Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prírodné postreky na zeleninu ochránia vašu záhradu. Rýchle a lacné, a aj účinné

5.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maren Winter). Príprava domácich postrekov na ochranu a čistenie rastlín je zručnosť stará ako záhradníctvo samo. Pomocou jednoduchých kombinácií základných domácich ingrediencií môžete pripraviť postrek takmer na čokoľvek. Tu je niekoľko z nich, ktoré by ste určite mali poznať. Ktoré domáce postreky používať v záhrade na zeleninu?Foto: shutterstock/Maren Winter […]
Menej ako 1 min. min.

5.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maren Winter).

Príprava domácich postrekov na ochranu a čistenie rastlín je zručnosť stará ako záhradníctvo samo. Pomocou jednoduchých kombinácií základných domácich ingrediencií môžete pripraviť postrek takmer na čokoľvek. Tu je niekoľko z nich, ktoré by ste určite mali poznať.

Ktoré domáce postreky používať v záhrade na zeleninu?
Foto: shutterstock/Maren Winter

Hoci je hmyz cennou súčasťou ekosystémov vašich záhrad, niekedy sa stáva, že vám zje úrodu zeleniny alebo zje púčiky kvetov ešte pred ich rozkvitnutím. V takýchto prípadoch môžete siahnuť po insekticídoch. Komerčné insekticídy, plné toxických chemikálií, sú však často v rozpore s myšlienkou ekologickej záhrady.

Postrek z kávy

Ak by ste potrebovali ďalší dôvod, prečo milovať kávu, máme pre vás dobrú správu. Slimáky a červy neznášajú kávu a jej vôňu. Káva je pre slimáka jednou z najhorších vecí, ktoré tento malý tvor neprijíma. Kofeín je niečo, čo je s organizmom slimáka nezlučiteľné a stačí jeden silný zásah, aby ho otrávil. Zrieďte 1 diel kávy s 5 dielmi vody v rozprašovači a postriekajte rastliny.

Postrek z kávy je účinný proti slimákom.
Foto: shutterstock/Subbotina Anna

Postrek z mlieka

Zmiešajte 1 diel plnotučného mlieka s 10 dielmi vody a každý týždeň postriekajte mladé a postihnuté rastliny. Trvanlivosť takéhoto odvaru je 24-48 hodín, prípadne môžete sledovať dátum spotreby mlieka a skladovať ho v chladničke. Takýto odvar nielenže bojuje proti plesniam, ale chráni aj pred chorobami.

Postrek z mlieka pôsobí proti plesni.
Foto: shutterstock/batjaket

Postrek z cesnaku a chilli

Tento postrek je veľmi všestranný a užitočný na boj proti voškám, moliciam, strapkám, niektorým vačiciam, roztočcom a slimákom. Jednoducho zmiešajte 6 strúčikov cesnaku (rozdrvených a nahrubo nakrájaných), 10-12 tenko nakrájaných chilli papričiek a 1 PL prostriedku na umývanie riadu v 1 litri vriacej vody. Nechajte namočené 24 hodín a potom sceďte do fľaše s rozprašovačom. Postriekajte ním listy napadnutých rastlín a dávkovanie zopakujte po 3 dňoch.

Postrek z cesnaku a chilli môžete použiť v boji proti voškám.
Foto: Pixabay/JillWellington

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vyberte z chladničky, postriekajte uhorky a relaxujte. Pleseň sa im vyhne

Namiesto toho, aby som ich pridávala do polievky, „dochucujem“ nimi tieto rastliny. Nebojí sa chorôb a škodcov

The post Prírodné postreky na zeleninu ochránia vašu záhradu. Rýchle a lacné, a aj účinné appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie