil obavy zo stagflácia a to aj napriek tomu, že inflácia javí známky oslabenia, uvádza správa News Bitcoin. Jednou z hlavných príčin má byť rastúci deficit a vládne výdavky.

Jamie Dimon predpovedá recesiu a stagfláciu

Inflácia v USA podľa údajov Trading Economics zaznamenala v auguste výrazný pokles na úroveň 2,5 %, čo predstavuje najnižšiu hodnotu od marca 2021. Napriek tomu sa tempo rastu cien stále pohybuje nad inflačným cieľom, ktorý je stanovený na 2 %. Dimon si myslí, že aj keď inflácia ustupuje, existuje vysoké riziko stagflácie.

Stagflácia nastane vtedy, ak ekonomika stagnuje a zároveň je inflácia vyššia. V tomto období je ekonomická aktivita znížená a hrubý domáci produkt (HDP) buď klesá, alebo sa nezvyšuje. A podľa šéfa JPMorgen, napriek známkam ekonomického oživenia pretrvávajú vážne riziká.

Inflácia v USA. Zdroj: Tradingeconomics

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým
rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov
retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s
finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť,
či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť
podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Výnimkou nie je ani Európa a Slovensko

Za hlavné príčiny označil Dimon vládne výdavky a štátny deficit. A podobné problémy má aj Európa, pričom výnimkou nie je ani Slovensko, kde bol tohto týždňa predstavený konsolidačný balíček zacielený na ozdravenie verejných financií.

Inflácia na Slovensku

Na Slovensku paradoxne inflačné tlaky neustupujú, ale narastajú. Ročná miera inflácie sa v auguste 2024 zvýšila na 2,8 %, čo je nárast z 2,6 % v predchádzajúcom mesiaci, ale mierne pod očakávaniami trhu vo výške 2,9 %. Ide o najvyššiu hodnotu od februára, keď sa zrýchlil rast cien potravín a nealkoholických nápojov (3,2 % oproti 1,5 % v júli), alkoholických nápojov a tabaku (5,6 % oproti 5,1 %) a rekreácie a kultúry (3,4 % oproti 3,1 % ). 

Z hľadiska ročnej miery rastu HDP je na tom Európa omnoho horšie ako USA. HDP v eurozóne vzrástlo v druhom štvrťroku 2024 medziročne len o 0,6 %, čo je v súlade s predbežným odhadom a najsilnejším rastom za viac ako rok. V eurozóne kvartálne nestúpol rast HDP nad 1 % už od prvého kvartálu 2023. Vládne výdavky zaznamenali najväčší nárast (2,1 %), zatiaľ čo spotreba domácností vzrástla o 0,5 % a investície klesli o 3 %. 

Pomalý rast HDP v eurozóne. Zdroj: Tradingeconomics

Ak sa viac zaujímate o ekonomiku, odporúčame vám pozrieť sa aj na nasledujúce video:

The post Pripravte sa na recesiu a návrat inflácie, varuje šéf JPMorgan appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie