Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pripravte si z nej čaj alebo ju pridajte do šalátu. Ovplyvní návaly horúčavy a cholesterol

23.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/M. Schuppich). Ďatelina lúčna je mimoriadne cenná rastlina so širokým spektrom liečivých účinkov. Pomáha zmierňovať príznaky menopauzy, podporuje zdravie srdca, zlepšuje stav pokožky a je spojencom imunitného systému. Detoxikačné vlastnosti ďateliny lúčnej sa ukazujú ako užitočné pri chudnutí. Rastie vo veľkom na lúkach, vďaka čomu je ľahko dostupným druhom […]
Menej ako 1 min. min.

23.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/M. Schuppich).

Ďatelina lúčna je mimoriadne cenná rastlina so širokým spektrom liečivých účinkov. Pomáha zmierňovať príznaky menopauzy, podporuje zdravie srdca, zlepšuje stav pokožky a je spojencom imunitného systému. Detoxikačné vlastnosti ďateliny lúčnej sa ukazujú ako užitočné pri chudnutí. Rastie vo veľkom na lúkach, vďaka čomu je ľahko dostupným druhom na použitie v prírodných liečebných kúrach.

Aké vlastnosti má ďatelina lúčna? Jej účinky vás možno prekvapia.
Foto: shutterstock/M. Schuppich

Ďatelina lúčna – čo je to za rastlinu?

Teoreticky prináša šťastie nájdenie štvorlístka. Ak si však viac ceníte skutočné vlastnosti ako ľudové povery, mali by ste sa pri hľadaní zamerať na ďatelinu trojlistú (Trifolium pratense). Výrazné ružovočervené kvety zhromaždené v guľovitých hlávkach sú ľahko rozpoznateľné, takže ich určite neprehliadnete.

Táto rastlina, známa aj ako ďatelina lúčna, je nielen vizuálne atraktívna, ale zohráva aj dôležitú úlohu v ekosystéme ako zdroj nektáru pre včely a iný opeľujúci hmyz.

Hľadanie vzácnej rastliny alebo kde rastie ďatelina lúčna?

Je to bežná rastlina v miernom pásme. Niektorí záhradníci ju dokonca považujú za burinu. Ďatelina lúčna rastie na lúkach, pastvinách, okrajoch ciest a na poliach. Uprednostňuje vlhkú a úrodnú pôdu, ale zároveň je pomerne odolná a môže sa jej dariť aj v menej priaznivých pôdnych podmienkach.

Mnoho ľudí považuje ďatelinu za burinu.
Foto: shutterstock/Michiel Vaartjes

Surovina z prírodnej lekárne

Liečivé vlastnosti ďateliny lúčnej sú cenené už po stáročia. Všetky nadzemné časti rastliny sú jedlé v surovom stave; korene sa tiež môžu konzumovať, ale len po tepelnej úprave. Za najcennejšie časti sa však považujú kvety a listy. Môžu sa pridávať do sezónnych jedál, napr. do šalátov, alebo sa používajú v prípravkoch dostupných v obchodoch s bylinkami a v lekárňach. Sušená ďatelina sa používa na prípravu zdravotných nálevov a čajov. Môže sa použiť aj na prípravu obkladov a výplachov na vonkajšie použitie.

Na čo pomáha ďatelina lúčna?

Prírodná medicína a rastlinná medicína už po celé stáročia využívajú blahodarné účinky bioaktívnych zložiek obsiahnutých v zložení rastlín. Ďatelina lúčna je pokladnicou fytoestrogénov, izoflavónov, antioxidantov, vitamínov C a E, horčíka, železa, kremíka, síry a draslíka. Hoci sa v minulosti považovala za ideálnu rastlinu na kŕmenie zvierat, v súčasnosti je známe, že ďatelina lúčna má pozitívne účinky na ľudský organizmus.

Fytoestrogény obsiahnuté v ďateline lúčnej pomáhajú tlmiť bolesti počas menštruácie. Podporujú tiež zmiernenie príznakov menopauzy, ako sú návaly tepla, nočné potenie a zmeny nálad.

Izoflavóny pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, čo prospieva kardiovaskulárnemu zdraviu. Draslík zasa podporuje správnu činnosť srdca. Konzumácia ďateliny lúčnej je prospešná aj pre utesnenie ciev.

Imunitný systém vám bude za túto podporu vďačný. Vitamíny a minerály zvyšujú našu odolnosť voči chorobám. Prípravky z ďateliny lúčnej sa odporúčajú aj pri infekciách – najmä pri ochoreniach postihujúcich horné dýchacie cesty.

Pokiaľ ide o vonkajšie použitie ďateliny lúčnej, zdôrazňujú sa jej protizápalové a antibakteriálne účinky. Preto sa používa pri liečbe akné a iných kožných ochorení. Okrem iného chráni pred voľnými radikálmi a spomaľuje proces starnutia tým, že pôsobí proti vráskam. Oplachy z ďateliny lúčnej podporujú boj proti vypadávaniu vlasov a lupinám.

Zoznam cenných liečivých vlastností ďateliny je dlhý.
Foto: shutterstock/ElenVik

Je ďatelina lúčna dobrá na chudnutie?

Hoci nejde o zázračný liek na boky, vlastnosti ďateliny lúčnej podporujú proces chudnutia. Má priaznivý vplyv na metabolizmus tukov. Zlepšuje odstraňovanie toxínov a prebytočnej vody z tela, čo je dôležité aj z hľadiska nadváhy.

Je však dôležité mať na pamäti, že samotná ďatelina túto úlohu nezvládne. Mala by byť doplnkom vyváženej stravy a zdravého životného štýlu, nie jediným prostriedkom na chudnutie.

Kto by ju nemal konzumovať? Kontraindikácie

Vzdanie sa užívania tejto rastliny ide zvyčajne ruka v ruke s tehotenstvom a dojčením. Nemala by sa podávať deťom mladším ako 12 rokov. Zavedenie ďateliny do stravy si vyžaduje konzultáciu s lekárom, ak užívate hormonálne lieky. Osobitnú opatrnosť musia dodržiavať osoby s ochorením štítnej žľazy, najmä hypotyreózou.

Ďatelina našla využitie aj v gastronómii.
Foto: shutterstock/shellygraphy

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Takto sa zbavíte ďateliny z trávnika. Trávnik bude svieži a pôsobivý

Vyberte si tieto medonosné rastliny do svojej záhrady. Pomôžete včelám prežiť

The post Pripravte si z nej čaj alebo ju pridajte do šalátu. Ovplyvní návaly horúčavy a cholesterol appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie